Pe baza acordului departamentului de cercetare şi dezvoltare, laboratoarele grupului FamiCord au pregătit celule stem mezenchimale din cordonul ombilical. Celulele stem mezenchimale sunt diferite de celulele stem hematopoietice, care se recoltează tot din cordon, dar din sângele de cordon ombilical.  Apoi, pentru prima data în Europa Centrala şi de Est, aceste celule au fost utilizate în tratament.

Celulele stem mezenchimale au fost transplantate unui număr de patru pacienţi (trei copii şi un adult) în clinicile de transplant din Varşovia şi Katowice (Polonia). Viaţa pacienţilor a fost ameninţată din cauza bolii grefă vs gazdă (GvHD), care este o complicaţie frecventă după transplantul de măduvă osoasă. Datorită acestui nou tratament folosind celule stem mezenchimale viaţa pacienţilor a fost salvată sau prelungită.

transplant celule stem mezenchimale la BiogenisA fost ultima şansă de tratament pentru acei pacienţi – spune domnul Doctor Transplantolog Dariusz Boruczkowski - înainte aceştia au fost trataţi cu medicamente utilizate în mod obişnuit în această situaţie, dar fără niciun succes. De aceea, după obţinerea aprobării comitetului de bioetică, celulele stem au fost pregătite în laborator şi apoi utilizate clinic.

Celulele stem mezenchimale sunt celule nediferenţiate care sunt capabile să se auto-reînnoiască şi să prolifereze. Ele pot fi izolate din cordonul ombilical (aşa-numita Gelatina Wharton). Atât celulele stem mezenchimale cât şi cele hematopoietice au o trăsătura comună - ele pot fi colectate şi stocate numai o dată în viaţă - la naştere. Recoltarea celulelor stem este o procedură simplă şi sigură care poate salva viaţa în viitor.

Celulele stem au fost pregătite de către oamenii de ştiinţă ai grupului FamiCord care lucrează în laboratoare situate în România, Ungaria, Spania, şi Polonia. Acesta a fost primul caz de utilizare terapeutică a celulelor stem mezenchimale în Polonia şi în Europa Centrală.

BIOGENIS este prima bancă românească ce a facut posibilă în România recoltarea şi stocarea de porţiune de cordon cu izolare de celule stem mezenchimale. În acest moment banca poate stoca porţiune de cordon, Gelatina Wharton individualizată şi poate izola celule stem mezenchimale.  Recoltarea de cordon ombilical se poate face prin pachetele Bebe Plus şi Bebe Premium de la Biogenis.

Am intrat în România în anul 2007 şi am adus cu noi toată experienţa grupului prezent acum în 14 ţări. Am venit încă de la început cu tehnologia de stocare concentrat de celule stem şi stocarea în două recipiente. Am continuat cu izolarea celulelor stem mezenchimale-o premieră în România- şi am ajuns în acest moment să vorbim despre 10 transplanturi reuşite la nivel de grup, iar astăzi de prima utilizare de celule stem mezenchimale din Europa Centrala şi de Est. Continuăm să oferim clienţilor noştri, viitorilor părinţi, servicii de calitate europeană, într-un grup internaţional cu experienţă de 10 ani în acest domeniu. Suntem în pregătiri şi pentru primul transplant din România cu celule stem din sangele cordonului ombilical, existând o compatibilitate între pacient şi fratele acestuia de 90%. Speram să putem realiza acest transplant cât mai repede, în România, realizând astfel o premieră pentru o bancă românească de celule stem”,  Cristian Lacraru-director de marketing şi comunicare BIOGENIS, banca de celule stem. 

Detalii despre pregătirile primului transplant cu celule stem recoltate la naştere de catre Biogenis

De un an de zile BIOGENIS, banca de celule stem, ajuta o familie sa gaseasca o solutie pentru vindecarea unuia dintre copii, bolnav de leucemie acuta mielomonoblastica M4. BIOGENIS a recoltat celule stem la nasterea celui de-al doilea copil al familiei pentru a incerca tratarea celui bolnav. Proba recoltata si stocata la Bucuresti a fost analizata de Institutul Clinic Fundeni, existand o compatibilitate de 90% ceea ce o califica pentru un posibil transplant.

In cateva zile mama copilului urmeaza sa nasca pentru a treia oara. Banca de celule stem va recolta si acum celule stem cu scopul de a le folosi alaturi de prima proba, pentru mai bune rezultate ale transplantului. Copilul bolnav este acum in remisie, aflandu-se intr-un moment ideal pentru realizarea unui transplant cu celule stem. Aceasta noua proba face parte din programul ~O noua sansa~ prin care Biogenis ofera recoltare, analizare si stocare gratuita a probei in vederea tratarii copilului bolnav din familie.

Se doreste realizarea transplantului in Romania, la unul dintre cele trei centre de transplant acreditate si specializate in aceasta procedura (Institutul Clinic Fundeni, Timisoara, Targu Mures), banca de celule stem fiind in acelasi timp pregatita si pentru un transplant in Ungaria sau Polonia. In grupul de banci de celule stem din care face parte BIOGENIS au mai fost realizate cu succes alte 10 transplanturi cu celule stem. Biogenis ofera intreg suportul logistic, informational si financiar, daca este cazul, pentru realizarea acestui transplant " – Cristian Lacraru – director de comunicare BIOGENIS, banca de celule stem.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole