Una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta parintii in primii ani de viata a copilului este reprezentata de “racelile” copilului. Majoritatea parintilor din lipsa unor cunostinte mai profunde considera toate infectiile respiratorii ca fiind “raceli”. Dar totusi copiii mici poti fi afectati de mai multe virusuri a caror simptome pot fi confundate cu cele a unei simple raceli sau gripe. 

Un copil trece, în medie, prin 8-10 infecții respiratorii în an. Să reținem faptul că marea majoritate a infecțiilor sunt virale. Dintre acestea, cel mai frecvent întâlnit este virusul sincițial respirator (VSR), care este cauza a peste 60-70% din infecțiile copilului mic sub cinci ani.

 

Virusul VSR se raspandeste incepand cu  septembrie-octombrie  până în aprilie-mai. Este o perioadă destul de îndelungată comparativ cu virusul gripal, care începe un pic mai târziu și dispare destul de repede la începutul primăverii

 bebe infasat

Datorita faptului ca sugarii si copiii mici au un  sistem  imunitar in curs de dezvoltare sunt foarte vulnerabili in fata virusurilor. Infectiile sunt mult mai dificil de gestionat la varste atat de fragede, asa ca o informare corecta poate face diferenta intre o boala severa si una care trece cu usurinta in cateva zile. Iar virusul scintial respirator (VSR) este un virus care poate da mari batai de cap, daca nu este dianosticat corect.

Din pacate, din cauza lipsei de informatii si a unor teste tintite, diagnosticul poate fi deseori gresit si, prin urmare, si tratamentul. Iar ceea ce de multe ori se trateaza ca o gripa este, de fapt, o infectie cu VSR, ce poate determina forme severe de boala, in functie de starea generala de sanatate a copilului.

AstraZeneca a demarat, sub egida Asociatiei Romane de Neonatologie, o campanie de constientizare a riscurilor infectiilor cu VSR, pentru o mai buna informare a parintilor si pentru a ajunge la o mai buna cunoastere a incidentei si impactului acestui virus la nivel national.

Ce este virusul scintial respirator (VSR)

Virusul scintial respirator (VSR) este unul dintre cele mai contagioase virusuri si reprezinta principala cauza a infectiilor tractului respirator la sugari si copii mici.VSR poate determina infectii atat la nivelul tractului respirator superior (rinite, rinofaringite), dar si pe tractul respirator inferior (bronsiolita, bronhopneumonie).

Cum se transmite VSR

Printre cei mai vulnerabili la infectiile cu VSR sunt sugarii, mai ales cei veniti pe lume inainte de termen. O treime dintre copiii cu bronsiolita (inflamatie a cailor respiratorii mici, care sunt obstructionate de dopuri de mucus) sunt infectati cu VSR, potrivit statisticilor existente, iar bebelusii pana la 7 luni pot dezvolta bronhopneumonie dupa contractarea virusului.

De regulă, persoanele infectate cu virusul sincițial respirator sunt contagioase între 3 și 8 zile. Unii copii sau adulți cu sistemul imunitar slăbit pot fi contagioși chiar și după dispariția simptomelor, o perioadă de până la 4 săptămâni. Copiii sunt expuși infectării cu virusul sincițial, în colectivitate. Odată infectați, aceștia pot transmite virusul tuturor membrilor familiei.

Cel mai puternic pot fi afectati prematurii si copiii cu deficit imunitar, cu patologii cardiace, pulmonare sau neuromusculare; in cazul lor, formele de boala pot fi unele severe, chiar si dupa varsta de 2 ani, cand teoretic scade incidenta infectiilor cu VSR.

Virusul sincițial respirator poate trăi până la câteva ore pe suprafețe dure precum mesele sau marginile pătuțului și mai puțin pe suprafețe moi precum șervețelele sau mâinile.

VSR se transmite pe calea aerului sau prin contact cu obiecte si suprafete contaminate, patrunzand in organism prin ochi, gura sau nas.. Nivelul cel mai mare de transmitere este in sezonul rece, pana spre inceputul primaverii.

Care sunt simptomele infectiei cu VSR?

La copiii mici orice infectie incepe sa se manifeste destul de rapid. VSR are o perioada de incubatie de 3-6 zile, iar primele semne de infectie sunt, in general, nasul care curge si tusea, urmate uneori de febra scazuta si de respiratie suieratoare.In general, simptomele sunt asemanatoare cu ale unei raceli, insa pot genera forme severe de boala la nou nascuti.

Infectia poate ajunge in cateva zile de la caile aeriene superioare la cele inferioare, caz in care apar febra mai ridicata, nasul congestionat, respiratia accelerata sau oprirea temporara a respiratiei si lipsa poftei de mancare.De cele mai multe ori, infecția cu VSR trece de la sine într-o săptămână sau două. Deocamdată nu există niciun tratament specific pentru infecția cu virusul scințial respirator, deși cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui vaccin și a medicamentelor antivirale care să lupte cu virusul.

In cazul dificultatilor de respiratie bebelusii pot ajunge in stare grava, din cauza oxigenarii reduse a creierului si tesuturilor. Daca observati la copil o piele care devine albastruie (cianoza), luati imediat masuri pentru eliberarea cailor respiratorii superioare si mergeti la medic pentru a pune un diagnostic si a recomanda un tratament.O parte dintre copiii cu VSR ar putea avea nevoie de spitalizare, cand forma de boala este severa.

Posibile complicatii ale infectiilor cu VSR

La copiii cu o stare generala de sanatate buna, o infecte cu VSR va trece in 5-10 zile, chiar daca tusea poate dura si 2 saptamani. Complicatii pot aparea, insa, la acei micuti cu o imunitate mai scazuta: suprainfectie bacteriana la nivelul urechii, in special, insuficiente respiratorii, deshidratare sau chiar afectare neurologica; daca febra creste prea mult, pot aparea convulsiile si nici edemele cerebrale acute nu sunt excluse.

O bronsiolita netratata la timp poate afecta pe termen lung caile aeriene mici si poate conduce la astm bronsic sau la wheezing (respiratie suieratoare) recurent.

Cum prevenim infectiile cu VSR

Preventia este foarte importanta, la fel ca la toate virusurile si bacteriile, mai ales in lipsa unul vaccin.Orice atinge copilul trebuie sa se spele bine pe maini cu apa calda si sapun. Mainile trebuie dezinfectate atunci cand nu exista posibilitatea sa va spalati.

Suprafetele cu care intra in contact micutul, dar si adultii din jurul sau ori alti membri ai familei, trebuie dezinfectate frecvent, mai ales in perioadele de incidenta mai mare a VSR.Copilul, dar si parintii sau alti membri ai familiei, trebuie sa evite sa intre in contact cu persoane vizibil bolnave; la primele semne de infectie, copilul nu trebuie dus in colectivitate.

Alaptarea si suplimentele de vitamina D pot scadea riscul de infectii ale tractului respirator inferior la sugar.Jucariile copiilor trebuie igienizate si dezinfectate pe cat de des posibil.

In familiile in care un copil merge deja la gradinita sau la scoala si in care vine pe lume un bebelus fratii mai mari trebuie sa respecte toate normele de preventie; la cel mai mic semn de raceala la copilul mai mare, limitati timpul pe care acesta il petrece cu mezinul familiei. Pentru infectiile cu VSR nu exista un tratament specific, ci doar  tratamente simptomatice. Este, insa, important ca micutul sa primeasca un diagnostic din partea pediatrului, nu doar pentru ameliorarea bolii, ci si pentru statistici, pentru a avea o imagine mai aproape de realitate a incidentei VSR in randul copiilor.

Mai multe informații despre infecția cu virusul sincițial respirator, găsiți pe https://desprevsr.ro/.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4