Asteaptati un copil si deja trebuie sa va ganditi la ce veti face cu el dupa ce terminati concediul de maternitate. In cele mai multe orase se gasesc crese si camine unde puteti lasa copilul pana in jurul orei 17, cand va intoarceti de la serviciu. Dar pe de alta parte exista si varianta bonei, care sta cu copilul acasa.

Cautati o modalitate de a avea grija de copilul dumneavoastra si ezitati intre o bona si cresa? Iata cateva idei pentru a va ajuta.

Cresa

Cresele au un lucru in comun: fiecare institutie are un proiect social si educational. Acest document este foarte important, deoarece va poate da o idee a principiilor educationale si la ce sa va asteptati pentru copii. Cel mai adesea, atunci cand il inscrieti, directorul va ofera un rezumat. Uneori, se ofera parintilor o brosura de bun venit. Ea prezinta structura, oamenii care lucreaza acolo, proiectul pedagogic ...

Veti gasi in aceste institutii de specialisti de copii mici: puericultori, educatori de copii mici, asistente. In ultimii ani, cresele si alte structuri au dezvoltat modalitati de a incuraja implicarea parintilor in cadrul institutiei. Ca si la scoala, aveti posibilitatea sa faceti parte din consiliul cresei sau, ocazional, puteti sa insotiti copiii in excursii. Ar trebui remarcat faptul ca aceasta implicare este diferita, in functie de modul de gestionare, astfel incat structurile asociative si parentale cer o implicare mai mare a a parintilor in cresterea copiilor.

http://www.mamicamea.ro/spiritualitate/33-de-reguli-de-aur-pentru-viitorii-parinti.htmlCopiii sunt grupati in clase (grupe) in functie de varsta lor. In functie de marimea scolii, copilul se poate alatura unui grup de zece la douazeci de copii. Incadrarea ideala este de 5 copii care nu merg si 8 copii care au inceput deja sa paseasca, dar din ce cunosc la cresele de stat numarul de copii intr-o grupa este mai mare. Acest tip de ingrijire nu este potrivita pentru parintii cu orare de munca atipice.

Asistenta maternala intr-o casa (bona)

Aceasta este celebra dadaca sau bona. Rezervata pentru parintii care doresc sa-si vada copilul creascand intr-un mediu familial. Dezvoltarea copilului este diferita, din cauza numarului mic de copii cu care interactioneaza. Astfel, un atasament puternic poate fi creat intre bona si copilul dumneavoastra. Multi parinti considera, de asemenea, bona ca pe un membru al familiei. O relatie poate continua si peste ani de zile.

Cu toate acestea, acest mod de ingrijire a copiilor mici va obliga sa aveti statutul de angajator. Etapele au fost simplificate, dar ramane ideea ca banii sunt de natura sa agraveze relatiile rapid.

E mai bine cu Bunicii?

Marele avantaj al bunicilor este ca nu costa si datorita relatiilor afective pe care le au cu copiii isi dau mai mult interesul ca acestia sa fie bine ingrijiti, dar sunt putini copii ai caror bunici locuiesc in proximitate, care nu au un program propriu si pot sa stea cu acestia. Un dezavantaj al bunicilor fata de un educator sau o bona profesionista este ca nu au o pregatire pedagogica care sa ii sprijine in educatia nepotilor.

Bona sau cresa?

Trebuie sa va asigurati in primul rand ca cel mic socializeaza, indiferent de tipul de ingrijire. Socializarea (sigur va intrebati: copilul meu va fi oare sociabil?) are loc atunci cand copilu este dus la cresa, si mai putin cand sta la bona, sau sa cand ramane cu parintele sau.

Vreti ca el sa intalneasca si alti copii? Din nou, acest criteriu este oferit de cresa, deoarece se intalneste in fiecare zi cu ceilalti copii. Dezvoltarea relatiilor sociale este net superioara in cazul cresei, decat daca  il duceti la o bona, dearece in cel de-al doilea caz, momentele in care va comunica si va socializa cu alti copii vor fi mult mai rare.

Unul dintre criteriile care trebuie luate in considerare atunci cand alegeti intre bona si cresa este  afectivitate. La cresa educatoarea pastreaza o distanta afectiva intre copii corecta. Le va permite sa aiba relatii afective normale, sa isi dea unul altuia jucarii, sa se imbratiseze, sa se joace impreuna. In schimb bona va fi mult mai precauta si de teama sa nu i se intample ceva copilului il va tine la distanta de alti copii si nu il va lasa sa interactioneze la fel de mult.

Bona este un educator prietenos care stabileste o relatie mai apropiata cu copilul decat educatoarea.

In alegerea dumneavoastra trebuie sa tineti cont in primul rand de caracterul si de nevoile copilului.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole