Pietrele tale norocoase
Am discutat despre pietrele semipretioase compatibile fiecarei zodii in parte, dar...
Ametistul este una dintre cele mai cunoscute varietati de cuart fiind folosita in special la crearea de bijuteri elegante. Culoarea sa poate varia de la un roz foarte pal la un mov intens iar cele mai scumpe varietati de ametist prezinta un fond mov cu irizatii rozalii.
In antichitatate se credea ca ametistul isi protejeaza purtatorul impotriva oricarui farmec de dragoste iar grecii ii atribuiau chiar si puterea de a trezi din betie - "amethystos" insemnand de fapt "neintoxicat". Iar lista de miracole atribuite ametistului nu se opreste aici: protectie impotriva daunatorilor ce atacau culturile, asigurarea norocului pe campul de lupta sau alungarea spiritelor malefice sunt doar alte cateva dintre multele presupuse aplicatii ale acestei pietre semipretioase. Si oricat de ciudat ar parea, chiar si in antichitate existau experti care realizau studii. Astfel, Pliniu relata intr-o lucrare de-a sa despre efectele pozitive ale purtarii ametistului ca talisman impotriva muscaturii de sarpe.Iar Ieronimus, un alt mare invatat, descria modul in care vulturii asezau un asemenea cristal in cuib pentru a-si feri puii de pericole. In medicina antica, ametistul era foarte apreciat pentru aportul in calmarea durerilor de stomac cauzate de acidul in exces iar altii il foloseau in tratamente de infrumusetare a pielii.
Se zice ca Moise ar fi descris ametistul ca un simbol al lui Dumnezeu si l-ar fi pus pe hainele de ceremonie ale preotilor evrei. Insa cristalul a ajuns sa fie purtat si de preotii catolici dintr-un cu totul alt motiv. Privit la inceput ca un simbol al prieteniei, de-a lungul timpului ametistul a ajuns sa semnifice castitatea inimii si a sufletului, fiind adoptat inclusiv de biserica Catolica care l-a asezat pe hainele religioase ale clerului sau, ajungand chiar sa decoreze inelul papal.
Pentru foarte multa vreme acest cristal a ascuns un secret, structura sa fiind una mult mai complexa decat a altor varietati de cuart. Ametistul are o rezistenta ridicata fiind clasificat ca avand nivelul 7 pe scara duritatii si o greutate similara cu a altor tipuri de cuart, insa structura sa cristalina este mult diferita si am putea chiar spune, neconventionala. Constructia sa se realizeaza stratificat, in mod lameral, acest lucru contribuind la aparitia unor zone alaturate cu coloristica diferita, exact motivul pentru care ametistele uniform colorate sunt foarte rare.
O alta curiozitate pe care ametistul o prezinta, este modul in care aceasta piatra reactioneaza la caldura. De la 250 de grade in sus, cristalul tinde sa se deschisa sau, dupa caz, sa se inchida la culoare. Tocmai de aceea, bijuteriile care contin asemenea pietre pretioase nu trebuie purtate la plaja, la solar ori in alte locuri unde pot fi expuse la temperaturi ridicate sau doze mari de radiatii luminoase.
Cristalele de ametist au fost identificate pe aproape tot globul, inclusiv in minele din Romania, insa nu toate minele unde acesta a fost localizat ofera cristale de o calitate suficient de buna pentru a fi prelucrat, slefuit si apoi montat in bijuterii.
Cele mai importante depozite au fost identicate in Rusia, Germania, Brazilia, Uruguay, Sri Lanka si Madagascar.
informatiile despre bijuterii puse la dispozitie de www.signdesign.ro
Ametistul este considerat a avea efecte extraordinar de bune in cazul unor afectiuni destul de diversificate: dureri de cap, dezechilibre glicemice, comportamente deviante, reduce sforaitul, scade efectele alergenilor, inlatura migrenele si durerile de spate si combate comportamentele deviante – cleptomania, alcoolismul sau celelalte vicii periculoase.
In timp ce in anumite regiuni se crede ca ametistul normalizeaza fluxul de energie prin corp si echilibreaza karma, in altele aceasta piatra este asimilata laturii spirituale, fiind recomandata celor ce doresc sa ajunga la nivele superioare ale credintei unde pot intelege mai bine evolutia omului in contextul general al univversului.
Uneori enigmatic si alteori radiant, ametistul ramane una dintre cele mai frumoase pietre semipretioase, un cuart sensibil la temperatura si lumina dar in egala masura capabil sa ne aduca la noi nivele din punct de vedere intelectual si spiritual.
Indiferent de zodie sau caracter, ametistul poate fi alegerea cea mai buna pentru o noua bijuterie sau pentru a-l transforma intr-un obiect de decor apropiat vietii de zi cu zi.