Grupuri de suport organizate de specialistii ALIAT pentru partenerii de viata/parintii consumatorilor de alcool
„Asta e doar povestea, povestea dependenţei, depinzi de întâmplări, depinzi de...
"Este mai puternica decat mine, recunosc unele femei, si nu pot cumpara tot ceea ce vad!" Cine nu a fost cuprinsa de o frenezie a cumparaturilor? De ce nu putem trece fara sa cumparam? Exista o modalitate de a rezista freneziei de cumparare?
In perioada de reduceri, ce fata tanara, ce femeie nu a cumparat, fara a avea o nevoie speciala, o rochie, bijuterii, o geanta de mana, o pereche de pantofi. Doar pentru ca era destul de draguta sau pentru ca "a fost o ocazie care nu trebuia ratata“ sau pur si simplu pentru ca va fi utila candva. Este posibil sa nu folosesti niciodata obiectul in cauza mai tarziu! Unele dintre noi ne umplem garderoba, fara sa intelegem " ce ne-a apucat". Dar tentatia este irezistibila in fata unui magazin cu vitrine, cedam si intram in el, nu doar pentru a viziona, ci pentru a cumpara!
In societatea noastra prospera, exista o placere de a cheltui bani, chiar daca suntem faliti! Obiectul in sine nu conteaza: fie ca este un articol de moda, o bijuterie, fie ca este vorba de echipamente, calculator sau masina, dorinta de a-l avea este importanta. Ideea de cumparare provoaca bucurie, nu utilitatea obiectului dorit si am fi la fel de fericite indiferent ce am cumpara! Cumparatorul, este ca un Don Juan care doreste fiecare femeie, dar isi pierde interesul de indata ce o obtine.
Unele femei gasesc consolare dupa o dezamagire in dragoste sau dificultati temporare din viata lor, atunci cand merg la cumparaturi. Tensiunea provocata de dorinta de a poseda obiectul ales, actioneaza ca un sedativ pentru durerea resimtita. Dar, odata ce obiectul este achizitionat, placerea dispare si adevarata durerere revine: trebuie sa visezi la un obiect nou, sa iti imaginezi ca il cumperi, ca il ai si astfel apare promisiunea unei noi bucurii. De fapt, aceste cumparaturi compulsive sunt ca si bulimia: este o foame care nu dispare!
Banii, vectorul indispensabila al acestei tranzactii, iti pot permite sa platesti obiectul de care esti indragostita. Abuzand de cardurile de credit, unele femei ajung in dificultate financiara. Prin urmare, este mai bine sa se analizeze de unde provine dorinta lor. Ideea de "imi permit o nebunie " se afla in spatele freneziei de cumparare. Uneori aceste persoane nu au avut tot ce si-au dorit cand au fost copii, ori au un sot prea zgarcit si care le controleaza bugetul sau un sot de care depind exclusiv ... cheltuiala apare ca o revansa a trecutului si este interpretata ca o lipsa de dragoste a parintilor sau a sotului.
Cumpararea poate deveni o forma de drog, o forma de dependenta: odata ce intri in posesia unui obiect, apare dorinta de a avea alt lucru. Pentru "detoxifierea de cumparaturi", exista mai multe metode:
Articol de Antoneta Barbu