Alegerea unui diamant nu este o deloc o sarcina usoara, mai ales daca vine montat pe o bijuterie pe masura. Si sa nu credeti ca stiti vreodata suficient de multe despre acest domeniu deoarece industria diamantelor este mereu in plina dezvoltare iar informatiile pe care alta data le-ar fi avut doar bijutierii sunt acum disponibile si pentru publicul larg interesat de acest subiect.

Daca doresti sa iti imbogatesti colectia de bijuterii cu una ce are si diamante, unul dintre primele aspecte pe care trebuie sa le analizati sunt cele 4 c-uri ale diamantelor. O definitie ce vine din engleza si care aduce in acelasi loc patru proprietati distincte ale acestor pietre:

- Cut, legata de reflectia luminii;

- Clarity, claritatea sau transparenta diamantului;

- Color, culoarea pietrei;

- Carat weight, greutatea masurata in carate.

Cut  (Taietura si reflectia luminii)

O greseala comuna pe care multi o fac in legatura cu diamantele este sa confunde termenii "CUT" si "SHAPE". In timp ce ultimul se refera la forma cristalului si la modul in care a fost prelucrat oferindui-se un anume aspect, cel dintai are o cu totul alta semnificatie. Este vorba de calitatile optice ale diamantului sau mai exact de modul in care acesta reuseste sa reflecte lumina. De departe, "CUT"-ul este cel mai important dintre cele 4 c-uri, deci este esential sa evidentiem aici cum influenteaza acesta calitatea diamantului. Si pentru asta trebuie sa revenim la procedurile folosite in momentul prelucrarii pietrei brute.

In general, majoritatea diamantelor sunt prelucrate din forma lor bruta folosind anumite modele consacrate de-a lungul anilor si a caror optica a fost indelung studiata pentru a oferi o reflexie superioara a luminii. Este, de fapt, acel efect vizual care arata ca si cand razele de lumina ar izvora din insasi inima dimantului. Iar acest lucru se poate realiza cu ajutorul unghiurilor la care se realizeaza taierea dar si prin intermediul numeroaselor polizari prin care trece cristalul in timpul prelucrarii. Tocmai de aceea, majoritatea bijutierilor care se ocupa cu prelucrarea diamantelor au ajuns la concluzia ca raportul ideal din punct de vedere optic, presupune o proportie riguroasa intre adancimea pietrei si diametrul ei.

In domeniul vanzarii diamantelor, parametrul "CUT" a fost asociat cu cinci valori care exprima calitatea prelucrarii:

  •  Ideal
  •  Premium
  •  Very Good
  •  Good
  •  Fair & Poor

In general, cu exceptia ultimelor doua, optica a avut prioritate in fata greutatii in timp ce, la diamantele clasificate drept good sau fair& poor s-a pus mai mult accent pe numarul de carate decat pe calitatile reflexive ale pietrelor.

forma taietura diamante

Clarity (Claritatea)

Claritatea este al doilea mare "C" al diamantelor. Iar aceasta face referire la cat de "curat" este diamantul fara defecte interioare si exterioare. iar daca stam sa ne gandim la ce presiuni si temperaturi s-au format diamantele, nici nu este de mirare ca majoritatea acestora prezinta incluziuni sau mici imperfectiuni exterioare.

Incluziunile sunt defectele interne ale diamantelor, aparute pe masura ce cristalul se forma iar imperfectiunile sau cusururile, reprezinta defectele aparute la suprafata pietrei. Dar in timp ce incluziunile se refera la mici bule de aer, crapaturi sau minerale prinse in interiorul diamantului, cusururile includ zgarieturi, adancituri si sparturi de suprafata aparute la prelucrare sau de-a lungul timpului. Si evident, diamantele cu cat mai putine defecte sunt cele mai apreciate si mai scumpe.

In acest sens exista si o scara a claritatii in functie de care pietrele pretioase pot fi evaluate

  • F, adica flawless sunt cele care nu prezinta nici un fel de defect intern sau extern, fiind deosebit de rare;
  • IF, Internally Flawless, fara nici un fel de defect intern dar cu unele de suprafata, de asemenea foarte rare;
  • VVS1-VVS2, prescurtarea de la Very Very Slightly Included, adica cu foarte mici incluziuni, greu de detectat chiar si la zoom 10x de un bijutieri pregatit;
  • VS1-VS2, prescurtarea de la Very Slightly Included, adica cu incluziuni minore, usor de detectat la zoom 10x
  • I1, I2, I3, cu incluziuni de la 1 la 3, vizibile atat sub lupa cat si cu ochiul liber.

In general, cu exceptia ultimei categorii, clasificarile de claritate nu afecteaza aspectul diamantului ci doar pretul acestuia. De asemenea, incluziunile din pietre sunt folosite si pentru certificarea si identificarea gemelor, asa cum o amprenta poate ajuta la identificarea unui anumit individ.

claritate diamante

Color (Culoarea)

Cand un bijutier face referire la culoarea diamantelor, el face de fapt referire la absenta acesteia in conditiile in care diamantele incolore, la fel precum sticla, permit trecerea unei cantitati mai mari de lumina, avand evident o stralucire mai mare. Insa, datorita procesului extrem de dur ce duce la formarea acestor pietre pretioase, exista doar foarte putine in lume care sa fie complet transparente. Asa ca prin urmare regula privitoare la culoare este ca, cu cat diamantele sunt mai lipsite de culoare cu atat sunt mai valoroase.

Pentru a obtine o gradare a culorii, cei mai multi bijutieri folosesc scara de culoare GIA care incepe cu litera D pentru cele mai valoroase pietre si se termina cu X pentru pietrele a caror valoare este cea mai mica. Singura exceptie de la regula sunt diamantele din categoria Fancy a caror culoare are o anumita intensitate ce completeaza in mod armonios sclipirile luminoase. Tocmai de aceea, clasa Fancy este cu mult mai valoroasa decat diamantele obisnuite. Insa nu exista foarte multe pietre care sa se incadreze in aceasta categorie.

Pentru a face alegerea corecta in ceea ce priveste culoarea, trebuie mai intai sa tineti cont de montura in care veti aseza diamantul. Aurul alb si platina spre exemplu, nu prea dau bine in compania unor pietre pretioase usor colorate asa cum se intampla cu ele evaluate undeva intre J si X. In acelasi timp, in cazul aurului galben lucrurile stau putin diferit pentru ca nuanta metalului permite mici deviatii de culoare ale cristalului.

O alta chestie mai putin cunoscuta este ca anumite diamante sunt fluorescente. Insa aceasta nu devine vizibila decat in conditii speciale atunci cand gemele sunt bombardate cu lumina UV spre exemplu. Insa efectul obtinut este unul cu adevarat spectaculos.

clasa diamante

Carat Weight (greutatea in carate)

Greutatea in carate, unul dintre parametrii pe care multi bijutieri il apreciaza poate mai mult decat trebuie. El reprezinta valoarea dimensiunii unui diamant iar datorita sumelor mari vehiculate pe piata diamantelor, cu cat o piatra e mai mare, cu atat va fi si mai scumpa. Insa numele de carat vine de la cu totul altceva, o planta ale carei seminte erau folosite in antichitate ca unitate de masura datorita greutatii lor egale. De fapt, chiar si azi, cu ajutorul instrumentelor de masura sofistica nu se pot detecta decat diferente insignifiante intre ele.

Este de mentionat aici ca un carat nu este acelasi lucru cu un karat. Primul defineste o unitate de masura a greutatii la diamante iar cel de-al doilea are legatura cu metoda de determinare a puritatii aurului. Caratul de la diamante se abreviaza cu "ct" iar unitatea de masura a puritatii aurului, Karat-ul, abreviat cu "K".

dimensiune diamant

Al cincilea “C” (certificarea diamantului)

calitate diamantCertificarea diamantelor este importanta pentru ca, desi nu ofera o valoare propriuzisa pietrelor, ele asigura o forma de identificare si documentare a fiecarui diamant analizat. In plus, certificarea detaliaza fiecare defect pe care cristalul il poate avea, ii masoara exact cele 4 "c"-uri si se asigura ca este incadrat intr-o anumita clasa.

Asemenea certificari pot fi eliberate doar de laboratoare autorizate, cele mai cunoscute fiind GIA - Gemological Institute of America si American Gem Society.

Dupa cum vedeti, diamantele trebuiesc analizate cu mare grija iar existenta unei certificari este foarte importanta, mai  ales in ceea ce priveste cele 4 „c”-uri ale diamantelor.

 

 

Mai multe articole