Poate ca pentru multi dintre noi ceaiul este doar o bautura iar pentru altii un medicament, dar pentru anumite culturi ceaiul reprezinta o traditie cu adanci incarcaturi spirituale, in spatele fiecarei cesti de ceai se poate gasi o intreaga filozofie.

In cultura noastra nu exista o filozofie si o ceremonie a ceaiului asa cum putem gasi in orienta, dar daca vrei sa stii mai multe despre ceai si sa intelegi mai mult din aceasta filozofie a ceaiului ar trebui sa citesti Cartea Ceaiului de Okakura Kakuzo.

Poti cumpara acum Cartea Ceaiului din librariile Nemira.ro sau Elefant.ro iar daca doresti sa asculti Cartea Ceaiului sub forma de audiobook (ebook) de aici la doar 6,99 Lei.

Pentru fiecare Cartea Ceaiului comandată acum pe Nemira.ro cu 45% reducere. Pentru că prepararea şi servirea ceaiului reprezintă un fel de artă, pentru că această artă trebuie învăţată, pentru că cel mai bun ceai este cel servit ca la carte, pentru că este iarnă şi ne place să citim la un ceai, Nemira şi Bernschutz & Co vă propun un pachet promoţional plin de rafinament: Cartea Ceaiului, cumparată cu 45% reducere, vă aduce un ceai cadou.

In Cartea Ceaiului ai prezentate, intr-o forma mai usor de inteles pentru noi, istoria ceremoniei ceaiului, influentele acesteia asupra artei, dar si asupra stilului de viata asiatic, in general, si japonez in special. Autorul cartii Kakuzo sustine ca teismul, ce a aparut initial in China, a atins perfectiunea abia dupa ce a fost asimilat de cultura japoneza.

Intreaga viata Kakuzo a facut eforturi in a promova arta si modul de gandire japoneza (si cea asiatica) in Occident, intelegand ca schimburile culturale pot ajuta la o "reconciliere" a diferentelor dintre cele doua lumi. Cu toate acestea, in lucrarile sale, inclusiv in Cartea ceaiului, se poate vedea amprenta, pe atat a pan-asiatismului, dar si a nationalismului japonez al vremii, care le stirbeste din obiectivitate.

"Acest mic neajuns este insa estompat de limbajul poetic folosit de Kakuzo, a carui putere de sugestie a facut ca Cartea ceaiului sa ajunga sa fie considerata una dintre lucrarile de referinta pentru ceremonia ceaiului.

cartea ceaiuluiCeaiul a început ca doctorie și a ajuns cu vremea o băutură. În China el a pătruns prin al optulea secol în hotarele poeziei, ca una din desfătările de lume. În secolul al cincisprezecelea Japonia l-a ridicat până la o religie a estetismului – ceismul.
Ceismul e un cult întemeiat pe închinarea la frumos în mijlocul întâmplărilor de rând ale vieţii de toate zilele. El vorbește de neprihănire și armonie, de taina iubirii între oameni, de romantismul ordinii sociale. El e, în fiinţa lui, o credinţă a ne-desăvârșirii, precum e și o gingașă încercare de împlinire a ceva cu putinţă în lucrul acesta cu neputinţă căruia îi zicem viaţă.

Filosofia ceaiului nu e numai estetică, în înţelesul obișnuit al cuvântului, căci vădește, în legătură cu morala și religia, întregul nostru punct de vedere faţă de om și de Fire. Ea e igienă, pentru că silește la curăţenie; e gospodărie, pentru că arată cum tihna se găsește mai curând în simplicitate decât în încărcat și costisitor; ea e geometria moralei, întrucât hotărnicește simţul nostru de măsură faţă de univers. Ea înfăţișează duhul adevărat al democraţiei răsăritene, făcând din toţi credincioșii săi aristocraţi de gust.

Îndelunga îndepărtare de lume a Japoniei așa de folositoare adâncirii în sine a fost nespus de prielnică dezvoltării ceismului. Căminul și obiceiurile noastre, îmbrăcămintea și bucătăria, porţelanul, lacul, pictura – literatura însăși – toate s-au supus înrâuririi lui.

Nicio cercetare a culturii japoneze n-ar putea să-l nesocotească. El a pătruns în găteala iatacurilor boierești și a intrat în locuinţa săracului. Ţăranii noștri au învăţat să așeze flori, cei mai de pe urmă muncitori, să-și aducă închinarea lor stâncilor și apelor. În vorba noastră de toate zilele ziceam de un om că e „fără ceai” în el, când e nesimţitor la partea tragicomică din drama fiecăruia. Dimpotrivă, înfierăm pe estetul scăpat din frâu, care, fără ochi pentru tragedia lumii, se aruncă zgomotos în valul simţirilor dezlănţuite ca pe unul „cu prea mult ceai” în el."

Fragment din Cartea Ceaiului de Okakura Kakuzo

Poti cumpara acum Cartea Ceaiului din librariile Nemira.ro sau Elefant.ro iar daca doresti sa asculti Cartea Ceaiului sub forma de audiobook (ebook) de aici la doar 6,99 Lei.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole