In Romania,  5 din 10 femei cu varsta de peste 35 de ani sufera de fibrom uterin si 1 din 10 cazuri sunt simtomatice. Probleme sunt multiple, de la sangerari abundente in timpul ciclului menstrual (menoragie), durere si senzatie de presiune in abdomen, constipatie, urinat frecvent sau chiar dureri de spate pana la cea mai grava statistica 7 din 10 femei ce sufera de fibrom uterin sunt infertile din cauza acestei afectiuni. In Romania primul plan terapeutic il reprezinta histerectomia (extirparea uterului) cu toate neajunsurile acestei interventii chirurgicale (minim 7 zile de spitalizare si 3 luni de repaus, risc operator 20% risc de infectie, infertilitate 100%).

Embolizarea fibroamelor uterine se practica in lume din anul 2000 si reprezinta prima linie de terapie in Statele Unite potrivit regulilor FDA. Embolizarea este o procedura minim invaziva prin care se introduce un cateter (tub mic de plastic) prin artera radiala (mana stanga) pana la nivelul arterelor ce alimenteaza fibromul sau fibroamele si se injecteaza particule de embolizare. Prin aceasta procedura practic se opreste alimentarea cu sange a acestor fibroame. In cateva luni fibromul isi reduce dimensiunea, isi pierde simptomatologia si pacienta isi recapata fertilitatea! Interventia dureaza 30 de minute iar la 24 de ore pacienta este externata. Dupa 3 zile isi reia cursul normal al vietii. Rata de succes din prima interventie este de 97%.

ramai femeie campanie

 In  fiecare zi suntem bombardati de reclame si sfaturi adresate femeilor; oricand deschizi televizorul trebuie sa ti se spuna, „Ai grija de tine”, sau, „Sanatatea e vitala”, sau, „Incearca si tu, programul de slabire in 3 pasi”; pe strada suntem inconjurati de panouri ,bannere care infatiseaza fie o noua crema care te scapa de celulita, fie un produs de bronzat care iti face pielea mai frumoasa, fie un aliment nou care te scapa de balonare sau te ajuta sa ai un abdomen plat; toate acestea vorbesc despre frumusetea feminina, despre cum sa te simti bine in pielea ta, si cum sa fii tot timpul in pas cu cele mai noi descoperiri ale indusrtiei de beauty.   Da... beauty este o industrie, si inca una de miliarde de euro,si ce ne-am face fara beauty.....!!! nu am  mai fi femei?  

Toate aceste mesaje iti transmit cum sa fii mai frumoasa, mai slaba, mai tanara, cum sa ai genele lungi, si parul cu aspect natural, dar nici una nu spune : „Ramai femeie!”. Alegem toate aceste produse care se proiecteaza in jurul nostru tocmai pentru ca suntem femei, si pentru ca ele ne ajuta, ne potenteaza, ne fac  sa ne simtimim bine in pielea noastra.

Mutand  putin dispozitivul de pe exterior, spre interior, vom observa ca exista o diferenta intre ceea ce inseamna sa fii femeie si ceea ce presupune sa ramai femeie. Prin urmare putem sa apelam la toate aceste artificii externe insa fara sa uitam ca integritatea noastra anatomica este cea care ne descrie asa cum suntem de fapt. La constientizarea acestei idei  vrem sa contribuim prin sustinerea cauzei : „Ramai femeie! Spune NU histerectomiei”.  Ei bine...niciuna din toate cremele astea miraculoase dintre care trebuie sa alegem in fiecare zi pentru corpul nostru, nu face minuni in cazul unei cicatrici lasate de histerectomie; si daca cicatricea nu e o problema pentru voi.... pentru ca oricum se poate  dobandi in urma unei operatii de cezariana, lucrurile nu stau chiar asa.

Este incomparabil! Fericirea data de sentimentul de a fi mama nu se poate cantari in balanta cu extrema unei operatii profund invazive. Iar daca o cicatrice nu face diferenta, atunci sentimentul cu care o porti este esential  pentru viata ta de femeie.  Asadar nu este o alegere care tine de cum iti colorezi unghiile sau parul, ci este alegerea de a fi informata. Alege sa -  Ramai femeie!

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4