Pornind de la anumite comentarii, legate de nasterea in apa si de confuzia dintre lichidul amniotic si apa, am hotarat sa va vorbesc despre acest lucru!

Apa are o compozitie simpla. Cel putin in chimie si teorie. Ea contine 2 atomi de hidrogen si unul de oxigen. In realitatea zilnica, ea , de cele mai multe ori, contine si nitrati, nitriti, pesticide, dicloretan, tetracloretena, epiclorhidrina, hidrocarburi policiclice aromatice, cianuri, aluminiu, amoniu si putem continua. Conform serviciului public de alimentare cu apa, APA NOVA Bucuresti, nu ar trebui sa se gaseasca in apa furnizata : bacterii coliforme, E Coli , enterococi sau clostridium.

Ne intoarcem la bebelusi!

Bebelusul, de a lungul sarcinii, locuieste in sacul amniotic. Sacul amniotic contine , alaturi de bebelus , placenta si cordonul ombilical, toate acestea 3 fiind inconjurate de lichidul amniotic.
Lichidul amniotic are o compozitie , un volum si surse diferite de a lungul celor 9 luni.

Initial este compus din apa provenind din plasma materna. Pe masura ce se dezvolta placenta si vasele fetale, in lichidul amniotic vor ajunge, si saruri, minerale si substante nutritive.

In prima jumatate a sarcinii, cand fatul are o piele nekeratinizata ( permeabila), substantele trec dinspre fat spre lichidul amniotic si invers. Dupa keratinizare, principala sursa a lichidului amniotic va fi reprezentata de rinichii fetali. 

Sacul amniotic si lichidul amniotic

Nu doar sursa se va modifica, ci si compozitia. Astfel incat, pana la finalul sarcinii, acesta va contine: aminoacizi, lipide si carbohidrati, electroliti si enzime, hormoni ( androgeni, hormoni tiroidieni, eritropoietina, factori de crestere).

Ce nu contine lichidul amniotic in nicio situatie fiziologica, sunt bacteriile si virusurile!  Cazul contrar se numeste infectie amniotica!

In concluzie , apa nu este lichid amniotic si lichidul amniotic nu este apa!

Iti doresc o sarcina usoara!

Dr. Virginia Lazar poate fi contactata pe facebook!

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole