Stii ce se intampla cu o cladire care are o  fereastra sparta? 

Cam acelasi lucru care se intampla cu un copil pentru care curatenia este un lux.

Teoria ferestrelor sparte arata ce se va intampla 

Este o teorie interesantă din psihologia experimentala arată că oamenii tind să se comporte în funcţie de mediul în care traiesc. 

Teoria pleacă de la următoarea observaţie: dacă o clădire are geamuri sparte care nu sunt rapid înlocuite, în scurt timp acea clădire va avea din ce în ce mai multe geamuri sparte, pentru ca în final ea să fie vandalizată complet. 

Teoria ferestrelor sparte a aparut in urma unui articol publicat în revista The Atlantic Monthly de James Q. Wilson şi George L. Kelling în martie 1982. Una din concluziile ce vine din aceste experimente este ca daca rezolvi problemele cand inca sunt minore nu se vor agrava. Dacă ai un geam ce abia s-a spart si il repari, nu vor fi sparte şi celelalte, dacă strângi gunoaiele imediat ce apar, nu vor apărea saci de gunoaie aruncate pe trotuare

In 2008 a aparut în revista Science (noiembrie 2008) inca un articol care demonstreaza valabilitatea acestei teorii.

In primul experiment au fost implicate doua parcari de biciclete de pe doua alei apropiate. Pe o alee, pereţii  erau plini de graffiti si murdario, pe cealaltă alee pereţii erau curati si proaspăt vopsiţi. Pe biciclete au fost puse pliante publicitare, fara sa existe coşuri de gunoi în apropiere. Observatia interesanta a fost ca  69% dintre cei care aveau bicicleta parcata în zona cu graffiti au aruncat pliantul pe jos, pe când in parcarea curata doar 33%  au făcut-o.

Un alt experiment se referă la tendinţa mai pronunţată a oamenilor de a-si insusi ce nu le apartine cand mediul este neingrijit. Un plic in care se aflau  6$, sumă scrisă vizibil pe plic, a fost lăsat pe o cutie poştală. Când cutia era curată, iar zona din jurul cutiei civilizată, 13% dintre trecători au luat banii. Când cutia a fost murdărită cu graffiti, 27% au furat banii. Când cutia a fost curată, dar în jurul acesteia erau aruncate gunoaie, 25% dintre cei ce au trecut pe lângă cutie au luat plicul.

Teoria spune chiar mai mult decât atât, şi anume că omul, aflat într-un mediu neîngrijit, în care ceea ce este considerat moral, etic ori legal nu pare a fi respectat, are tendinţa de a se comporta în consecinţă, imoral, ilegal.

Mizeria atrage mizerie. Fa curat si vei atrage curatenie.

Persil teoria festrei sparte

Ajuta un copil sa aiba haine curate si lumea in care traiesti va fi mai curata.

Hainele curate sunt în primul rând o sursă de sănătate, încredere și demnitate umană, însă inegalitatea socială este într-o creștere continuă. Din pacate, hainele curate reprezintă un privilegiu pentru mulți dintre copiii care provin din medii defavorizate.

De aceea, Persil lanseaza alaturi de Crucea Rosie misiunea #dreptullahainecurate, prin care militează pentru combaterea inegalității sociale, prin transformarea hainelor curate într-un drept fundamental.

Făcând din hainele curate un drept fundamental, Persil oferă copiilor defavorizați o viață demnă și un viitor mai bun. 

Implică-te și tu! Împreună putem crea un viitor mai bun. Cumpără orice detergent Persil în perioada pana pe 31 Martie, iar Persil va dona către Crucea Roșie detergent pentru ca 20.000 copii din România să aibă haine curate.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole