Jubile Ballroom a găzduit marţi, 19 aprilie, conferinţa “Spune DA! Învaţă cum să creşti un copil autonom”, eveniment susţinut de Danonino şi care i-a avut ca invitaţi pe Otilia Mantelers - Expert în parenting, Crina Coliban - Specialist în alăptare, diversificare şi copii mofturoşi, Dan Cruceru - Blogger de parenting la taticool.eu şi Paul Acatrini - Research Manager la Cult Market Research. Conferinţa s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro şi a fost urmarită online de peste 10.000 de părinţi.

În deschiderea evenimentului, Paul Acatrini, Research Manager la Cult Market Research, le-a prezentat celor din sală rezultatele ultimului studiu realizat de Danonino legat de percepţia părinţilor din România asupra noţiunii de autonomie în creşterea copiilor. Care este atitudinea părinţilor în creşterea copiilor, care sunt metodele abordate în încurajarea autonomiei copiilor şi care este gradul de libertate oferit copiilor, acestea au fost aspectele urmărite de studiul realizat cu participarea a 413 de mămici şi tătici.

Studiul arată că:

  • O treime dintre părinţii din România nu ştiu cu ce să asocieze termenul de autonomie în educaţia copiilor.

  • 8 din 10 părinţi pun egalitate între conceptul de autonomie şi încrederea de sine a copilului, 7 din 10 declară că autonomia înseamnă protecţie şi 5 din 10 asociază cu ideea de control.

  • 7 din 10 părinţi declară că au un copil autonom dacă acesta cere să facă diferite lucruri singur, iniţiază şi propune activităţi de joacă şi face singur activităţile care ţin de igiena personală.
  • Mămicile din România sunt mai permisive decât tăticii, lăsând mai multe decizii la alegerea copiilor: cu ce sau cu cine se joacă, ce fel de activităţi fac împreună, gustările pe care le mănâncă.
  • 4 din 10 părinţi îi lasă pe copii să decidă ce gustări mănâncă.

Dan Cruceru, care a jucat dublu rol - moderator şi speaker, a susţinut autonomia din perspectiva unui „tati cool”, despre numeroasele roluri pe care le are un tată în viaţa copilului său, despre cât de important este să spui DA în momentele potrivite şi despre toate beneficiile şi distracţia care vin odată cu autonomia. Rolul tatălui şi al mamei se împletesc perfect iar copilul câştigă încredere în sine, dorinţă de explorare, curiozitate şi, bineînţeles, autonomie.

A fost o experienţă extrem de plăcută şi, totodată, prima mea participare la un eveniment de parenting. Colaborarea cu Otilia şi Crina a fost foarte interesantă şi am aflat că oricât de experimentat ai fi ca părinte, ai întotdeauna ceva nou de învăţat pentru bine copilului tău. Aştept cu nerăbdare să văd ce alte momente interesante ne mai pregătesc prietenii noştri de la Danonino pe tema autonomiei copiilor, care pusă bine în practică duce la crearea unor oameni minunaţi, aşa cum vor fi copiii noştri”, a declarat Dan Cruceru pentru Social Moms.

Otilia Mantelers ne-a vorbit despre autonomie cu multă căldură şi exemple din experienţele personale, atât din copilăria ei cât şi din viaţa de mama. Am aflat despre dragostea necondiţionată pe care copiii noştri trebuie să o simtă indiferent de comportamentul lor şi despre respectul pentru nevoile copilului, despre încurajare şi despre timpul special pe care este important să îl petrecem cu cei mici. Copiii au nevoie să audă cel mai entuziast DA de la noi şi de prezenţa noastră completă în momentele petrecute împreună.

"Pentru a creşte un copil autonom, el are nevoie de la părinte de trei ingrediente importante: dragostea necondiţionată, respect pentru etapele lui de dezvoltare (ceea ce implică şi crearea unui mediu de învăţare propice) şi multă încurajare în eforturile lui de a înţelege şi a explora lumea", a declarat Otilia Mantelers în cadrul conferinţei.

social moms spune da

Otilia ne îndeamnă să ne jucăm cu cei mici, jocul fiind un mijloc de vindecare şi comunicare pentru ei. Iar în joc nu există reguli, totul este permis şi este important să spunem DA felului în care copilul regizează jocul.

A urmat momentul Crinei Coliban care a abordat tema autonomiei din perspectiva felului în care îi hrănim pe copii. Atitudinea părinţilor faţă de mâncare este cea care îi influenţează crucial pe copii. Ei nu se nasc mofturoşi, ci devin mofturoşi din cauza lipsei de autonomie pe care o au în relaţia cu mâncarea. De aceea, Crina ne sfătuieşte să le lăsăm copiilor libertatea de a alege ce, când, cât, cum şi unde mănâncă. Mesele nu înseamnă doar hrana ci momente plăcute petrecute în prezenţa membrilor familiei care se simt bine împreună.

,,Să le spui DA copiilor e ca şi cum ţi-ai face rugăciunea: simţi că faci bine, că eşti auzit şi că faptele bune îţi vor fi răsplătite. Pentru că şi noi ne simţim tare bine să spunem DA şi mai ales să ni se spună DA atunci când avem nevoie de susţinere sau de protecţie. Autonomia copilului ar trebui să existe inclusiv în raport cu mâncarea. Copilul ar trebui, ca orice adult, să poată mânca ce, când, unde, cum şi cât vrea el, nu mama. De exemplu, când vine vorba de gustări recomand să îi oferim câteva opţiuni din care să aleagă singur ce îi place."

Conferinţa „Spune Da! Învaţă cum să creşti un copil autonom” a fost realizat cu sprijinul Danonino, venind în completarea programului companiei - „Spune Da!”- ce urmăreşte încurajarea autonomiei copiilor. Danonino îi îndrumă pe părinţi să spună Da, să le dea voie celor mici să încerce, să exploreze şi să reuşească prin propriile forţe în mici proiecte personale: să se îmbrace singuri, să îşi decoreze camera, să gătească, să picteze şi să aleagă ceea ce le place, în general.

Parteneri media: desprecopii.com, qbebe.ro, permisdeparinte.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidsnews.ro, mamica.ro, mamicamea.ro, meseriadeparinte.ro, cristinaotel.ro, ruxandraluca.ro, ralucaloteanu.ro, blogintandem.ro.

Evenimentul a fost transmis LIVE, iar înregistrarea va fi disponibilă atât pe socialmoms.ro cât şi în pagina dedicată evenimentului din desprecopii.com.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Sarcina si Nasterea

calitatea spermei

Remedii naturiste care imbunatatesc calitatea spermei

Increderea in sine este predominant dependenta la un barbat de increderea in capacitatea sa sexuala. Ea determina capacitatea lui de a satisface o femeie. Daca isi pierde aceasta incredere, din ...
Citeste mai mult ...
medicamente pentru raceala

Medicamente pentru raceala pe parcursul sarcinii

Daca esti racita poate te intrebi: Ce medicamente pentru raceala sunt sigure in sarcina?…
Dezvoltarea fatului in saptamana 6 de sarcina

6 - A 6-a saptamana de sarcina

Saptamana 6 de sarcina reprezinta de fapt o luna de la conceptie si 6 saptamani de la…
metode de inducerea a travaliului

Metode de inducere a travaliului

Inducerea travaliului in cazul unei nasteri presupune stimularea contractiilor specifice…
eliminare placentei - Etapele travaliului

Etapele travaliului: A treia etapa - eliminarea placentei

La cateva minute dupa ce nasti, uterul va incepe sa se contracte din nou. In general…

Copii si bebelusi

imbracatul copilului in 44 de pasi

Îmbrăcatul copilului în 44 de pași extrem de simpli

Nici tu nu ai primit un manual al copilului atunci cand l-ai "despachetat"? Uite aici un manual despre cum se imbraca un copil pentru iesi afara in doar 44 de pasi simpli. 1. Se anunță copilul că urmează îmbrăcatul. 2. Se constată ignorul total al copilului. 3. Se anunță din nou copilul că în maxim…
Citeste mai mult ...
salvati copiii

Educa copilul fara violenta

Stiti ca este un proverb popular care spune ca "bataia este rupta din rai" dar totusi…
Bebelusii au amintiri din burta mamei

Bebelusii au amintiri din burtica?

Un studiu realizat pe 28 de nou-nascuti a dovedit ca acestia recunosc mare parte din…
adhd - deficit de atentie

Ce este ADHD?

ADHD sau tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie este o afectiune ce apare la…
eructatul sau ragaitul

Ragaitul copilului

Eructatul (ragaitul) este un mecanism fiziologic care permite bebelusilor sa elimine…

Mai multe articole

De la femei pentru femei

Minnime museline

Muselina, cea mai buna prietena a mamei si a bebelusului in primele luni de viata

Momentul in care aduci pe lume un copil cu greu poate fi descris in cuvinte. Odata cu fericirea aceea de o intensitate nemaiintalnita ia nastere si dorinta de a proteja cu orice pret puiul de om care creste sub ochii tai si la pieptul tau, de a-i oferi, pe langa dragoste, tot ce este mai bun pentru…
Citeste mai mult ...
Gel de dus solid Bebelus

De la mama la viitoare mama, iata cu ce trebuie sa te pregatesti pentru noul tau nascut.

Ce perioada minunata, draga viitoare mamica! Esti insarcinata si abia astepti sa cunosti…
viata frumoasa

Ce cred eu ca este feminitatea!

Primele date despre îngrijire mi-au spus că sunt feminine cu 25 de ani. Un coleg de…
moda toamna iarna 2020

Top tendinte de moda pentru toamna-iarna in 2020

Pe masura ce anul progreseaza, apar numeroase stiluri pe care pasionatii de moda incearca…
Default Image

Care este greutatea potrivită pentru mine?

Anul trecut am avut câteva kilograme în plus. Mult mai multe decât mi-ar fi plăcut mie.…

Din dragoste pentru copii

Oac, Oac, Oac

Ce petrecere frumoasa E la margine de lacBroscarimea bucuroasa Are vin si cozonac
Citeste mai mult ...
jocul parinti copii

Invata sa te joci

A invata cum si cu ce sa va jucati este o experienta noua pentru ambii parinti. Magia…

Instrumentele muzicale

O vioara mica de-as aveaO vioara mica mi-ar placea,Toata ziua as cantaMulte cantece cu ea.

Elefantul Cici - versuri, audio si video

Elefantul Cici si-a pierdut cipiciiSi acuma plangeSi cere furnicii:

Pentru tine, primavara

Şiruri negre de cocoare,Ploi călduţe şi uşoare,Fir de ghiocel plăpând,Cântec îngânat în…

Pentru mai multa sanatate

enzysol mamicamea

Indigestia la copii- Cauze, simptome, remedii

Indigestia, dispepsie, numită și problemă alimentară care se evidențiază printr-un ansamblu variat de simptome, însă nu constituie sau afecțiune în sine.Care sunt cauzele indigestiei?Indigestia se instalează atunci când copilul consumă o cantitate excesivă de…
Citeste mai mult ...
mami bebe

Un copil trece în medie prin opt-zece infecții respiratorii într-un an

Un copil trece în medie prin opt-zece infecții respiratorii într-un an, iar aproape 100%…
bebelus 9 luni

Virusul sincițial respirator (VSR). Cauze, categorii vulnerabile și măsuri de prevenție

Ce este virusul sincitial respirator? Virusul respirator sincițial este un virus frecvent…
Aquabelle calivita set

Intarirea sistemului imunitar al copilului in sezonul rece

Pentru unii copii, raceala si boala pare sa fie o obisnuinta. Astfel, imunitatea…
Aminexil Clinical 5

După naștere, mamele sunt alarmate că le cade parul. Cum putem să rezolvam asta?

Pe lângă toate provocările ce vin la pachet cu apariția unui copil iubit în familie, la…

Evenimente si comunicate

TEDx piata unirii

TEDx PiațaUnirii ED

Educația a fost, este și va rămâne o misiune colectivă: TEDx PiațaUnirii ED anunță pentru 11 noiembrie o agendă inspirată de unitate și construcție în educație.Într-o lume unde educația devine adesea un câmp de bătălie pentru ideologii și metodologii, TEDx…
Citeste mai mult ...
scaun auto joie

Despre “Siguranța Copilului în Traficul Rutier din România” pe 21 octombrie la târgul Baby Boom

În cadrul târgului Baby Boom Show 2023, dedicat copiilor și viitoarelor mămici, are loc o…
Disney Channelkiff

Un nou serial animat „Kiff” promite multă distracție la Disney Channel

Un nou serial animat, Kiff, este disponibil pe Disney Channel începând din această lună,…
Mamicamea var 2

Back to school: consolidarea imunității copiilor

Consolidarea imunității copiilor nu este un subiect nou pentru părinți. Este un subiect…

Disney Junior lansează "Aventurile Tinerilor Jedi" pe 4 mai, cu ocazia Zilei Războiului Stelelor

Aceasta este prima serie pentru preșcolari și elevi din clasele primare de la…