Nasterea a trecut, la fel si cele cateva zile de spitalizare in maternitate, iar acum a venit momentul sa va aduceti bebelusul acasa. Poate va sperie putin noua postura, cand trebuie sa mai aveti grija de un bebelus, dar exista cateva reguli pe care orice parinte ar trebui sa le cunoasca, astfel incat sa poata oferi conditiile cele mai bune cresterii si dezvoltarii copilului.

Unde doarme bebelusul?

Daca este posibil cel mai indicat ar fi ca el sa aiba pregatita deja camera lui in care sa poata dormi singur sau cel mult cu mama lui. Daca acest lucru nu este posibil, parintii trebuie sa ii aseze patutul intr-un loc ferit de curent, umiditate, luminos si linistit. Nu se aseaza patutul in apropierea unei sobe sau a unui aragaz,: supraincalzirea este periculoasa si poate determina "socul caloric", cu febra mare si alterarea starii generale.

Radio-ul si televizorul deranjeaza de regula sugarii; nici bucataria nu este recomandata, datorita atmosferii de umezeala si cu temperatura inconstanta, la fel si incaperile in care se fumeaza, fiind daunatoare pentru sanatatea si somnul bebelusului.

Asezarea nou-nascutului in pat

Primele zile acasa cu nou-nascutulBebelusul sanatos va fi culcat pe o parte sau pe burta, niciodata pe spate cu fata in sus. Bebelusii nascuti la termen isi vor intoarce capusorul de la 2-4 saptamani, cand vor fi culcati pe burtica. Aceasta pozitie le ofera un somn relaxat, le calmeaza colicile, iar daca regurgiteaza sau varsa nu exista pericolul de a aspira pe trahee lichidele refulate din stomac. In plus previne si corecteaza unele vicii ale coloanei vertebrale, ale soldului si mebrelor inferioare si contribuie la intarirea muschilor cefei si spatelui. La nou-nascutii care sunt culcati pe burtica nu se observa turtirea capului la nivelul oaselor parietale si occipitale.

Cum se inveleste copilul in timpul somnului

Se va folosi o paturica usoara din lana invelita intr-o husa de panza de culoare deschisa, usor de spalat. Cei mai multi bebelusi sunt linistiti in patut in primele luni de viata, asa ca aceasta paturica este suficienta. O plapumioara cu puf nu este necesara decat iarna sau cand copilul este scos la plimbare, in zilele friguroase.

Necesarul de aer si lumina

Ca orice fiinta, nou-nascutul are nevoie de aer si lumina pentru a trai si a se dezvolta. In plus, acestea stimuleaza activitatea pielii, circulatia sangelui si toate procesele vitale. Organismul unui bebelus este inca fragil, si el se deprinde treptat sa-si pastreze si sa-si autoregleze temperatura, se caleste si devine mai rezistent la imbolnaviri. Inainte de a culca copilul se aeriseste camera, mutandu-l insa in alta incapere si readucandu-l dupa ce am aerisit.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole