Denumirea de Apgar vine de la medicul anestezist de origina americana Virginia Apgar care, in 1953, a initiat o metodologie de evaluare a noului nascut, metoda care este folosita cu succes si in zilele noastre, in majoritatea salilor de nastere din lume.

Prima evaluare medicala a nou-nascutului are loc in primele minute de dupa nastere, chiar in sala de nastere, si consta in aprecierea si notarea urmatorilor 5 parametri: frecventa cardiaca, respiratia, tonusul muscular, reactia la stimuli si aspectul tegumentelor.

Fiecare din aceste caracteristici primeste un punctaj intre 0 si 2 puncte, cu un total de maxim de 10 puncte. Notarea se face la aproximativ 1 minut de la nastere si se mai pot face si alte evaluari, prima la 5 minute dupa nastere, iar daca se considera a fi necesar se mai poate face si dupa 10, 15 si 20 de minute. Analiza acestor notatii la intervale diferite de timp poate avea si rol de prognostic asupra evolutiei ulterioare a copilului.

Cei mai importanti parametri care se examineaza la noul nascut sunt respiratia normala, apoi ritmul cardiac care nu trebuie sa depaseasca 100 batai/minut, etc.

Un scor apgar de 8-10 este considerat "bun" , intre 5 si 8 poate fi considerat "satisfacator",  intre 3 si 5 scorul Apgar este considerat "slab", iar sub 3 "foarte slab".

Scorul Apgar prima nota primita de bebelusul tauScorul Apgar este 10 – nou nascutul tipa imediat dupa nastere, este viguros, are ritm cardiac, tonus si excitabilitate normala, iar culoarea tegumentelor este roz.

Scorul Apgar este 8 si  9 – prezinta aceleasi caracteristici de la scorul Apgar 10 cu exceptia modificarii coloratiei: cianoza extremitatilor pentru scorul Apgar 9 si cianoza sau paloare generalizata la scorul Apgar 8.

Scorul Apgar este 7 – prezinta modificarile de coloratie mentionate mai sus, cu specificarea ca pe linga aceste modificari mai prezinta si respiratii superficiale neregulate, aceasta semnificand o usoara hipoxie.

Scorul Apgar este  6, 5, 4 - nou nascutii sunt moderat depresati, au ritm cardiac si excitabilitate reflexa normala, dar prezinta cianoza generalizata, respiratii absente si hipotonie.

Scorul Apgar de la 0 la 3 - nou nascutii sunt sever depresati, culoarea tegumentelor foarte palida sau foarte cianotica, nu au respiratie spontana, au hipotonie (scaderea tonusului tesutului) marcata, bradicardie (ritm cardiac sub 100 batai pe minut) si excitabilitate reflexa redusa sau absenta.

 

Care pot fi cauzele unui Scor Apgar mic?

Motivele pentru care bebelusul primeste un scor mic la evaluarea facuta de catre medic ar putea fi urmatoarele:

Nastere prea rapida
Daca copilul coboara prin canalul vaginal prea rapid, in urma unei impingeri prea puternice a mamei ori din cauza extragerii fortate cu forcepsul de catre medic, el va avea nevoie in general de un timp mai mare pentru a raspunde satisfacator la stimulii externi.

Cordonul ombilical in jurul gatului
In cazul in care copilul are cordonul ombilical in jurul gatului, acesta cauzeaza o proasta irigare sanguina si automat un timp mai mare necesar pentru un raspuns optim.

Anestezie generala sau calmante luate in timpul travaliului
Calmantele luate de mama pentru scaderea in intensitate a durerilor specifice nasterii sau injectiile sedative cu Pethidine pot cauza un raspuns mai slab al bebelusului imediat dupa nastere, mai ales daca acestea au fost administrate cu mai putin de 3 ore inaintea nasterii.

 

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole