Academia de Arte Frumoase Daniel Iordachioaie si-a deschis portile
Solistul si compozitorul Daniel Iordachioaie a infiintat, in luna aprilie a acestui an,...
Principala functie a articulatiilor este de a asigura mobilitatea diferitelor segmente ale corpului fizic. De aceea articulatiile se caracterizeaza prin flexibilitate, De aceea, cand mai ales calitatea aceastei insusiri scade, se declanseaza un proces de depozitare a unor sedimente nocive care caracterizeaza afectiunea reumatismului.
La nivel fizic/material flexibilitatea articulatiilor este in stransa legatura cu lichidul care lubrifiaza cartilajul articular si netezimea lui. Lichidul sinovial (cel care asigura lubrifierea articulatiei) este determinat de catitatea zilnica de apa bauta care are o formula de calcul in functie de greutatea proprie a fiecarei persoane. Ea este urmatoarea:
Greutatea (in pounds) /2 * 0.03 = cantitatea de apa masurata in litri
Ex: daca persoana respectiva are o greutate de 84 Kg, ea convertita in pounds inseamna 185 Lbs care impartita la 2 inseamna 92.5 Lbs.
Apoi se inmulteste cu 0.03 si se obtine 2.775 litri de apa care trebuie consumata zilnic, excluzand alte lichide baute (ceai, supa, ciorba, cunsumul de fructe si legume care contin apa si altele).
Este foarte important sa evitati pe cat posibil bauturile alcoolice de orice fel cat si cafeaua deoarece acestea deshidrateaza si atunci trebuie bauta o cantitate suplimentara de apa pe zi.
Subliniez acest aspect deoarece corpul nostru contine aproximativ 70% apa la barbati si 65% la femei, ea scazand odata cu inaintarea in varsta deoarece se pierde senzatia de sete. Hipotalamusul din creier este cel care este raspunzator de controlul senzatiilor de foame si sete din corp, numai ca aceste 2 senzatii sunt stimuli de acelasi fel si de cele mai multe cauze se confunda determinand introducerea de mancare in corp desi acesta din urma plange de sete.
De regula, inainte de a baga ceva in gura, mai intai consumati apa umpland stomacul, dupa care, daca dupa o jumatate de ora reapare senzatia de foame atunci chiar inseamna ca este timpul de masa. As mai adauga faptul ca in corpul uman exista o pompa hidratanta care misca apa inauntru si din celula afara.
Aceasta se face in prezenta a 2 elemente chimice antagonice: Potasiul si Sodiul. Schimbul de apa celular are loc in prezenta sodiumului la intrare in celula si a potasiumului la iesire. De aceea folosirea sarii este deosebit de importanta. In antichitate, sarea reprezenta echivalentul unui schimb comercial, de aici vine si termenul de SALARIU (sal = cuvant latin pentru sare). Insa nu orice sare este buna la ora actuala.
In Romania din pacate toata sarea este iodata, o mare prostie care afecteaza sanatatea populatiei. Totusi, se pare ca mai exista o posibilitate de a face rost de sarea sub forma de bulgari neprelucrati folositi pentru animale sau sarea pentru muraturi. Sarea cea mai buna este sarea celtica dar si sarea marina portocalie neprelucrata. Poate am sa vorbesc alta data numai despre sare si calitatile ei. Cantitatea necesara de sare (numai din sarea pe care am recomandat-o) pusa in apa este cat se ia intre 2 degete pentru fiecare pahar cu apa (250 ml).
Potasiul este elementul chimic antagonic sodiului din sare care face ca apa continand reziduurile datorate procesului metabolic celular sa iasa. Aceste este continut in aproape toata hrana zilnica. De aceea, desi unii oameni se feresc de sare crezand ca face rau, sufera de deshidratare, apa neputand intra in celula. Deshidratarea se poate citi pe fata oamenilor care incep sa prezinte o piele cu porii unei portocale (deschisi pentru atragerea de umiditate in corp in orice fel), iar mai tarziu, printr-o uscaciune constanta la nivel cutanat pana la formarea ridurilor din ce in ce mai evidente (procesul imbatranirii asemanator cu procesul de transormare al unui mar frumos hidratat care in timp, datorita lipsei de apa ca nutrient natural are loc un proces de scofalcire prin evaporarea apei din celula).
Articulatiile prezinta 3 forme de afectiuni: artroze, artrite si guta.
In plan energetic psiho-emotional, toate aceste afectiuni au o cauza comuna, alterarea elasticitatii mental-emotionale datorita dezvoltarii in timp a unor insusiri cu caracter negativ.
Durerile reumatismale (artrite si artroze) reprezinta rigiditate in atitudini, mentinute timp indelungat (zeci de ani), ceea ce face ca incidenta acestor afectiuni sa creasca mai ales la batrani. Este vorba de niste tipare comportamentale (rigiditate in gandire) exprimate prin inertii, cantonari si refuzul de a se adapta la schimbarile din jur. Este, daca vreti, o perfida protectie a ego-ului pe care acesta si-o construieste la intersectiile arterelor de comunicare, cu alte cuvinte in zona comuna dintre doua segmente (depune in plan fizic acele sedimente nocive care vin din planul energetic prin densificare), in absenta careia s-ar vedea silit sa admita ca modul in care a reactionat timp de zeci de ani a fost gresit si ar fi o mare provocare pentru orgoliul acelui individ (caruia el, uneori, ii spune demnitate ori onoare) sa recunoasca drept eronata o atitudine de care s-a prevalat o viata intreaga si de care era chiar mandru.
Aceste sabloane mentale si emotionale prin care unii oameni se obisnuiesc sa reactioneze la mediu sunt considerate, din punct de vedere psiho-emotional, drept reziduuri subtile (toxine energetice) care se acumuleaza la nivel energetic mai intai, de care organismul are tendinta de a se debarasa, impingandu-le spre o zona cat mai periferica.
Prin rezonanta cu greseala psihologica fundamentala a acestor oameni (lipsa flexibilitatii, rigiditatea), aceasta va fi reprezentata de chiar structurile a caror principala calitate ar trebui sa fie flexibilitatea, mobilitatea si anume articulatiile.
Din punct de vedere psiho-somatic, articulatiilor li se atribuie rezonanta apei si a pamantului (clasificare preluata din traditia asiatica), a apei deoarece trebuie sa fie mobile, permanent lubrifiate, a pamantului deorece trebuie sa fie solide, ferme, sa asigure sustinerea mecanica a organismului. Subtil, degenerarea artrozica presupune diparitia apei, lasand un surplus, un exces de pamant (imobilitate) in articulatie. Asfel are loc un proces de "uscare" a apei, de evaporare in prezenta aerului (teama, anxietatea, absenta sau lipsa), proces care se accentueaza pe masura inaintarii in varsta. Imbatranirea induce multor oameni un sentiment de nesiguranta, frica (de boala, de batranete, de moarte, de singuratate, de neputinta), teama ca nu va mai avea cine sa le poarte de grija ("cine sa le dea o cana cu apa"), de aici si incidenta crescuta a tulburarilor anxios-depresive in randurile acestora.
La nivel subtil are loc o accentuare a prezentei elementului aer (anxietate, teama), si a eterului (depresie, senzatie de gol, absenta, lipsa). Singura modalitate de protectie la nivel subtil este deschiderea fata de noutatile si schimbarile din jur, cu discernamant si fata de posibilitatea de a fi si altfel decat am invatat in scoli si alte forme oficiale de educatie.
Va urma...
Vizitati www.aequilibrium-wellbeing.com