Pornind de la anumite comentarii, legate de nasterea in apa si de confuzia dintre lichidul amniotic si apa, am hotarat sa va vorbesc despre acest lucru!

Apa are o compozitie simpla. Cel putin in chimie si teorie. Ea contine 2 atomi de hidrogen si unul de oxigen. In realitatea zilnica, ea , de cele mai multe ori, contine si nitrati, nitriti, pesticide, dicloretan, tetracloretena, epiclorhidrina, hidrocarburi policiclice aromatice, cianuri, aluminiu, amoniu si putem continua. Conform serviciului public de alimentare cu apa, APA NOVA Bucuresti, nu ar trebui sa se gaseasca in apa furnizata : bacterii coliforme, E Coli , enterococi sau clostridium.

Ne intoarcem la bebelusi!

Bebelusul, de a lungul sarcinii, locuieste in sacul amniotic. Sacul amniotic contine , alaturi de bebelus , placenta si cordonul ombilical, toate acestea 3 fiind inconjurate de lichidul amniotic.
Lichidul amniotic are o compozitie , un volum si surse diferite de a lungul celor 9 luni.

Initial este compus din apa provenind din plasma materna. Pe masura ce se dezvolta placenta si vasele fetale, in lichidul amniotic vor ajunge, si saruri, minerale si substante nutritive.

In prima jumatate a sarcinii, cand fatul are o piele nekeratinizata ( permeabila), substantele trec dinspre fat spre lichidul amniotic si invers. Dupa keratinizare, principala sursa a lichidului amniotic va fi reprezentata de rinichii fetali. 

Sacul amniotic si lichidul amniotic

Nu doar sursa se va modifica, ci si compozitia. Astfel incat, pana la finalul sarcinii, acesta va contine: aminoacizi, lipide si carbohidrati, electroliti si enzime, hormoni ( androgeni, hormoni tiroidieni, eritropoietina, factori de crestere).

Ce nu contine lichidul amniotic in nicio situatie fiziologica, sunt bacteriile si virusurile!  Cazul contrar se numeste infectie amniotica!

In concluzie , apa nu este lichid amniotic si lichidul amniotic nu este apa!

Iti doresc o sarcina usoara!

Dr. Virginia Lazar poate fi contactata pe facebook!

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole