Codul rutier roman impune ca macar pentru copii pana la trei ani, in cazul transportului cu un autovehicul personal, acestia sa fie asezati in scaune speciale prevazute cu sistem de fixare si asigurare. Pe de alta parte, pediatrii recomanda ca pana la varsta de 12 ani, copii sa fie tinuti in astfel de dispozitive pentru a reduce riscul ranirii in cazul unui accident.

Realitatea este ca pentru un copil, chiar si un accident la 15 km/h poate avea efecte negative, asta ca sa nu mai vorbim de un impact frontal la cel putin 50 Km la ora, ce ar putea fi comparat cu o cadere a copilului la la 10 metri inaltime. Insa in cazul in care copilul este asigurat intr-un scaun special destinat lui, riscul de ranire in cazul unui accident scade de cel putin 7 ori, motiv pentru care circa 80% din copii care au fost asigurati corespunzator au scapat nevatamati din diverse accidente auto.

Exista mai multe tipuri de scaune auto, acestea impartindu-se in functie de varsta copilului:

Grupa 0: de la nastere pana la 10 Kg (sau pana la 6-9 luni)
Grupa 0+: de la nastere pana la 13 Kg ( sau pana la 12 -15 luni)
Grupa 1: intre 9-18 kg (sau de la 9 luni la 4 ani)
Grupa 2: intre 15-25 kg (4-6 ani)
Grupa 3: intre 22 - 36 kg (6-11 ani)

Exista cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont in momentul folosirii unui unui asemenea scaun:

1. Scaunul auto trebuie asigurat corect in centurile de siguranta si cel mai indicat este sa se foloseasca metoda din manualul de instructiuni al prodului.

2. Scaunul trebuie folosit in orice situatie indiferent de distanta pe care o veti parcurge, nu uita, chiar si la 15 Km/h un impact iti poate rani copilul.

3. Nu folosi scaune auto SH sau de imprumut, cu atat mai mult daca ai vreo banuiala ca acesta a fost implicat in vreun accident, nu uita ca mare parte din scaun este facut din plastic, un material care are prostul obicei ca in timp sa imbatraneasca.

4. Nu renunta la scaun prea devreme, asigura-ta ca intai copilul tau se poate aseza comod pe bancheta si se poate sprijini corespunzator cu capul si cu gatul

5. Nu fixa scaunul intr-o zona a masinii in care se afla si un airbag, la unele masini se pot dezactiva aribagul pe sectiuni.

Acestea sunt doar o parte din instructiunile de baza pe care TREBUIE sa le cunosti, pentru mai multe informatii este bine sa consulti cu atentie manualul scaunului pe care il folosesti.

Acorda o mare atentie calitatii scaunului auto special pentru copii atunci cand il alegi, e vorba de viata si sanatatea copilului tau.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole