Unele din cele mai importante lucruri noi din prima lună de viaţă sunt primele zâmbete şi gângureli. Acestea încep, din motive necunoscute, în somn. Pot fi un semnal al felului în care se simte copilul când se trezeşte sau un răspuns la un anume impuls intern. Dar deşi e distractiv să priveşti un nou-născut cu zâmbeşte în somn, e o adevărată bucurie, spre sfârşitul primei luni de viaţă, să le priveşti grimasele din perioadele de trezire.

Aceste prime zâmbete pline de iubire ajută părinţii să se apropie şi mai mult de copii. Părinţii descoperă curând că pot prezice când va zâmbi copilul, când îşi va privi părinţii, când va scoate tot felul de sunete şi când e obosit de joacă.

primul zambet al copilului

Treptat părinţii şi copiii îşi vor recunoaşte fiecare modul de răspuns aşa încât joaca împreună devine un fel de dans în care fiecare preia pe rând conducerea. Identificând şi răspunzând semnalelor subtile ale nou-născutului, chiar şi la această vârstă fragedă, părinţii le comunică copiilor lor că gândurile şi sentimentele lor sunt importante şi că pot schimba lumea din jurul lor.

Aceste mesaje sunt vitale pentru dezvoltarea încrederii de sine şi a simţului distracţiei.

Sursa: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Your-Babys-First-Smile.aspx

Traducere realizata de BABY CARE SIBIU

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole