Colicile sugarului. Cum apar colicile?
Atunci cand esti gravida auzi numai lucruri bune, povesti frumoase si felicitari de la...
Ca regula principala trebuie sa stii ca sugarul de 1-2 luni isi stabileste treptat un ritm propriu al functiilor vitale. De aceea e nevoie sa il urmaresti in permanenta si sa il ajuti in acest sens, asa ca nu-ti face planuri prea mari: vizitele la rude sau la prieteni nu pot fi inca reluate dupa cum ti-ai fi dorit. Copilul te va solicita absolut toata ziua.
Sunt mame care nu isi neglijeaza treburile casnice si, in acest mod, sacrifica din timpul pe care trebuie sa il dedice copilului. Este indicat sa iti iei un ajutor o perioada de timp, ca tu sa te poti concentra numai asupra copilului tau; el are nevoie sa fie ingrijit de o singura persoana, si anume de mama, familiarizandu-se intai cu ea, apoi cu restul persoanelor. Astfel va face diferenta intre mama lui si alte persoane, se va obisnui cu felul in care tu il ingrijesti, ii dais a manance, il schimbi sau il tii in brate. Cu timpul vei vedea ca se invata cu imaginea chipului tau, recunoscandu-te, cu mirosul corpului, cu tonalitatea vocii si cu mangaierile tale.
La 6-8 saptamani sugarul va zambi pentru prima data, iar asta este prima manifestare umana, independenta de nevoile lui. Cresterea in greutate si in lungime este mai accelerata in lunile a 2-a si a 3-a de viata. La aproximativ 8 saptamani isi tine capul, si cu fiecare saptamana care trece el devine tot mai vioi, personalitatea incepe sa i se dezvolte iar somnul devine mai organizat.
Organizarea zilei. Inainte de a-ti planifica treburile de peste zi trebuie sat ii seama atat de nevoile sugarului, cat si de programul intregii familii. Prima masa se da de regula la ora 7.00, dar este posibil ca la inceput bebelusul sa ceara prima masa la 5.30 – 6.00, dupa care va puteti relua amandoi somnul.
Plimbarile se fac in functie de anotimp: vara intre prima si a doua masa, iar dupa-amiaza – spre seara. Iarna prima iesire va fi dupa ora 10.00 sau chiar 11.00, iar dupa-masa in jurul orei 15.00. Baia se va face mai devreme, in jurul orei 20.00, inainte de penultima masa, dar in nici un caz dupa ora 22.00.
Orarul meselor. Nu exista o regula stricta in ceea ce priveste numarul meselor; fiecare sugar are propriul ritm si nevoile sale alimentare. La 4-6 saptamani majoritatea sugarilor s-au obisnuit cu orarul de 5-6 mese. Multe mamici se intreaba la ce varsta poate sugarul sa doarma fara a mai fi interupt noaptea; nici in acest caz nu este o regula stricta. Unii sugari renunta mai intai la masa de la ora 23.00-24.00 iar apoi la cea de la ora 2.00; alti sugari insa se obisnuiesc de la varsta de 6-8 saptamani sa nu se mai trezeasca in timpul noptii. Important este sat ii cont ca ultima masa sa fie una substantiala, care sa sature sugarul. Daca acesta este hranit la san, e indicat sa fie lasat sa suga de la ambii sani.
In a doua luna sugarul suge din ce in ce mai repede si cu mai multa pofta. Dupa masa va fi tinut in brate, lipit de pieptul mamei si cu capul pe umeri pentru a eructa si i se va vorbi cat mai mult cu tandrete si caldura in glas. Odata cu eructatia, tinerea la piept, caldura corpului mamei si vocea blanda il vor linisti si va adormi in cateva minute. Apoi va fi culcat usor, cu miscari blande, pe o parte sau, si mai indicat, pe burta.
Sunt situatii cand sugarul suge doar cateva minute, si cere din nou la doar cateva ore. Nu e nici un motiv de alerta. Explicatia este aceea ca probabil a inghiti mai mult aer in timpul suptului, ceea ce i-a dat, pentru moment, senzatia de satietate. Sau pur si simplu nu s-a saturat. Exista o tehnica pe care orice proaspata mamica trebuie sa o stie pentru a impiedica sugarul sa traga prea mult aer in timpul subtului: atunci cand bebelusul suge mai lent, il va retrage de la san, il lasa sa eructeze iar apoi il poate pune sa suga mai departe. Se poate intrerupe subtul de 2-3 ori pentru eructatii cu conditia ca sugarul sa nu planga si sa isi reia apoi subtul.
In cazul in care sugarul a golit un san si continua sa traga din el cu pofta, va fi pus si la celalat san pentru a-si completa necesarul de lapte. Ordinea insa va fi retinuta, iar la urmatoarea masa sanii vor fi dati in ordine inversa.
Atentie! Daca se constata scaderea in greutate a bebelusului va fi consultat medicul pediatru iar completarea ratiei se va face numai cu acordul si la indicatiile acestuia.
Ratiile. Nu trebuie luate ca regula stricta ratiile date de pediatru sau citite in cartile de specialitate. Daca un sugar este infometat dupa ce a primit ratia prescrisa, in nici un caz nu i se va refuza suplimentarea pe care o cere. Sau invers, daca el refuza toata cantitatea de lapte conform ratiei, nu va fi fortat sa suga mai mult.
Momentul potrivit pentru a-i da sugarului san. Este important ca mama sa astepte ca sugarul sa se trezeasca bine din somn inainte de a-i da sa suga. Incepand cu a doua luna acesta isi va manifesta dorinta de a manca intorcand capul la dreapta si la stanga, ca si cand ar fi in cautarea unui lucru sau a unei persoane. Isi misca si intinde buzele, schitand miscarile de subt, iar apoi incepe sa tipe.
Daca i se da sa suga cand acesta este pe jumatate adormit, el va suge intr-un mod pasiv, automat, ca un reflex, fara placere, fara a simti efectiv senzatia de foame sau bucuria pe care i-o da acest moment petrecut cu mama sa.
Pe tot timpul alaptatului trebuie sa fii destinsa, relaxata, fara sa te mai gandesti la grijile de zi cu zi. Este de preferat sa va duceti intr-o camera unde sa fii doar tu si bebelusul tau, undeva unde are liniste si toate conditiile astfel incat sugarul sa se simta fericit si in siguranta pe tot timpul alaptarii. Rugaciunea din timpul alaptarii este foarte benefica atat pentru mama cat si pentru sugar.
Cum se tine biberonul la sugarii alimentati artificial. Se urmareste ca gatul biberonului si tetina sa fie mereu pline cu lapte, deci biberonul trebuie tinut inclinat. Majoritatea sugarilor trag din biberon pana cand acesta se goleste complet; unii dintre ei inghit chiar o cantitate mare de aer, care le da o falsa senzatie de satietate sau le provoaca colici. In acel moment se opresc din supt, desi nu au baut nici jumatate din cantitatea necesara. Pentru a se evita astfel de situatii este indicat ca sugarul sa fie ridicat, pus cu abdomenul lipit de toracele mamei, sprijinit de umarul ei, si batut usor pe spate. Daca sugarul continua sa tipe va fi asezat cu fata in jos, pe burtica, si lasat cateva minute, dupa care mama il va ridica si sprijini pe umerii sai.
Se poate lasa sugarul sa " traga " singur din biberon? Categoric nu! Nu este permisa nici macar sprijinirea biberonului pe o perna sau paturica rulata. Aceste manevre impiedica sugarul sa faca pauza la supt atunci cand simte nevoia, inghite mai repede decat daca ar fi lasat sa suga la san, cu mult aer, are colici, tipa intre mese si nu mai doarme linistit. Mai mult decat atat, daca nimeni nu ii scoate tetina din gurita poate duce la sufocare sau inec. Sa nu uitam si faptul ca este privat de momentul apropierii de mama, atat de important mai ales in primele luni de viata.
Cand se golesc sanii? La fiecare supt. Pana la normalizarea lactatiei este indicat ca sanii sa fie goliti de cateva ori pe zi. Astfel glanda mamara va fi stimulata pentru o buna secretie. Daca insa sanul nu este golit la un subt, restul de lapte va trebui muls cu pompa speciala.
Somnul. Ocupa 17-18 ore din 24. Pe timpul noptii sugarul doarme 5-6 ore fara intrerupere si renunta la masa de la ora 24 sau la cea de la ora 2. Sunt cazuri cand renunta la ambele mese, decalat, in decurs de 2-3 saptamani.
Important la aceasta varsta este ca sugarul sa beneficieze de un loc cat se poate de linistit, ferit de curent sau agitatie pe tot timpul somnului. La ora pranzului se va reduce lumina din camera prin tragerea draperiilor, se va inchide orice radio sau televizor din zona astfel incat somnul sugarului sa nu fie tulburat de zgomote sau voci straine. Noaptea se va stinge lumina din camera copilui. Nici un copil nu se naste cu frica de intuneric, deci conceptia conform careia se lasa o veioza aprinsa in camera copilului pentru a nu se trezi peste noapte si speria este total gresita.
In primele luni sugarul adoarme repede; pe masura ce creste insa va sta ceva timp treaz, gangureste singur si priveste curios in jur. La inceputul lunii a doua mama va observa cateva perioade de veghe: una dimineata, una dupa-amiaza si una seara. Aceste perioade vor fi impartite pentru baie, plimbare si alimentatie.
Scaunele. Sugarul care este alimentat natural are intre 1 si 5-6 scaune pe zi. In cazul sugarului alimentat la san constipatia este rara, si de aceea nu trebuie sa ne alarmam daca scaunele sunt mai reduse ca numar. Odata cu suplimentarea alimentatiei cu sucurile de fructe scaunele devin mai numeroase si mai moi. In ceea ce priveste sugarul alimentat artificial, scaunele sunt mai rare - 1-3 pe zi, dar mai voluminoase.
Mictiunile sunt numeroase la aceasta varsta, in jur de 10 in 24 ore. Nu trebuie schimbat de fiecare data cand urineaza, exceptand cazul in care, din motive financiare, se folosesc pelincile, sau sugarii mai sensibili care se agita atunci can se simt uzi ori sunt predispusi la eritem fesier. . Indiferent de situatie insa trebuie schimbat inainte de fiecare masa.
Suptul degetului. Sunt mai rare cazurile cand sugarul de 2 luni isi suge degetul. Din luna a 3-a si mai ales a 4a lucrurile se schimba. Sugarul isi poate controla mainile iar suptul degetului devine frecvent. Daca isi suge degetul doar inainte de masa, inseamna ca ii este foame; daca il suge doar dupa mese e posibil sa nu se fi saturat sau sa-si fi format deja deprinderea aceasta pentru a adormi.
Turtirea capului. Daca sugarul sta culcat mai mult pe spate regiunea occipitala se turteste putin. Explicatia este aceea ca la sugar oasele sunt mai moi, iar aceasta deformare nu trebuie sa ne ingrijoreze, fiind una trecatoare. Se recomanda ca sugarul sa fie culcat pe burtica, iar apoi, pe masura ce acesta creste si incepe sa urmareasca ce se intampla in jurul lui, se va schimba fie pozitia patului, fie a sugarului.
Ce facem in situatii de criza? Daca de exemplu mama trebuie sa lipseasca de acasa si sugarul este alimentat exclusiv la san, se poate da in locul suptului fie ceai, fie lapte de mama muls in conditii de maxima igiena, pastrat la frigider si fiert inainte de a fi dat sugarului. Sa nu se faca insa o regula din asta! Nimic nu este mai sanatos decat ca sugarul sa fie lasat sa suga direct de la sanul mamei.