Cat de des ar trebui sa ii verific respiratia?

Poti sa o faci de cate ori simti nevoia. Iar daca ai impresia uneori ca faci exces de zel, sa stii ca nu esti singura. De fapt poti sa iti consideri vigilenta ca o oglinda a cat de in serios iti iei indatoririle de parinte.

Este bine sa stii ca micutii au diferite de stadii de somn – uneori adanc iar alteori active, uneori sunt zgomotosi in timp ce alteori nu. De altfel,   in momentul in care vei incepe sa capeti experienta  vei fi mult mai linistita si vei putea observa mai repede daca este ceva in neregula cu respiratia copilului tau, insa niciodata nu strica sa mai arunci un ochi in dormitorul copilului tau, doar de siguranta.

Iata si relatarile unei proaspete mamici cu privire la perioada de somn a copilului ei: “ Eram sigura ca daca nu eram acolo sa il aud, el nu va mai putea respire. Eram tot timpul obosita pentru ca mereu il vegheam cand dormea si asta pana cand intr-o zi am lesinat de atata epuizare. Abia atunci am realizat ca trebuie sa fac unele concesii cu mine insami  daca voiam sa mai am energia necesara sa pot fi o mama buna. Asa ca am decis ca pentru primele luni sa ii mutam patutul la noi in camera pentru a putea auzi mai usor daca ceva este in neregula.  Pentru mine asta a insemnat un progres enorm si am putut sa ma odihnesc mult mai bine

Cand pot sa nu imi mai fac griji in legatura cu  Sindromul Mortii Subite?

respiratie copilEi bine acesta apare extreme de rar, circa 1 la mai multe de 1000 de copii. Mai mult, 90% din cazuri apar sub varsta de 6 luni, iar riscul dispare cu totul dupa primul an de viata.

Nimeni nu stie cu exactitate ce cauzeaza acest sindrom (desi au aparut foarte multe teorii) si nici nu exista o modalitate sigura de prevenire. Din fericire, in ultimii ani, riscurile de aparitie au scazut simtitor pe masura ce tot mai multi factori de risc sunt identificati iar parintii invata sa ii evite.

Pentru a-l feri de aparitia sindromului, culca-ti micutul mereu pe spate iar daca tu, vreunul din membrii familiei, sau persoanele care stau mult in preajma copilului fumati, este indicate sa renuntati la fumat avand in vedere ca  acesta reprezinta un posibil factor de risc pentru copil.

De asemenea este foarte bine sa inveti metodele de resuscitare in cazul copiilor mici. Astfel, vei putea sta mai linistita dar vei fi si capabila sa intervii in cazul in care vreodata vei avea de-a face cu o urgenta medicala.

Pentru a putea urma un curs de prim ajutor, suna la Crucea Rosie sau la spitalul unde ai nascut .

Cum pot sa imi dau seama daca micutul meu nu mai respire si ce trebuie sa fac?

Nou nascutii au uneori respiratie periodica. Respira din ce in ce mai repede si mai adanc dupa care din ce in ce mai incet si mai putin adanc, in final facand o pauza de pana la 15 secunde, pentru ca dupa aceea sa o ia de la capat. Acest mod de a respire este normal si in timp va evolua intr-o respiratie matura, normal.

Daca ai impresia ca s-a oprit din respiratie sau ca ceva nu este in regula,atinge-l sau misca-l putin pentru a vedea cum reactioneaza. Daca nu are nici o reactive este posibil sa sufere de apnee si ar trebui sa suni imediat la 112.

Daca  cunosti metode de resuscitare pentru copii va trebui sa incepi sa le aplici imediat si sa pui pe cineva sa sune la numarul de urgenta 112 iar tu sa continui resuscitarea pana copilul incepe din nou  sa respire.

Un alt aspect la care trebuie sa fii atenta se refera la culoarea albastruie a pielii. Desi nu este anormal ca uneori copilul sa aiba pielea de pe picioare si maini precum si cea din jurul gurii  albastruie, daca aceasta nuanta se regaseste si pe fruntea si corpul micutului acesta este un semnal de alarma.

In cele mai multe cazuri, respiratia neregulata a copilului nu este un motiv de ingrijorare. Insa copii care au avut mai mult de un episod care le-a pus viata in pericol sunt expusi la riscuri pe termen lung, de a dezvolta complicatii sau chiar de a muri. Un episod care pune in pericol viata copilului este unul in care copilul se opreste din respirat. Este posibil de asemenea sa devina anemic, sa i se albastreasca pielea si sa se innece sau suforce.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole