Ce ar trebui sa stie femeile despre pregatirea Lamaze si cum functioneaza ea? Pentru ca ceva sa functioneze trebuie sa fie eficient. Ce ar trebui Lamaze sa faca? Care ar trebui sa fie rezultatul pregatirii Lamaze?

Din punct de vedere istoric, Lamaze a fost definita ca o metoda alternativa la folosirea medicamentelor, o practica obisnuita la acea vreme. Cursurile Lamaze au ajutat femeile sa inteleaga anatomia si fiziologia de baza a nasterii, demitificand aura medicala si a predate cateva aptitudini specific: relaxarea fizica, controlarea respiratiei, care pot fi folosite ca metode ce pot usura durerea, evitand astfel folosirea analgezicelor.

Timp de 40 de ani cunostintele noastre despre nastere au deposit bazele anatomiei, o generatie de femei ce au experimentat nasterea acasa si la spital, ne-au impartasit intelepciunea lor, in acelasi timp exista o serie de cercetari despre avantajele nasterii naturale.

De asemenea cunostintele despre nasterea naturala si metodele de usurare ale durerii au fost impartasite de la o generatie la alta si acum fac parte din programa de cursuri.

Pregatirea pentru nasterea naturala in zilele noastre este dificila azi, fiindca a naste cu incredere azi este diferit fata de acum 40 de ani, deoarece interventiile de rutina au un mesaj subtil, precum ca nu putem avea incredere in corpul nostru, in natura , ci ca aparatele ne coordoneaza trupul.

lamaze-exercitiuFemeile nasc in medii restrictive, ele nu au libertatea de a raspunde inctinctiv durerii prin adoptarea pozitiilor si libertatea de miscare. Scopul cursurilor Lamaze de astazi este ca femeile sa inteleaga intectual si intuitiv, ca au abilitatea de a naste, ca natura este cea care a creat acest process, iar cel mai simplu mod de a naste este sa raspunzi contractiilor tale intuitiv si cu incredere, astfel femeile isi vor da seama ca stiu sa nasca.

Cursurile Lamaze ajuta femeile sa isi dezvolte increderea de care vor avea nevoie pentru a munci din greu, simtind durerea, dar nu suferind, sa fie incurajate si sprijinite emotional. Cand Lamaze functioneaza, fiecare femeie asteapata ca travaliul sa inceapa de la sine, stiind ca trupul lor va reactiona de la sine, stiind ca trupul lor va sti cum sa reactioneze. Femeia se misca in travaliu, ascultandu-si trupul, ghidata de ceea ce simte, ea stie ce are de facut. Lamaze care functioneaza nu are nimic de-a face cu simtirea durerii, a lua sau nu medicamente, a avea sau nu complicatii ce necesita interventii medicale sau nu.

Cursurile Lamaze spun povesti simple despre nasterile naturale, aducand exemplul pozitiv al femeilor puternice ce au trecut printr-o situatie similara, astfel ele isi dezvolta aptitudini simple ce le ajuta sa treaca cu incredere peste propriul travaliu.

Cursurile Lamaze te ajuta sa intelegi scopul interventiilor medicale din timpul travaliului, cum functioneaza ele si cum pot fi prevenite si in principal sa inteleaga ca numai gravida poate influenta decizia de a avea sau nu interventii medicale.

Lamaze nu e doar un set de reguli ce ajuta reducerea durerii, ci un set de crezuri despre nastere, pe care educatorii prenatali le preiau si le prezinta gravidelor ce vor naste, aducandu-le confirmari ca nasterea naturala functioneaza. Milioane de ani de experienta a nasterii cat si ultimii 50 de ani de interventie in procesul nasterii, au aratat ca femeilor le-a scazut increderea in trupul lor, ele au uitat sa nasca. Interventiile si medicalizarea nasterii nu fac decat sa induca mesajul ca nasterea este un process medical ce poate fi riscant la un moment dat. Lamaze este calea care ar trebuii sa le duca pe femei catre increderea in trupul lor care stie ce are de facut, iar ele au abilitatea de a naste. Dar e nevoie de mai mult pentru ca nasterea naturala sa functioneze asa cum a prevazut natura, femeile au nevoie de libertatea de a simti contractile si de a raspunde instinctiv durerii, au nevoie sa se miste sis a isi schimbe pozitia.Au nevoie de incurajarea familiei si a cadrelor medicale. Cursurile Lamaze sunt forumurile unde se fac planuri de nastere.

Cand Lamaze nu functioneaza inseamna ca lipseste ceva: Incredere, libertate sau sprijin. Cadrul nasterii, respectiv medicii si moasele joaca un rol major: locul nasterii nu trebuie sa fie restrictiv, trebuie sa ii ofere gravidei siguranta, incredere, liberatate de miscare, intimidate, iar cei care o calauzesc pe drumul travaliului trebuie sa ii ofere sprijin afectiv, incredere, indrumare conform planului de nastere.

Cand functioneaza Lamaze?

Cand gravida este convinsa ca Lamaze nu este o metoda de nastere, ci drumul catre dobandirea increderii in capacitatea de a naste!

 

Articol tradus si completat de educator certificat Lamaze Tudose Liliana

Tudose Liliana organizeaza cursuri Lamaze pentru gravide in orasele Galati si Constanta

poate fi contactata la numarul de telefon 0746587456 sau la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole