Melatonina
Melatonina este un hormon produs in corpul nostru de glanda pineala (epifiza)....
Nou nascutii dorm mult, undeva intre 14 si 18 ore pe zi in prima lor saptamana de viata, perioada ce se scurteaza, insa,la 12-16 ore pe zi pana cand bebelusul va implini o luna. Totusi nu vorbim aici de o perioada continua de somn ci de reprize de 2 pana la 4 ore de somn alternate cu perioade in care nou nascutul va sta treaz. Pentru parinti aceasta perioada este destul de dificila si obositoare deoarece acestia trebuie sa fie mereu pregatiti sa ii ofere copilului toata atentia lor, sa il hraneasca, sa il schimbe sau sa il ia in brate indiferent de ora din zi sau din noapte.
Somnul nou nascutilor este mult diferit de cel al adultilor. Micutii au somnul foarte usor, cea mai mare parte a acestuia fiind de tip REM (rapid eye movement - miscare rapida a ochilor), despre care se crede ca este esential pentru dezvoltarea creierului.
Nu trebuie sa va speriati, asa cum veti vedea mai tarziu, aceasta este doar o faza temporara in evolutia nou nascutului. Ce-i drept pentru proaspetii parinti este posibil ca aceasta perioada sa para ceva mai lunga decat o eternitate datorita lipsei constante de somn.
Intre 6 si 8 saptamani cei mai multi copii incep sa isi modifice programul de somn, dormind pe perioade scurte ziua si din ce in ce mai lungi noaptea. In acelasi timp, dupa varsta de 6 saptamani, perioadele de somn REM devin din ce in ce mai rare fiind inlocuite de somnul adanc, complet diferit de cel REM, singurele momente de trezire fiind cele de alaptare.
Cei mai multi experti sunt de parere ca in aceasta perioada copii pot dormi noaptea, desi aceasta afirmatie nu acopera decat 5, maxim sase ore de somn continuu. Insa, cu o educatie potrivita, copilul poate invata sa doarma bine si regulat, lucru care in aceasta perioada il ajuta foarte mult in dezvoltarea sa fizica si psihica.
Odihna este foarte importanta pentru copii sii cu atat mai valoroasa cand vorbim de nou nascuti, de aceea, parintii au marea responsabilitate de a isi educa copii in ceea ce priveste disciplina somnului.
Intre 6 si 8 saptamani, copii nu pot sta trezi mai mult de doua ore iar daca nu ii culcati la momentul oportun, micutii vor deveni agitati si le va fi mult mai greu sa adoarma.
In alta ordine de idei, o alta masura care trebuie luata, dar numai dupa ce au trecut cel putin doua saptamani de la nastere, este sa il invatati pe micut diferenta dintre noapte si zi. Astfel, ziua cand copilul este treaz si atent la tot ceea ce se intampla in jurul sau, aveti grija ca zona in care se afla sa fie bine luminata si nu il feriti de zgomotele normale cum ar fi telefonul, televizorul sau masina de spalat iar daca are tendinta sa adoarma cand il alaptati, treziti-l.
Pe de alta parte, noapte nu va jucati cu el atunci cand se trezeste, pastrati linistea si intunericul cat mai mult si nici nu vorbiti prea mult cu el. In mod sigur, cat de curand micutul va realiza ca noaptea este destinata somnului.
Nu ar strica nici sa ii creeati o rutina inainte de culcare. Nu va fie frica, niciodata nu este prea devreme pentru asa ceva. Si ca sa va fie mai usor, nu trebuie sa incepeti cu ceva complicat: schimbatul inainte de culcare, cantatul unui cantec de leagan sau un pupic de noapte buna.
Este foarte important sa il ajutati sa adoarma singur. Nu il leganati si nici nu il tineti in brate prea mult la culcare, acum este perioada in care copilul isi invata obiceiurile de somn si cum il veti invata asa il veti avea. Este mult mai indicat sa il lasati in patutul sau pentru a se obisnui cu el si pentru a reusi in final sa adoarma singur.
Articol de Antonia Barbu