Fiecare copil este un individ, creşte şi se dezvoltă în propriul său ritm. Cu toate acestea, câteva repere de dezvoltare pot fi utile pentru înţelegerea copilului, pentru a şti la ce să ne aşteptăm de la un copil la anumite etape din dezvoltarea sa. 

Dacă copilul este născut prematur e foarte important ca aprecierea dezvoltării să se facă în funcţie de vârsta corectată (practic diferenţa dintre vârsta apreciată din momentul naşterii din care se scad săptămânile pe care ar fi trebuit copilul să le mai petreacă în uter până la termen). 

bebelus 3 luni

La naştere, sistemul nervos şi musculatura copilului născut prematur nu funcţionează la fel ca şi la copiii născuţi latermen. E nevoie de circa 40 de săptămâni din momentul concepţiei pentru ca toate sistemele copilului născut prematur să funcţioneze ca la un născut la termen.

Dacă un copil este născut prematur, dezvoltarea care ar fi trebuit să aibă loc intrauterin va avea loc în afara uterului, în cu totul alte condiţii. Condiţiile extrauterine nu determină accelerarea progresiei normale a dezvoltării, ba, din contră, de cele mai multe ori o încetineşte. În plus, mediul din terapia intensivă neonatală şi unele complicaţii ale prematurităţii pot avea şi acestea efecte semnificative asupra maturării şi dezvoltării prematurilor. 

Diferitele etape ale dezvoltării sunt parcurse diferit de fiecare copil în parte, unii dintre ei dezvoltându-se chiar foarte diferit de majoritatea copiilor. Prematurii au, evident propriile lor particularităţi de dezvoltare. 

După Maureen Mulligan LaRossa

Traducere realizata de BABY CARE SIBIU

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole