Scutece lavabile ECO
Ti-ar place sa oferi copilului tau inca de mic un mediu cat mai aproape de natura?...
Imaginea funduletului rosu si iritat al unui copil ii poate produce unui parinte un sentiment de vinovatie, in special daca bebelusul plange din cauza disconfortului. Cel mai bun tratament pentru eritemul de scutec este sa lasati bebelusul sa stea fara scutec, cel mai bine in gradina sau pe podeaua din bucatarie care poate fi spalata cu usurinta. Daca acest lucru nu este posibil, schimbati scutecele cat mai des posibil. Ce altceva puteti face? Incercati o noua tehnica de curatare si folositi unguentul potrivit pentru a oferi protectie.
Toti parintii stiu ca acea eruptie rosie, neregulata, dureroasa de pe cea mai sensibila parte a bebelusului este cauzata de un scutec umed sau murdar. Mare parte din ceea ce este numit eritem de scutec reprezinta de fapt o arsura cauzata de amoniacul produs atunci cand urina intra in contact cu bacteriile din fecale. Chiar si numai fecalele sunt iritante.
Atunci cand stergeti funduletul de mizerie faceti-o cat mai bland cu putinta. Umpleti un vaporizator cu apa calduta si cateva picaturi de ulei pentru copii, pulverizati pe funduletul copilului si apoi stergeti cu o carpa curata.
Daca folositi sevetele pentru copii, cautati sa cumparati servetele umede pe care scrie ”sensitive” care nu contine alcool sau arome.
Daca stersul pare a fi prea dureros, clatiti fundul copilului intr-un lighean cu apa calduta si uscati prin tamponari cu o bucata de muselina. Nu folositi sapun pentru ca acesta este iritant.
Daca funduletul bebelusului este prea dureros pentru a-l usca cu prosopul dupa o baie sau dupa ce l-ati schimbat, folositi-va uscatorul de par setat pe cea mai joasa treapta. Verificati constant pentru a nu fi prea fierbinte. Tineti uscatorul la cel puti 20 cm distanta de pielea copilului si miscati-l continuu.
Atunci cand are scutecul scos si este curat, permiteti-i sa stea fara scutec timp de 10-15 minute. Atat timp cat bebelusul este fericit poate ramane pus pe burta pe un prosop curat, sub care se afla o folie impermeabila. Cu cat sta mai mult fara scutec cu atat mai bine.
Folosti o crema sau un unguent care sa contina oxid de zinc, deoarece are proprietati antiseptice slabe si formeaza o bariera intre pielea bebelusului dumneavoastra si umezeala care o irita.
Daca iritatia este de culoare rosu aprins cu pete roz in interiorul zonei rosii, s-ar putea sa fie vorba de o infectie micotica.
Scutecele umede favorizeaza inmultirea ciupercilor. Infectiile micotice nu sunt grave, fiind usor de tratat. Bebelusul s-ar putea sa aiba si o stomatita candidozica, iar daca il alaptati la san, mameloanele dumneavoastra s-ar putea sa va doara. Mergeti la medicul de familie, care va poate trata pe amandoi cu medicatie antimoicotica potrivita.
Pentru o iritatie de scutec de culoare rosu intens, care are forma neregulata si mici pete pe margine, discutati cu medicul dumneavoastra care probabil va va recomanda o crema antifungica, probabil cu corticosteriod slab pentru a reduce inflamatia. Va trebui sa aplicati crema pe zona genitala, apoi pe fese, partea interioara a coapselor si orice cuta a pielii care pare inflamata. Apoi peste aceasta aplicati o crema de bariera, care protejeaza pielea copilului de substantele iritante (nu folositi vaselina pe post de crema bariera. Aceasta impiedica scutecul sa absoarba urina.)
O baie s-ar pute sa fie, de asemenea, de ajutor pentru ameliorarea disconfortului bebelusului. De mai multe ori pe zi umpleti o cadita cu cativa centimetri de apa calda si lasati copilul sa stea sa se joace timp de 5-10 minute, sub supravegherea dumneavoastra, bineinteles. Pentru bebelusii care nu pot sta in sezut, intrati si dumneavoastra in baie - mamicile si taticii sunt cele mai bune suporturi disponibile pentru baie.
Nu adaugati nimic in apa de baie, fie ca este vorba de saruri de baie sau spumant. S-ar putea sa contina substante care agraveaza si mai mult iritatia.
Daca utilizti scutece de unica folosinta, cumparati tipul ultraabsorbant. Acestea absorb mai multa urina catre miezul din gel absorbant - deci cat mai departe de piele. Ar trebui sa-i schimbati scutecul frecvent, imediat ce observati ca este murdar, si chiar de zece ori pe zi in cazul iritatiilor severe.
Daca folositi scutece de panza si le spalati singure, adaugati patru linguri de otet alb la apa pentru ultima clatire. Acidul din otet va impiedica dezvoltarea bacteriilor si va aduce pH-ul scutecului mai aproape de valoarea neutra a bebelusului dumneavoastra.
Nu acoperiti scutecele de panza cu pantalonasi de plastic decat daca este absolut necesar. Plasticul retine umezeala la interior, lucru care incurajeaza aparitia eritemului de scutec.
Indiferent de tipul de scutec pe care il folositi, fie scutece de unica folosinta, fie scutece de panza, puneti-le ceva mai larg decat in reclamele pe care le vedeti la televizor. Scutecele foarte stranse blocheaza circulatia normala a aerului si contribuie la aparitia iritatiei de piele.
Mamele si bunicile iubesc mirosul caracteristic al pudrei de talc, dar unele sortimente contin aditivi care chiar provoaca eritem, in loc sa il previna. Pudra contine particule fine pe care bebelusul ar trebui sa nu le inhaleze, pentru ca pot declansa probleme respiratorii. Daca doriti sa folositi pudra de talc, incercati faina de porumb (care nu contine aditivi iritanti ). Amestecati-o cu o crema si folosoti-o pentru funduletul copilului.
Bebelusii care sunt alaptati la san au de doua ori mai putine sanse de a suferi de eritem de scutec. Doctorii sustin ca urina si fecalele acestor bebelusi contin mai putine substante iritante. Daca bebelusul dumnevoastra este alaptat la san si tot sufera de iritatie, verificati-va dieta pentru a observa potentialii iritanti cum ar fi mancarurile picante, sucurile sau frutele acide, alcoolul sau cofeina.
Exista foarte mari sanse ca iritatia pe care o prezinta copilul dumneavoastra sa dispara destul de repede folosind unul sau mai multe sfaturi primite aici. Dar daca eritemul de scutec nu dispare complet in trei sau patru zile, faceti o vizita medicului dumneavoastra. Acesta va dori sa stie daca iritatia s-a raspandit si pe alte zone, daca la cutele dintre picioarele copilului iritatia este rosie si sangeranda, sau daca au aparut vezicule. Prezenta unei basicute sau vezicule in zona fesiera ar putea sa indice o infectie cu stafilococ care necesita tratament cu antibiotice. Daca bebelusul are o iritatie ulcerata si sangeranda, iar cremele nu au efect, ar trebui sa mergeti la un consult medical cat mai repede.
Articol de Antoneta Barbu