Du copilul la dentist, fara sa ii fie teama
Scopul acestui mic ghid este sa va ajute sa stiti care sunt pasii ce trebuie urmati...
In general bacteriile din gura nu au cum sa produca vreun efect negativ asupra gingiilor propriuzise, insa, nu iti poti da seama cu exactitate cand incep sa ii apara micutului tau primii dinti si de aceea este recomandata spalarea preventiva a gingiilor. De asemenea aceasta rutina va fi utila mai tarziu atunci cand va trebui sa il obisnuiesti cu periajul regulat al dintilor.
Pe masura ce dintii copilului tau incep sa apara, adica in medie, pe la sase luni, curatarea dintilor trebuie efectuata intr-un mod diferit. Acum carpa nu mai este utila ci este nevoie de o periuta de dinti. In acest sens va trebui sa cauti pe piata una special conceputa pentru copii mici, cu un cap de curatare mai mic decat la periutele obisnuite si cu peri la fel de mici. In schimb, insa, este bine sa alegi o periuta cu maner cat mai solid, eventual acoperit cu un strat cauciucat pentru a-ti facilita munca.
Deocamdata nu este necesara folosirea pastei de dinti, singurul element important fiind pastrarea unei rutine regulate de doua ori pe zi. Dintisorii trebuie frecati usor, atat pe partea interioara cat si pe cea exterioara. De asemenea ai grija sa ii perii si limba (daca te lasa) pentru a disloca bacteriile ce, in general sunt vinovate pentru respiratia rau mirositoare. O singura trecere peste dinti este suficienta.
De asemenea este foarte important sa inlocuiesti periuta de dinti imediat ce apar primele semne de uzura ale perilor.
Este adevarat ca dintii copilului tau ar avea nevoie de putin fluor. Acest mineral ajuta la prevenirea aparitiei cariilor prin intarirea smaltului dintilor, facandu-i astfel, mult mai rezistenti la actiunea acizilor si bacteriilor.
Cele mai multe orase beneficiaza de apa imbogatita artificial cu fluor in statiile de tratare. De asemenea multe sortimente de ape minerale si plate au in compozitie o anumita cantitate din acest mineral.
Este bine de retinut si faptul ca, desi putin fluor nu face decat bine dintilor copilului tau, o cantitate mai mare din acest mineral poate duce la aparitia unei stari medicale denumita fluorioza, care, in cazurile usoare cauzeaza aparitia unor pete albe pe dantura copilului tau in urmatorii ani. De altfel medici dentisti recomanda neintroducerea pastei de dinti in periajul dentar al copiilor sub 2-3 ani, mai ales pentru ca micutii au tendinta de a inghiti pasta de dinti in loc sa o scuipe afara, iar inghitirea de pasta de dinti poate duce pe termen lung la fluorioza.
Aceasta este o intrebare la care raspunsul este dificil de dat. In general medicul de familie va recomanda prima vizita dupa varsta de un an cu conditia ca nici un fel de complicatie sa nu apara mai devreme de acesta varsta.
Cabinet stomatologic - Dentastyle - Galati