Diamantele nu sunt numai albe si adesea cele colorate se pot vinde chiar mai bine decat "suratele" lor incolore insa pentru a intelege mai bine cat de variata este gata de pietre pretioase v-am pregatit un mic ghid.

Diamantele roz

Cele mai rare si mai apreciate diamante din lume sunt cele roz iar cea mai importanta sursa este mina Argyle din Australia. De aici s-au extras pietre de un roz cu mult mai intens decat oriunde altundeva in lume iar aceasta nuanta unica le-a facut sa fie extrem de apreciate.

Insa nu se poate spune ca vorbim aici de o noua descoperire ci mai degraba de un curent in lumea bijuteriilor unde diamantele albe au ajuns sa fie mai putin apreciate decat cele colorate iar rozul specific pietrelor extrase din Argyle a devenit legendar. Asa se face ca un singur diamant roz de 3,14 carate s-a vandut in 1989 la o licitatie cu un milion si jumatate de dolari iar in ultimii 10 ani mina Argyle a ajuns sa vanda alte cristale roz cu pana la 1 milion de dolari pe  carat.

Diamantele din mina Argyle sunt in general prelucrate la sediile companiei din Perth iar pentru gama premium sunt alese doar cele mai vibrante nuante de roz. Chiar si asa, din facilitatea de extractie a firmei australiene au iesit de-a lungul timpului diamante a caror culoare a variat de la un roz pal pana la nuanta capsunilor.

Iar ca sa sarbatoreasca aceasta gama speciala, odata pe an compania Argyle Diamons lanseaza pe piata o colectie de diamante roz care sunt vandute la licitatii unde accesul este de obicei permis doar pe vaza de invitatie speciala.

Diamantele albe (transparente)

culorile diamantelorPrelucrate pentru a oferi un grad maxim de reflexie si refractie, diamantele albe sunt cele mai raspandite pietre pretioase din lume, cele mai multe fiind totusi de dimensiuni relativ modeste. Exista insa si exceptii, una dintre acestea fiind diamantul Cullinan, o piatra de dimensiuni impresionante, descoperita in Africa si mai tarziu impartita in noua diamante mari si alte cateva zeci mai mici.

Cand vine vorba de diamante albe, pretul lor variaza odata cu transparenta, cele mai scumpe fiind cele ce nu prezinta nici un fel de impuritate. Insa exista si o varietate de pietre albe ce ofera o usoara nuanta champagne, a caror frumusete este pusa in evidenta in special in monturile de pe bijuteriile din aur alb.

Diamantele galbene, albastre si verzi

Pietrele pretioase se mai gasesc si in nuante mai exotice, putin cunoscute publicului larg dar apreciate in mare masura de specialisti. Astfel, exista diamante galbene, albastre si verzi ale caror nuante au fost influentate in buna masura de mediul in care s-au format.

Dar daca cele galbene si albastre prezinta nuantele respective in toata structura lor, cele verzi sunt o exceptie. In cazul lor doar stratul exterior este verzuliu, restul diamantului fiind alb. Asa incat, o prelucrare prea intensiva a pietrei poate duce la pierderea culorii, lucru ce se intampla adesea.

Interesant este si faptul ca diamantele albastre nu au mereu o culoare constanta si pot prezenta in anumite cazuri nuante diferite pornind de la un bleu foarte deschis pana la un albastru extrem de inchis. De asemenea, si in cazul lor pot exista straturi exterioare cu nuante usor diferite, gri, vernil sau violet. Insa, la fel ca in cazul celor verzi, aceste straturi dispar de obicei in momentul taierii.

Diamantele cameleon

Interesante si curioase in acelasi timp, diamantele Cameleon sunt vandute cel mai adesea intr-o clasa separata destinata doar lor. Iar numele le provine de la faptul ca sunt capabile ca in anumite conditii sa isi schimbe culoarea datorita unor variatii de lumii sau mediu.

In general diamantele Cameleon se regasesc in  cateva seturi de nuante distincte: gri-galbui, gri, gri-vernil, maron-vernil si vernil-galbui.

Diamantele negre

diamante negrePoate cele mai neobisnuite pietre pretioase, diamantele negre au introdus o adevarata moda printre vedetele internationale care le cumpara si le poarta adesea la evenimente mondene.

Regasite destul de rar in natura si prezentand o culoare negru intens, aceste diamante sunt in general vandute la dimensiuni ce variaza intre 3 si 7 carate, rar fiind disponibile pietre mai mari iar in acele cazuri preturile urca semnificativ.

Diamantele rosii

Printre cele mai rari nuante din lume, diamantele rosii ofera un spectacol de culoare si frumusete. Ele au devenit un simbol al dragostei eterne iar cei ce isi permit ofera femeilor iubite asemenea pietre in special sub forma unor inele spectaculoase. Din pacate insa, preturile pentru diamantele rosii se pot ridica si la cateva sute de mii de dolari pentru un carat.

Surprinzatoare si mereu la fel de frumoase, diamantele vor ramane mereu piesa de rezistenta a oricarei colectii de bijuterii. De la cea mai mica piatra pretioasa si pana la superbele diamante de mari dimensiuni, acestea sunt unul dintre cele mai frumoase daruri pe care natura ni l-a pregatit. Iar faptul ca exista atat de multe culori nu face decat sa accentueze estetica naturala a diamantelor.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole