Tu ce faci la ora 11?
Casa e liniştită, copiii au adormit în sfârşit, totul e pregătit pentru a doua zi....
De câte ori, obosiți fiind sau prinși cu altceva, nu ne ieșim din pepeni când micuțul sau micuța noastră se smiorcăie pe lângă noi ca să obțină ceva? Și de câte ori, după o repriză de nervi, nu cedăm, numai ca să nu-i mai auzim smiorcăindu-se? Ne purtăm de parcă am fi pe câmpul de luptă, chiar dacă la final ridicăm steagul alb.
Ei bine, nu așa o să le schimbăm comportamentul. Există metode de a negocia astfel de conflicte. Cartea „Cum să crești copii fericiți”, scrisă de psihoterapeutul american Rudolf Dreikurs, exact asta ne învață, cum să ieșim din situații de conflict cu copiii noștri și cum să le modelăm comportamentul. Iar la final să rămânem cu nervii întregi. Iată doar un exemplu din carte:
Sarah, de 3 ani, a alergat în bucătărie, unde mama pregătea cina. „Vreau să beau ceva, mami”. „Nu mai scânci, nu primeşti până nu ceri cum trebuie”. „Dar vreau să beau”, a scâncit ea mai tare. „Nu pot suporta scâncetul ăsta, opreşte-te!”. Sarah a continuat, prinzând-o pe mamă de picioare, ascunzându-şi faţa în poala ei. „Ai de gând să ceri frumos?”. „Te rog, poţi să-mi dai ceva de băut?”, s-a smiorcăit ea. „Of, pentru numele lui Dumnezeu, ia de aici”. Mama i-a dat apă.
Ni s-a spus că toţi copiii trec printr-o fază în care sunt plângăreţi. Am fost sfătuiţi să avem răbdare şi să ne spunem că o să treacă. Totuşi, nu e neapărat necesar să „înduri” scâncetele. Sarah îşi arată puterea de a face ce vrea, în ciuda a ceea ce-i cere mama. Mama spune „opreşte-te!”, Sarah continuă, iar mama cedează.
E ceva ce putem face. Putem refuza să împlinim o cerere plângăreaţă. Dar trebuie să ne retragem fără să vorbim! Sigur va ţipa la noi dacă rămânem acolo ca o ţintă pregătită. Mama poate închide aragazul pentru a merge la baie.
Numim asta „tehnica băii”. Este spaţiul din casă cunoscut pentru că este privat. Este un spaţiu ideal de retragere. Ar trebui să avem acolo o revistă şi un radio care să acopere zgomotele. De câte ori Sarah se smiorcăie, mama dispare la baie. Nu spune nimic, nu e necesar. Curând, Sarah ar putea să-şi schimbe tonul vocii.
Cartea „Cum să crești copii fericiți” este un ghid complet de relaționare cu copiii noștri, fie ei bebeluși, fie adolescenți. Este scrisă într-un limbaj simplu și direct și, cel mai important, este plină de exemple de la un capăt la altul. Practic, nu ai cum să nu te regăsești în multe dintre situațiile descrise.
Cartea „Cum să crești copii fericiți” o poti găsi pe www.psihocenter.ro și costă 38 de lei.