Una dintre intrebarile puse de tineri destul de frecvent este "Daca am un contact sexual neprotejat in timpul menstruatiei pot ramane insarcinata?"  Este adevarat ca posibilitatea aparitiei unei sarcini datorita unui contact sexual neprotejat din perioada menstruatiei este putin probabila, dar nu este imposibil.

Pur teoretic, o femeie cu un ciclu menstrual regulat si normal (in jur de 28 de zile), si cu o viata echilibrata, nu poate sa ramana insarcinata in timpul menstruatiei, pentru ca nu exista ovulatie, pentru ca nu se afla in perioada fertila. Totusi, practic, exista posibilitatea aparitiei unei sarcini ca urmare a intretinerii de relatii sexuale in timpul menstruatiei, chiar daca este foarte mica.

De exemplu anumite situatii stresante pentru organism pot deregla ciclul menstrual, astfel incat ovulatia sa se produca mai repede decat momentul obisnuit, pot aparea "menstruatii false", (sangerarea sa aiba alta cauza), de asemenea unele femei au o menstruatie prelungita ce se poate suprapune cu inceputul ovulatiei, ceea ce inseamna sunt fertile in aceasta perioada. Sa presupunem ca o femeie are un ciclu scurt ( de 21 de zile) si iar menstuatia dureaza 5-7 zile. menstruatie insarcinataDaca in ultimele zile ale menstruatiei are loc un contact sexual neprotejat, poti ramane insarcinata, deoarece spermatozoizii pot trai pana la 72 de ore in interiorul uterului. Perioada fertila in care poti ramana insarcinata este in zilele din jurul ovulatiei, cu 3 - 4 zile inainte (spermatozoizi sunt viabili maxim 3-4 zile) si 1 - 2 zile dupa (un ovul este viabil 24-48 ore).

Ovulatia are loc cu 14 zile inainte de prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie, daca ciclul tau menstrual  este de 21 de zile, inseamna ca esti fertila incepand cu ziua a 4 a ciclului menstrual. Deci cu cat durata ciclului tau menstrual este mai mica si durata menstruatiei este mai mare cu atat riscul de sarcina creste.

Chiar daca probabilitatea de a ramane insarcinata in timpul menstruatiei este extrem de mica, ea totusi exista, si de asemena nu trebuie sa ignoram nici bolile cu transmitere sexuala.

 

Jucarii pentru copii isteti

10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...
Cum învățăm să numărăm prin joacă?
De la o vârstă fragedă copiii încep să memoreze cuvintele pe care le aud la părinți, astfel pot face cunoștință cu mediul înconjurător. Dacă fructele, culorile și legumele pot fi învățate prin observarea directă, cifrele devin o problemă din cauza succesiuni obligatorii. Este minunat cât de repede copiii rețin cuvintele ce numesc cifre, însă e mult mai greu să înțeleagă semnificația, rolul și organizarea logică a acestora. Unul dintre cele mai ef...
Mai mult...

Mai multe articole