Calcitul este una dintre cele mai comune pietre semipretioase din lume, ea putand fi gasita atat in compozitia calcarului si a marmurei cat si prin pesterile subterane unde se aduna in stalactite si stalagmite. Pe de alta parte, calcitul mai poate fi gasit si sub forma unor geme  complexe, complet transparente ori ca si cristale prismatice intre-crescute cu alte tipuri de minerale.

Proprietati stiintifice

Calcitul este alcatuit din structuri de forma triunghiulara a caror compozitie este formata aproape exclusiv din carbonat de calciu, un material moale si usor de prelucrat. De altfel, calcitul este una din componentele de baza ale rocilor sedimentare si a calcarului in particular. Insa modurile in care se formeaza cristalele de calcit sunt cu mult mai diverse si includ printre altele filoane minerale adunate in pesteri si mine dar si celebrele stalactite si stalagmite ce apar mai ales in mediul umed. In natura, calcitul este prezent in cochiliile crustaceelor cum ar fi planctonul sau scoicile dar in oricare dintre formele intalnite el este deosebit de fragil cu o rezistenta de numai 3 pe scara Mohs.

Misticismul si calcitul

Calcitul era considerat de triburile amerindiene ca o piatra sfanta, lasata de zei pe pamanturile bogate ale, ceea ce,  mai tarziu, urma sa devina America de Nord. Insa dincolo de povesti si legende, Calcitul este recunoscut ca un amplificator de energie, un protector si purificator ce poate ajuta in gasirea pacii interioare.

- Calcitul albastru este o piatra a calmului si linistii interioare ce stimuleaza increderea in sine si imbunatateste memoria. De altfel, unii spun ca aceasta gema poate indeparta chiar si lenea, incurajand in studiu si cercetare, fiind, chiar mai mult, o excelenta resursa mai ales pentru studenti. Nu in ultimul rand, varietarea albastra de calcit reuseste sa inlesneasca comunicarea intre oamenii cu pareri divergente.

calcitul- Varietatea transparenta de calcit, pe de alta parte, este foarte buna in amplificarea imaginilor si pentru a inlesni distingerea intelesurilor duble din conversatiile de zi cu zi.

- Calcitul alb sustine la randul sau memoria, insa spre deosebire de cel transparent, mai ofera in plus si abilitatea de calatorie astrala atunci cand cel ce detine piatra a inteles cum sa faca acest lucru. Iar ca un factor suplimentar, acest gen de calcit sustine si vindecarea cu ajutorul gandului, accentuand abilitatea de a vizualiza si sustine anumite parti ale corpului.

- De culoarea marii, calcitul verde este recunoscut pentru capacitatea de a atrage banii si de a ridica nivelul de succes, prosperitate si fertilitate a purtatorului. Este o gema ce sustine dezvoltarea laturii materiale a omului dar poate fi foarte utila si pentru dezvoltarea intuitiei si a abilitatilor psihice.

- Calcitul galben va stimula si el intelectul ajutand la organizarea mintii si informatiilor. Aceasta duce aproape intotdeauna la o crestere a increderii de sine. Este o piatra ce nu actioneaza brusc ci sporeste nivelul de energie in mod bland si usor. De asemenea ajuta la depasirea mai facila a schimbarilor contribuind la o mai buna cunoastere de sine.

- Varietatea de calcit rosu are ea la fel de pozitiva in influenta asupra organismului uman, exercitand o intensa energizare si detoxifiere. Pentru multi, calcitul rosu este este un amplificator al fortei interioare si un stimulent in rezolvarea problemelor in timp ce altii il considera excelent in gasirea iubirii perfecte.

- Calcitul violet reuseste sa se afirme ca o piatra de calmare a emotiilor si gandurilor navalnice putand contribui la depasirea perioadelor de doliu.

- Varietatile de calcit gri si neagru ajuta, la randul lor, la calmarea sufletului si la reintoarcerea pacii in organism. Cel negru in special, face mai usoara trecerea peste despartiri, depresii sau pierderea locului de munca.

- Dar dintre toate, calcitul roz, cunoscut uneori si ca "Piatra Reiki" este cel mai cunoscut, fiind apreciat pentru energia sa calma dar puternica ce poate fi folosita cu mare succes in tehnicile reiki. Manganocalcitul, asa cum mai este acesta denumit, readuce dragostea in sufletele pustiite, reusind sa transforme intreaga fiinta umana intr-o sursa de dragoste si caldura.

Bijuterii din calcit

Mai jos aveti cateva exemple de bijuterii in care sunt folosite pietre de calcit de diferite culori, selectia a fost facuta de signdesign.ro

inel din calcit albastru  bratara cu calcit roz
 pandant cu calcit galben cercei din calcit verde

 

Proprietati magice ale calcitului

Majoritatea tipurilor de calcit au proprietatea cu adevarat unica a dublei refractii. Adica daca privim o imagine prin filtrul unei bucati de calcit, acea imagine va aprea dublata. Aceasta proprietate ii permite pietrei sa fie folosita la dublarea puterii unei vraji. Altfel, pentru ritualurile obisnuite, culoarea calcitului poate fi foarte relevanta:

- Negrul ajuta la descoperirea adevarului indiferent de forma sa.

- Albastrul ofera sanatate si vindecare atunci cand este purtat direct pe corp, echilibrand si spiritul in acelasi timp.

- Calcitul Maro, Auriu sau Galben sunt folosite pentru clarificarea perspectivei asupra vietii.

- Griul va oferi o neutralizare temporara a influentelor karmice.

- Verdele va atrage prosperitate si  bogatie.

- Portocaliul va oferi energie suplimentara la nevoie

- Rozul poate oferi o stare de calm atunci cand este tinut in mana si ajunge sa fie adesea folosit in ritualurile legate de dragoste.

- Rosul va indeparta emotiile negative.

- Violetul va ajuta la dezvoltarea pacii si armoniei.

- Calcitul alb sau cel transparent sunt doua tipuri de pietre care ajuta la descoperirea spirituala si redobandirea increderii de sine.

Calcitul in astrologie

Calcitul are mai multe asocieri in functie de tipul pietrei de care este vorba:

- Transparent: Luna

- Roz: Venus

- Albastru: Venus

- Verde: Venus

- Portocaliu: Soarele

Cu toate ca nu este un tip de piatra semipretioasa asociata cu o anumita luna a anului, Calcitul verde este legat in mod traditional de zodia Capricornului si simbolizeaza iluminarea interioara si cresterea mentala. De asemenea se mai spune ca promoveaza dezvoltarea in general la copii.

Centrii energetici - Chakrele

Calcitul actioneaza diferit in cadrul chakrelor in functie de culoare

Albastrul are un efect mai ales asupra celei de-a cincea chakre a Gatului dar va reusi sa echilibreze toate chakrele la nevoie.

Verdele si Rozul sunt deosebit de eficiente asupra celei de-a patra chakre a Inimii.

Maroniul ar trebui sa fie folosit in cazul celei de-a treia chakre a Plexului Solar (Manipura).

Rosul va echilibra a patra chakra (Anahata).

Albul va ajuta in normalizarea starii celei de-a 7-a chakre, a Coroanei (sahasrara).

Iar calcitul transparent poate fi folosit pentru echilibrarea tuturor chakrelor.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole