Error in function loadImage: The image could not be loaded.
Error in function redimToSize: The original image has not been loaded.
Error in function saveImage: There is no processed image to save.
Romania este tara cu cea mai mare rata a deceselor infantile din Uniunea Europena, peste 20.000 de copii nascuti anual inainte de termen riscand sa moara.
Nasterea prematura este un fenomen ce afecteaza un numar tot mai ridicat de femei, fiind, alaturi de malformatiile congenitale, cea mai importanta sursa de morbiditate si mortalitate neonatala, cu consecinte tardive debilitante.
Este considerata nastere prematura, nasterea inaintea terminarii perioadei normale de gestatie, respectiv la mai putin de 37 saptamani. Cu cat prematuritatea este mai mare, cu atat bebelusul este mai fragil, iar sansele de a supravietui fara asistenta medicala cresc riscurile de complicatii. Actim PROM si Actim PARTUS sunt cele mai sigure si noi teste de identificare si prevenire a complicatiilor generate de nasterea prematura, disponibile pe piata locala.
Printre riscurile la care se expune nou nascutul prematur se numara afectiuni clinice, neurologice si psihomotorii ca: anemie, hemoragie cerebrala cu risc vital imediat, dar si sechele pe termen lung: afectarea structurii si functionalitătii bronhopulmonare, tulburari cognitive si/sau motorii, tulburari de crestere si dezvoltare, infectii severe neonatale, boli de inima, hipoglicemie, insuficienta respiratorie neonatala, icter neonatal, afectarea retinei cu pierderea partiala sau totala a vederii, sau inflamatii intestinale.
Nasterea prematura este una dintre principalele cauze ce determina moartea infantila. In aproximativ 50% din cazurile de nastere prematura, mama a avut contractii prenatale. Desi jumatate dintre gravide au contractii prenatale, doar 20% dintre ele nasc inainte de termen.
Actim PROM si Actim PARTUS, ambele teste destinate detectarii si prevenirii nasterii premature sunt dezvoltate de peste un deceniu de Medix Biochemica. Aceste testele rapide rectioneaza imunocromatografic in prezenta a doi compusi specifici. Astfel, caracteristic gravidelor, IGFBP-1 (Insulin-like growth factor-binding protein 1) si forma fosforilata a IGFBP-1 sunt prezente in concentratii ridicate si sunt puse in evidenta cu ajutorul testelor rapide Actim PROM si Actim PARTUS care au la baza anticorpi monoclonali.
Cu o sensibilitate de 100% si specificitate de 83% fata de testele rapide care dozeaza fibronectina fetala si testul pH (sensibilitate de 100%, 94% respectiv specificitate 70% si 63%) cele doua teste rapide sunt acum disponibile si in Romania.
“Folosesc ambele produse pentru diagnosticul rupturii premature a membranelor amniotice si evaluarea riscului de nastere prematura. Pot spune fara nicio urma de ezitare ca pentru mamicile de care ne ingrijim la Iasi, testele ne-au ajutat mult. In cei doi ani de utilizare, testele Actim s-au dovedit cele mai sensibile, sigure si simplu de utilizat. Mi-as dori ca tot mai multe paciente mamici sa evite riscurile nasterii premature, utilizand metodele Actim”, declara dr. Dragos Nemescu, medic coordonator al echipei de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie „Cuza Voda” din Iasi.
Testele nu necesita niciun echipament aditional, rezultatul concret este disponibil imediat iar pacientele cu rezultat pozitiv pot fi usor motivate sa se interneze in spital, unde pot fi tratate in mod corespunzator.