Se poate intampla sa uitati sa luati pilula, sau poate ca steriletul nu va mai convine si doriti sa va schimbati metoda de contraceptie. Lucru de altfel posibil, insa mare atentie: nu va grabiti in a lua o astfel de decizie pentru ca aceste perioade de schimbare, daca nu sunt atent planificate, pot face loc unei sarcini nedorite. Pentru a evita astfel de riscuri asteptati sa vorbiti cu medicul vostru specialist inainte de a opri contraceptia si respectati indicatiile pe care vi le da acesta.
Schimbarea contraceptiei nu trebuie facuta fara indicatii exacte; perioada de tranzitie trebuie sa fie una organizata si pusa la punct impreuna cu medicul specialist, daca nu vreti sa devina o perioada de risc pe parcursul careia sa nu fiti protejata. El o sa va explice cum se realizeaza trecerea de la vechea metoda de contraceptie la cea noua, ramanand in tot acest timp complet protejata.
Nu este loc de improvizatii! Sarcinile nedorite ce survin in timpul schimbarilor esuate nu sunt deloc rare. Conform unui studiu realizat in Franta , o femeie din doua care au au recurs la o intrerupere voluntara de sarcina au schimbat in ultimele 6 luni modul de contraceptie, asumandu-si astfel un adevarat risc.
Daca totusi ati oprit contraceptia fara a va consulta in prealabil cu medicul, luati-va toate masurile de precautie la fiecare raport sexual, utilizand, spre exemplu, prezervativul.
Iata o imagine de ansamblu in ceea ce priveste perioada de tranzitie de la o contraceptie la alta, fara riscuri, fara sa uitam insa ca situatia difera de la caz la caz si ca este nevoie de indrumarea medicului specialist:
- daca luati o pilula si doriti sa renuntati la ea in favoarea unui sterilet de exemplu, nu renuntati la pilula inainte de a va consulta cu medicul specialist care va va pune steriletul; impreuna veti lua decizia potrivita si veti alege o data adecvata;
- la schimbarea pilulei indicatiile medicului vor fi diferite in functie de vechea sau noua pilula; fiti foarte atenta la indicatiile sale inainte de a incepe sa luati noua pilula; in cazul in care aveti vreo indoiala sau nelamurire nu ezitati sa cereti explicatii pentru a evita vreo eroare, pentru ca fiecare caz este diferit;
Diafragma se pune inaintea fiecarui raport sexual pentru a acoperi colul uterin, formand astfel o bariera mecanica impotriva spermatozoizilor care nu mai pot trece in col. Arata ca un inel cu marginile rigide, peste care se trage o foita subtire de cauciuc si se gaseste de diferite marimi astfel incat sa se poata adapta fiecarei femei. Alegerea diafragmei se face la indicatiile medicului, in functie de dimensiunile vaginului.
Fiabilitatea diafragmei este considerata satisfacatoare atunci cand folosirea ei este asociata cu un produs spermicid care se pune pe ambele fete ale diafragmei inainte de a fi introdusa in vagin. Nu este nevoie sa o scoateti dupa fiecare contact sexual insa este necesar sa aplicati o noua doza de spermicid inaintea unui nou contact sexual. Trebuie pastrata cel putin 6 ore pentru a permite spermicidului sa isi faca efectul, apoi se retrage si se spala. Este reutilizabila si poate fi folosita intre cicluri.
Eficienta diafragmei variaza intre 83 si 95% daca este bine folosita. Poate fi folosita de toate femeile aflate la varsta procrearii, care doresc sa foloseasca aceasta forma de contraceptie si nu prezinta nici o contraindicatie.
Nu pot folosi diafragma femeile care :
- au mai putin de 6 luni postpartum;
- sunt alergice la latex;
- au antecedente de sindrom toxic;
- prezinta anumite anomalii anatomice de col uterin sau vagin;
- este o metoda controlata de femeie;
- este eficienta daca se foloseste corect si la fiecare raport sexual;
- nu are nici un efect asupra lactatiei;
- se poate renunta oricand la folosirea ei;
- reduce riscul de neoplazie cervicala;
- in cazul in care va razganditi si va doriti o sarcina nu va fi nevoie sa asteptati mai multe cicluri;
- are marele avantaj de a fi o bariera eficienta in calea spermei si a germenilor ;
- nu prezinta nici un risc pentru sanatate;
- necesita un examen pelvian pentru a se putea stabili marimea potrivita;
- este posibil ca femeia sa aiba nevoie de o diafragma de alta marime dupa nasterea unui copil;
- poate fi putin incomoda datorita cremei sau a gelului;
- diafragma trebuie montata inaintea fiecarui act sexual ;
- trebuie spalata cu apa si sapun dupa fiecare utilizare;
- nu se pune cu mai mult de 4 ore inainte si nu se scoate mai repede de 4 ore dupa;
-se impregneaza cu spermicid inaintea fiecarui raport sexual;
- nu se face toaleta vaginala inainte si dupa raport pentru a nu se distruge efectul spermicidului;
- sunt posibile reactii alergice;
- poate cauza o iritatie locala, mancarime sau leziuni ale peretelui vaginal daca este de marimea potrivita;
- creste riscul de infectie urinara;
Spermicidele se gasesc sub forma de pastile, tampoane acoperite cu spermicide, creme sau geluri si au o actiune distructiva asupra spermatozoizilor. Se plaseaza in vagin inaintea contactului sexual. Fiabilitatea acestor produse este considerata una imperfecta. Se recomanda sa fie citite cu mare atentie instructiunile pentru a limita esecurile care se datoreaza de cele mai multe ori utilizarii gresite a spermicidelor.
- femeile care nu pot sau nu vor sa foloseasca metodele hormonale;
- femeile care doresc sa foloseasca o metoda contraceptiva pe care sa o poata controla;
- femeile care alapteaza si care au nevoie de un contraceptiv;
- femeile care au nevoie de o metoda sigura ( de exemplu in caz ca uita sa ia contraceptivele orale );
- femeile care au o afectiune ce este considerata o contraindicatie pentru alte tipuri de contraceptie;
- sunt eficiente in prevenirea sarcinii si a anumitor infectii daca sunt folosite sistematic si corect;
- sunt usor de adoptat si este la fel de usor de renuntat la ele;
- nu necesita un control in prealabil;
- nu este nevoie de acordul partenerului;
- nu sunt toxice;
- se plaseaza cu usurinta in fundul vaginului inaintea contactului sexual;
- daca va razganditi si va doriti o sarcina, este posibil oricand;
- protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, cu exceptia sifilisului si a herpesului;
- un numar destul de mare de esecuri ale acestei masuri, iar asta pentru ca regulile de utilizare nu sunt respectate in totalitate;
- trebuie aplicate inaintea fiecarui raport sexual, in caz contrar efectul contraceptiv al primei doze devine ineficient;
- pot apare scurgeri neplacute sau alergii usoare;
- poate apare o iritatie locala, mai ales daca un spermicid este folosit de mai multe ori pe zi, sau reactii alergice;
- poate fi deranjant;
- poate duce la candidoza vaginala sau la infectii urinare;