Atunci cand esti sau te pregatesti sa devii proaspat parinte, ai o serie de modalitati prin care poti sa-ti organizezi cu cap finantele. Pe unele le cunosti deja mai mult sau mai putin precis, de altele poate ca inca n-ai auzit si ti-ar prinde bine sa stii de existenta lor. Primii ani de viata ai copilului sunt si asa plini de provocari de toate felurile, asa ca macar financiar e bine sa stii la ce sa te astepti.

Drepturi financiare in perioada de sarcina /nastere : indemnizatie de maternitate

Ai dreptul la un concediu de maternitate de 126 de zile calendaristice, pe care le poti imparti inainte sau dupa nastere. Retine insa ca 42 dintre aceste zile este obligatoriu sa fie luate in concediul post-natal.

In aceasta perioada, ai dreptul la o indemnizatie de maternitate care se calculeaza ca 85% din media veniturilor lunare nete din ultimele 6 luni.

Primii doi ani dupa nastere : indemnizatie pentru cresterea copilului si alocatie pentru copii

Poti beneficia de concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani.
In aceasta perioada, ai dreptul la plata unei indemnizatii de crestere a copilului si poti alege intre 2 optiuni:

1. Concediu de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 1 an a copilului, cu indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Indiferent de aceasta medie, vei primi minim 600 lei si maxim 3.400 lei

2. Concediu de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, cu indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni.
Vei primi minim 600 lei si maxim 1.200 lei.

Pe langa indemnizatia ta, copilul beneficiaza, cu varsta de pana la doi ani, de alocatie in valoare de 200 lei lunar.

Intoarcerea la serviciu in primii 2 ani : stimulent de insertie si tichete de cresa

Ce se intampla insa daca alegi sau daca trebuie sa revii la serviciu mai devreme de terminarea perioadei de 2 ani dupa nastere ?

Stimulent de insertie

Daca revii la serviciu mai devreme de aniversarea de 2 ani a copilului, evident vei reincepe sa-ti incasezi salariul.
In plus, daca ai optat pentru concediul de un an pentru cresterea copilului, ai dreptul la un stimulent de insertie, finantat de stat, de 500 de lei lunar, pana cand copilul tau va implini 2 ani (sau 3 in cazul copiilor cu dizabilitati).

Tichete de cresa

Ticket CresaFoarte putin cunoscute, si inca si mai putin folosite in Romania, tichetele de cresa sunt un beneficiu extra-salarial pe care angajatorii il pot acorda salariatilor care revin la munca mai devreme de 2 ani (sau 3, dupa caz) de la nasterea copilului.

Spre deosebire de toate celelalte indemnizatii mentionate, care sunt finantate de stat, tichetele de cresa sunt finantate de compania angajatoare.
De ce ar acorda compania tichete de cresa ? Pentru ca tichetele de cresa sunt scutite de taxe salariale si patronale (care pot ajunge pana la 35%), si pentru ca astfel pot economisi bani, fara sa sacrifice nivelul pachetului de remunerare & recompensare a salariatilor.

Tichetele de cresa au in prezent valoarea de maxim 420 de lei lunar, ceea ce acopera o buna parte din costul unei crese private sau integral costul unei crese de stat.

Ca sa primesti tichete de cresa, un prim pas este sa discuti cu angajatorul tau si sa le soliciti. Ca si tichetele de masa sau tichetele cadou, tichetele de cresa se achizitioneaza de catre compania angajatoare de la o companie emitenta autorizata – una dintre cele mai importante din Romania este Edenred, emitand tichete sub brand-ul Ticket Cresa®.

In Romania exista la ora aceasta putin peste 100 de crese private si 300 de crese de stat, din care 69 accepta tichete de cresa emise de Edenred – aici gasiti lista creselor ce accepta Ticket Cresa .

Daca alegi o cresa care nu este inca afiliata, Edenred va contacta cresa pentru tine si va face toate demersurile pentru afiliere.

Pentru moment, in Romania inca nu se pot achita cu tichete de cresa serviciile bonelor, nici macar ale bonelor inregistrate ca persoane fizice autorizata. In alte tari insa, de exemplu Marea Britanie, Franta, Austria, chiar si Cehia, acest lucru este posibil si este de sperat ca in curand va fi posibil si in Romania.

Dupa implinirea varstei de 2 ani

In alte tari europene, exista un echivalent al tichetelor de cresa si pentru copiii de peste 2 ani - este de vorba de tichete pentru ingrijirea copiilor de varste mai mari : pana la la 12 ani in Anglia, 10 ani in Austria, 7 ani in Portugalia si orice varsta prescolara in Cehia.

In aceste cazuri, tichetele pentru ingrijirea copiilor pot fi folosite pentru a plati tot felul de servicii pentru copii : gradinite, scoli private, babysitting, cursuri sau chiar si tabere pentru copii.

In Romania, aceasta optiune nu exista deocamdata, iar dupa cei doi ani, sprijinul financiar din partea statului se reduce considerabil. Mai exista doar alocatia pentru copii de 42 de lei lunar, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Asa ca iti uram mult succes la serviciu ! Dar in primul rand, iti uram sa ai o familie fericita, sanatoasa si implinita !

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole