Un studiu clinic în desfășurare în România oferă perspective încurajatoare copiilor bolnavi de autism

Terapia cu celule stem în cazul copiilor bolnavi de autism este punctul central al unui studiu realizat de către cercetătorii români. Rezultatele preliminare ale cercetării arată progrese sesizabile, la scurt timp după administrarea unităților de sânge ombilical. 

Condus de Dr. Felician Stăncioiu, în calitate de investigator principal, trialul clinic studiază potențialul terapeutic al administrării sângelui de cordon ombilical copiilor cu tulburări din spectrul autist. Patru dintre acești copii au primit  sângele ombilical recoltat la naștere și stocat în condiții de criogenie la Cord Blood Center, cea mai mare bancă de celule stem din România și una dintre cele mai mari din Europa.

Rezultatele preliminare arată evoluții pozitive diferite la pacienții observați. Doi dintre cei patru copii au înregistrat progrese sesizabile la nivelul interacțiunii și atenției în prima săptămână după administrarea terapiei cu celule stem hematopoietice. Evoluția a continuat și în cea de-a doua săptămână pentru unul dintre cei doi pacienți, când a manifestat progrese la nivelul verbalizării prin imitație. 

Un al treilea pacient a marcat o evoluție pozitivă la nivelul inițiativei, a somnului și a cooperării. Această evoluție este una care deschide perspectivele pe termen lung îmbunătățirea calității vieții. Progresele obținute pot fi determinante pentru achiziția de noțiuni și de abilități noi. 

Studiul a pornit de la premisele lansate în 2017 de către Prof. Geraldine Dawson de la Duke University, SUA care desfășura studii ale terapiilor cu sânge ombilical la copiii cu afecțiuni oncologice. Unii dintre acești copii sufereau și de tulburări din spectrul autist. În urma rezultatelor obținute a decurs și ipoteza unor efecte benefice pe care aceste terapii le-ar putea avea la copii bolnavi de autism. 

copil strange mana

Dr. Felician Stâncioiu vine cu o pregătire aprofundată în țară și în SUA în ceea ce privește dezvoltarea de tratamente noi bazate pe studii clinice. Odată cu studiul efectelor terapiei, trialul clinic urmărește și identificarea unor markeri la copii cu autism care ar putea fi concludenți în evaluarea șanselor pacienților de a avea un răspuns pozitiv la terapia cu sânge ombilical recoltat la naștere.  

Citește interviul în care Dr. Stăncioiu vorbește detaliat despre acest studiu.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole