In ultima perioada am adunat cateva intrebari de la parinti despre cand ar trebui sa incepem spalatul pe dinti si despre cum trebuie sa il invatam sa se spele pe dinti singur si din proprie initiativa.

Spalatul pe dinti a copilului ar trebui sa inceapa inca din momentul in care ii apar primii dintisori, se foloseste o periuta de dinti speciala pentru bebelusi, micuta, moale cu o forma optima astfel incat sa asigure o curatare optima a dintisorilor si sa-i protejeze gingiile.
Cand mai creste ii cumparam o periuta de dinti adaptata varstei, preferabil una pe care sunt reprezentate personaje din desene animate si daca nu il deranjeaza “bazaitul” chiar o periuta de dinti electrica speciala pentru cei mici.

cum il invat sa se spele pe dintiO periuta de dinti electrica contribuie la o mai buna periere a dintilor, deoarece un copil mic nu are o coordonare suficient de buna a mainilor pentru a efectua un periaj corect si unii copii chiar sunt atrasi de “bazaitul” periutii electrice.

Si pasta de dinti trebuie aleasa in functie de varsta copilului, exista tipuri de pasta de dinti chiar si pentru bebelusi. Inainte de a cumpara citeste cu atentie eticheta si asigurate ca este potrivita varstei copilului.

Atentie la continutul de fluor, in ultima perioada multi parinti cauta o pasta de dinti fara fluor, recomandarea noastra este ca pentru copiii mai mici de 6 ani sa se utilizeze o pasta de dinti cu un continut de fluor mai mic de 45 mg de fluor la 100g de pasta. Dupa varsta de 6 ani se poate folosi si o pasta cu 100 – 150 mg de fluor la 100 g de pasta.

Pentru  a il implica mai mult lasa-l pe el sa aleaga pasta de dinti si periuta care ii place (dar lasa-i de ales doar dintre produsele potivite necesitatilor lui).

Pentru un copil mic este destul de  dificil sa isi insuseasca si sa execute o tehnica de periaj corecta si pana cand invata mai bine trebuie sa fim langa el.

Perajul correct presupune o serie de miscari, prima este miscarea vertical, prin care se scot resturile de alimente dintre dinti, si se executa dinspre gingie inspre marginea libera a dintelui. Manevra se face atat pe interiorul, cat si pe exteriorul dintilor. Urmeaza miscarea circulara pe fetele exterioare ale dintilor si cea orizontala, de du-te vino, pe suprafata dintilor.

Se repeta aceste miscari de mai multe ori pana se curate bine dintisorii timp de 2-3 minute, deoarece un copil abia in jurul varstei de 6-7 ani, poate sa isi coordoneze suficient de bine miscarile.

Pentru a il motiva sa se spele pe dinti putem apela la cateva trucuri: ii citim povesti despre carii si cum acestea sunt invinse si alungate de periuta de dinti, desene animate cu Zana Maseluta, il invatam cantecele si spalatul de dinti il putem trasforma intr-un joc.

Pentru a il face sa aloce suficient periajului timp putem folosi o clepsidra cu nisip sau o jucarie muzicala ce canta 2-3 minute un cantecel vesel.

Spalatul de dinti trebuie sa intre in rutina de dimineata si seara.

 

 

Jucarii pentru copii isteti

10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...
Cum învățăm să numărăm prin joacă?
De la o vârstă fragedă copiii încep să memoreze cuvintele pe care le aud la părinți, astfel pot face cunoștință cu mediul înconjurător. Dacă fructele, culorile și legumele pot fi învățate prin observarea directă, cifrele devin o problemă din cauza succesiuni obligatorii. Este minunat cât de repede copiii rețin cuvintele ce numesc cifre, însă e mult mai greu să înțeleagă semnificația, rolul și organizarea logică a acestora. Unul dintre cele mai ef...
Mai mult...

Mai multe articole