Alegerea scaunului de maşină potrivit pentru copilul tău nu este un simplu moft, ci o necesitate de care depinde siguranţa pasagerilor cu vârste cuprinse între 0 şi 12 ani. Conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, şoferii trebuie să ţină cont de regulamentul de aplicare a Codului rutier şi implicit de articolul 97 care prevede:

-  ca toţi copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor,

- copiii cu vârsta sub 3 ani să fie transportaţi numai în dispozitive de reţinere omologate.

De asemenea, conducătorii de autovehicule nu au voie să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.

Prin urmare, scaunul auto pentru copii are rolul de a salva viaţa pasagerilor minori în cazul producerii unui accident rutier. Din acest motiv, alegerea unui scaun auto sigur nu este o joacă, ci o achiziţie care trebuie tratată cu toată seriozitatea de orice familie dotată cu autoturism care pleacă la drum cu copiii.

Alegerea scaunului auto potrivit

Cel mai important lucru este să te asiguri că scaunul pe care îl alegi este potrivit pentru copilul și pentru masina ta. Dacă foloseşti scaunul auto pentru copii în mai mult de o maşină, iată cum trebuie să procedezi pentru a nu da greş în alegerea făcută.  

Înainte de a cumpăra

scaun masina pentru copilNu te grăbi cu decizia finală. Răsfoişete  cataloagele producătorilor, accesează site-urile acestora sau vizitează magazinele care vând scaune auto pentru copii ca să evaluezi utilitatea produselor comercializate.
Alege un model de scaun auto uşor de folosit. Atunci când alegi scaunul auto pentru copii ţine cont de durata petrecută în maşină alături de cel mic. Dacă iei copilul constant cu maşina în plimbări scurte (la cumpărături, la grădiniţă, în parc), un scaun de greutate mai mică este uşor de transferat între maşină şi locuinţă, de aceea reprezintă alegerea ideală.

În schimb, pentru călătoriile lungi şi dese, un scaun mai mare, care se întinde este util şi prezintă mai mult confort pentru momentele în care copilul simte nevoia să se odihnească.

Alege un scaun potrivit pentru greutatea şi înălţimea copilului tău. Mărimea scaunului de maşină este esenţială în caz de accident rutier. Astfel, un bebeluş până într-un an va fi transportat în coşuleţ, cu spatele la sensul de mers pentru siguranţa celui mic.

Dacă bebeluşii au nevoie de scaune de maşină tip scoică, începând cu 12-15 luni, când copilul cântăreşte cel puţin 10 kilograme şi are mai multă stabilitate, pentru confortul lui personal, se poate trece la achiziţionarea unui scaun convertibil. Acest tip de scaune de maşină au avantajul major că pot fi utilizate o perioadă mai lungă, cu condiţia să poată fi puse în funcţiune toate componentele scaunului.

O dată ce copilul cântăreşte minim 15 kilograme, scaunul convertibil poate fi înlocuit cu un scaun booster sau înălţător, însă mai sigur este să se recurgă la această variantă atunci când copilul a împlinit vârsta de 6 ani şi cântăreşte cel puţin 20 de kilograme.

De reţinut!

•Nu te grăbi să treci de la o grupă de scaune auto la alta. Trecerea la o grupă superioară de scaune se face atunci când creştetul capului copilului depăşeşte partea de sus a scaunului pentru maşină (indiferent de poziţia picioarelor care poate fi dreaptă sau cu genunchii îndoiţi).

• Greutatea copilului depăşeşte maximul greutăţii admise de scaunul actual.

Pentru o înţelegere mai bună, scaunele de maşină sunt concepute pe grupe de greutate astfel:

- scaune de maşină pentru grupa 0/1 (între 1-18 kg),

- scaune de maşină pentru grupa 1 (9-18 kg),

- scaune de maşină pentru grupele 1/2/3.

Sfaturi pentru cumpărarea scaunului de maşină potrivit

Întreabă distribuitorul ce scaun este potrivit pentru copilul tău, furnizându-i date legate de vârsta, înălţimea şi greutatea celui mic. De asemenea îi poţi spune specialistului pentru ce tip de maşină vei folosi scaunul auto, ca să îţi poată recomanda un model practic şi eficient, în funcţie de scopul achiziţionării acestui produs destinat siguranţei.

Încearcă să găseşti un comerciant care te lasă/ajută să încerci scaunul auto înainte de a-l cumpăra. Dacă acest lucru nu este posibil, asigură-te că poţi returna scaunul şi că primeşti în schimb alt produs sau contravaloarea lui dacă scaunul nu poate fi înlocuit. 

Evită cumpărarea unui scaun pentru copii prin corespondență, dacă nu eşti sigur/ă că se va potrivi pentru maşina ta.

Verifică dacă scaunul corespunde standardelor de calitate din Uniunea Europeană şi solicită la cumpărare documente care să ateste acest lucru (certificat de calitate, certificat de garanţie).

Nu cumpăra un scaun de maşină second-hand pentru că gradul său de uzură poate să îl facă riscant de folosit. Dacă a fost implicat într-un accident auto, este posibil ca rezistenţa scaunului de maşină să nu mai fie la fel ca la început. Cel mai probabil lipsesc şi instrucţiunile de folosire, iar în cazul scaunelor second-hand mai vechi există adesea o nepotrivire între standardele de calitate actuale şi cele de la data fabricării produsului.

Deci asigură-te că scaunul auto corespunde cu normele de calitate elaborate pentru Europa privind cerinţele de proiectare, construcţie şi modul lor de verificare, înainte de a-l cumpăra.

Ţinând cont de aceste sfaturi, alegerea scaunului de maşină potrivit pentru copilul tău nu va mai fi dificilă.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole