Probabil stii deja ca la nou nascuti este necesara taierea unghiilor inca din prima luna de viata. Acest proces de taiere a ungiilor bebelusului te poate speria, deoarece se cere multa indemnare si atentie, tinand cont de faptul ca nou-nascutul este atat de mic, iar el da mereu din manute si picioare necontrolat. Nu te panica, trebuie sa ai putina incredere in tine si sa te dotezi cu tot ce ai nevoie: un foarfec cu varfurile rotunde sau unghiera speciale pentru bebelusi si multa rabdare.

Cum se taie unghiile nou-nascutului?

Zgarieturile la bebelusi apar, de regula, din cauza ca ei nu isi pot controla ceea ce fac cu manutele si poate sfarsi foarte usor prin a se zgaria pe fata si a te zgaria si pe tine. Coordonarea si miscarile intentionate se contureaza abia in jurul varstei de 6 luni.

Unghiile nou-nascutului sunt mult mai moi decat unghiile adultului, astfel incat nu este nevoie sa fie taiate foarte frecvent. De obicei, unghiile sunt inlaturate singure atunci cand se freaca de hainute sau poti sa le indepartezi tu usor, fara sa mai apelezi la forfecuta. O data cu cresterea bebelusului, ritualul de tait unghiile devine o rutina simpla, daca acesta e facut corect si intr-un mod placut.

Trebuie sa fii foarte etenta sa nu il ranesti deloc, sau sa il stresezi prea tare, pentru ca orice ranire sau stresarea a bebelusului in momentul taierii unghiilor il va face mai retinut la aceasta procedura.
Taierea unghiilor se va face la rotund, fara a se lasa colturi la margine care ar putea zgaria foarte tare , si drept pentru a evita incarnarea unghiilor.

Unghiile de la maini cresc foarte repede asa ca va trebui sa le tai de cateva ori pe saptamana. Unghiile de la picioare nu sunt asa pretentioase din acest punct de vedere.

Sfaturi utile pentru taiatul unghiilor nou-nascutului

  • Cum tai unghiile bebelusuluiFoloseste o foarfeca sau unghiera speciala pentru copii, se gasesc in farmacii sau in magazinele pentru bebelusi. Nu este indicat sa folosesti o foarfeca sau unghiera pentru adulti, deoarece aceasta este foarte ascutita, nu are o forma foarte ergonimiica si poate rani degetelul bebelusului.
  • Pentru a evita agitatia bebelusului poti incearca sa ii tai unghiile atunci cand doarme profund.
  • Asigura-te ca in locul unde vei face taierea unghiilor este suficientalumina si vezi bine. 
  • Desparte pernitele degetelor de unghie ca sa eviti ranirea pielii si tine bine mana bebelusului cand tai unghia.
  • Urmareste linia unghiei atunci cand o tai. Unghiile de la picioare taie-le drept. Dupa ce tai unghiile foloseste o pila ca sa netezesti marginile aspre. 
  • Incearca sa ai pe cineva langa tine care sa te ajute, sa se joace si sa distraga atentia bebelusului in timp ce tu ii tai unghiutele.
  • E ideal sa tai unghiile bebelusului imediat dupa baie, deoarece atunci ele vor fi si mai moi si mai usor de taiat.
  • Taie unghiile bebelusului in timp ce doarme. Multe dintre mamici gasesc aceasta modalitate mult mai usoara. Nu functioneaza intotdeauna, dar daca astepti pana ce bebelusul adoarme de-a binelea, o poti face fara sa-l trezesti.

Ce este de facut daca ii ranesc degetelul?

Daca se intampla sa ranesti degetelul bebelusului cu unghiera sau forfecuta, apasa usor pe rana pentru a opri sangerarea. Poti folosi un bandaj steril sau poti aplica putin unguent antibiotic dupa ce se opreste sangerarea. Infasoara-i pur si simplu o panza in jurul degetului si tine-o acolo apasand pe ea. Sangerarea se opreste de obicei in doar cateva minute. Rezista totusi tentatiei de a incerca sa pui un bandaj pe degetul bebelusului tau. Acesta poate cadea cand isi baga degetul in gura si bebelusul ar putea sa se inece. Daca vrei neaparat sa folosesti bandaj, poti apela la produsele disponibile in farmacii care sunt special concepute pentru bebelusi. Acestea nu sunt toxice si sunt mai sigure in ceea ce priveste pericolul de inghitire sau inecare.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole