Adormirea copilului este una dintre cele mai dificile sarcini ale unui parinte. De fapt, chiar si cei mai norocosi dintre parinti, ai caror copii dorm in general bine, au din cand in cand ocazia sa se confrunte cu probleme de somn ale micutilor.

Iata sase dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac parinti atunci cand vine vorba despre somnul copiilor lor.

1. Orele de culcare tarzii

Multe studii au relevat faptul ca generatia actuala de copii doarme mai putin decat generatiile anterioare din anii '70 sau '80. Din pacate aceasta situatie nu are nimic pozitiv in ea doarece culcarea la ore tarzii poate crea o stare de oboseala  la copil, ce, cu timpul se poate croniciza. De asemenea, un copil obosit va adormi mult mai greu decat unul care are un program normal de somn.

Un obicei bun este sa institui ore de somn stricte care sa nu fie incalcate pentru nimic in lume. De asemenea este bine sa nu iti trimiti copilul la culcare atunci cand incepe sa se frece la ochi si sa caste deoarece atunci este deja tarziu.

In general, copii mici au, in medie, nevoie de 10 - 11 ore de somn pe zi

2. Mirajul miscarii

copil-infasat-doarmeCei mai multi copii adorm atunci cand se afla in miscare, fie in masina, fie in carucior. Desi somnul lor este o pauza nesperata pentru parinti, acel somn nu este exact ceea ce au nevoie copii, deoarece nu se compara deloc cu somnul adanc si linistit pe care micutul il are in pat.

Ce-i drept, miscarea este utila dar nu pentru adormit ci pentru calmat.

3. Supra stimularea

 Spre exemplu, jucariile acelea mobile pe care multi parinti le agata deasupra patuturilor bebelusilor lor, desi sunt o distractie deosebita pentru copil si il pot calma uneori, ele cel mai adesea il impiedica sa doarma stimulandu-i simturile in momentele in care ar trebui sa doarma.

Acelasi lucru este valabil si pentru jucariile cu care copilul este lasat seara in pat si care, de multe ori il distrag de la somn.

4. Saritul peste rutina

Pentru un copil, rutina de la culcare este foarte importanta deoarece ea il linisteste si il pregateste pentru culcare. Daca parintele va renunta la un moment dat brusc la acea rutina, somnul va veni mult mai greu iar copilul va fi puternic deranjat de aceasta situatie.

Cel mai bine este sa respecti rutina in fiecare seara indiferent cat de obosita esti si cat de dificil iti este, in acest fel vei putea fi sigura ca micutul tau va dormi asa cum trebuie.

5. Inconsistenta

Daca de doua ori pe saptamana iti vei lua copilul in pat cu tine ca sa adoarma mai usor iar in rest il vei tine in patut, pentru micutul tau aceasta situatie va fi deranjanta.

In plus, daca iti iei copilul in pat si apoi dupa ce adoarme il pui in patut, iar cand se trezeste peste noapte si plange il iei iar in pat, il vei invata ca va putea sta langa tine daca plange suficient.

6. Trecerea prea rapida de la patut la pat

Pentru un copil sub trei ani, nu se recomanda trecerea de la patut la pat. Pentru micut, limitele virtuale ale patului nu reprezinta inca o opreliste si de aceea el va risca sa cada din pat sau cel putin sa se trezeasca foarte des noaptea.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole