Am citit informatia care exista pe internet despre Lamaze. De asemenea am rasfoit experientele gravidelor care au fost la un curs Lamaze. Toata lumea crede ca Lamaze inseamna o anumita tehnica pe care trebuie sa o aplici, ca sunt exercitii tip pe care ti le insusesti in timpul unui curs, dupa care le aplici cu usurinta la nastere.

Oare asa este? Nu.

Va voi spune ca Lamaze nu este o metoda de nastere.
Daca pornim cu ideea ca invatam metoda si reusim, deja am piedut. Folosim adesea expresia Lamaze, fiindca psihoterapeutul francez Lamaze,in anul 1950 a pus amprenta cursurilor de pregatire pentru nastere,axandu-se pe psihoprofilaxie.

Ce inseamna acest lucru? Pregatire psihologica si prevenire. Nu au mai fost numai simple exercitii de respiratie si de descriere a procesului anatomic prin care trecem. Se ajunsese in perioada cand femeia avea nevoie de mai mult,de pregatire psihologica personalizata pentru "a creste increderea interioara" (expresie consacrata in cartile Lamaze)

Este adevarat ca se respecta o anumita programa, trebuie sa intelegi ce se intampla cu trupul tau - anatomic,trebuie sa intelegi planul hormonal, cum functioneaza fibra musculara in timpul unei contractii, care este efectul unei bune respiratii asupra trupului tau si asupra bebelusului, ar trebui sa intelegi de ce liberatatea de miscare si alegerea pozitiilor te ajuta sa nasti mai usor, care este efectul mintii asupra trupului iar pentru toate acestea ai nevoie de exercitiu.

E simplu sa intelegi un proces prin care vei trece, de care te temi, daca te poti raporta la situatiile din trecut, situatii prin care tu ai trecut, astfel poti face diverse analogii si poti intelege ca nu esti pe un teren total necunoscut, fiindca defapt acest lucru ne sperie teribil "NECUNOSCUTUL".

Gravidele si partenerii vin la curs cu alte asteptari, si sunt placuti surprinsi sa faca chestionare de autodezvoltare personala, sa se descopere cum au reactionat in situatii de stres, ce lucruri le-au dat putere sa depaseasca o situatie de criza, daca nu au depasit-o, cum ar fi crezut ca se putea rezolva acea problema.

Nasterea eu o cataloghez ca orice situatie stresanta din viata noastra:un examen, de exemplu.

Un lucru de care ne temem teribil, dar stim ca ne aduce mari satisfactii, iar daca ma asez si studiez, imi caut resursele interioare, imi pot invinge parte dintre nelinisti, astfel incat atunci cand voi ajunge in punctul final sa pot avea control.

Va voi intreba care va sunt reusite, as vrea sa simtiti ca sunteti puternice, ca sunt lucruri dificile pe care le-ati dobandit prin munca in viata, dar odata dobandite va dau sentimentul ca aveti putere, incredere.

Acestea sunt cateva repere, cursul este personalizat, simtim ca dupa fiecare curs am mai dobandit un prieten/a in fiecare persoana care a ,,absolvit''. Trecand de la limbajul usor formal, la ceea ce simt in urma intalnirilor cu gravidele si sotii lor, simt ca ma incarc pozitiv de la fiecare, aflu cum au reusit, aflu ca oamenii care se tem, de fapt sunt cei mai puternici, acei oameni carora le este frica, dar cu un plan bine stabilit merg inainte catre scopul propus.

despre lamazeAm aflat ca lucrurile se fac treptat, doar rezolvand pas cu pas fiecare neliniste, vom reusi!

Am aflat ca e bine sa sti sa te bucuri din lucrurile marunte, caci bucuriile mari se cladesc din aceste lucruri care ne par nesemnificative.

Este un schimb reciproc... ce invata gravidele si partenerii de la mine? Probabil, fiecare simte in mod diferit,insa eu ca educator, pot spune ca am invatat de la fiecare in parte sa fiu un om puternic.

Si deloc de neglijat este partea despre alaptare si contactul cu bebelusul, dezvoltarea lui emotionala. Veti vedea ca a creste un copil poate fi atat de simplu, daca cautam sa-l intelegem, daca ne cautam in noi insine rezerve pentru a ramane calmi si in deplin control asupra situatiei cand poate interveni o situatie de criza legata de bebelus.

O sa va spun ca este important sa intelegem experientele de nastere si alaptare ale celor din jurul nostru, fiindca vom gasi extrem de multe persoane bine intentionate care vor dori sa ne ajute cu un sfat. Adesea se raporteaza numai la experienta lor care poate fi una negativa sau pozitiva. Ce ne creeaza acea persoana? O stare de nesiguranta pe care oricum o avem in acest ultim trimestru de sarcina. Cert este ca acea persoana trece experienta prin propriul filtru, noi suntem persoane diferite si percepem diferit. Este important sa intelegeti ce i s-a intamplat acelei persoane, dar daca povestea este tradusa de ,,specialist'' atunci, fie vom avea o atitudine diferita de a persoanei care ne-a impartasit experienta, fie vom sti sa prevenim si sa evitam situatiile care ne pot conduce in aceeasi directie.

Ce se mai intampla la curs?

In situatiile stresante din viata, intotdeauna avem nevoie de stabilirea unui plan, acesta ne da siguranta. Apoi o persoana care pentru noi reprezinta autoritatea, ma refer la o persoana in care avem incredere din punct de vedere medical, profesional si se creaza si o relatie speciala in urma intalnirilor repetate (sedintele de curs), acea persoana ne poate indruma. De ce?

Pentru ca in situatiile de criza avem nevoie de directii clare, precise: "fa asa,este timpul pentru respiratia X,acum e bine sa faci asa'".
De cate ori in viata cand simtim ca ne piedem in ganduri, nelinisti , punem mana pe telefon si vorbim cu o persoana in care avem incredere, iar aceasta ne indruma, ne aduce confirmari ca temerile sunt reale sau nu, ca este bine sa faci intr-un fel sau altul. Exemple: medici, profesori, educatori, parintii, psihologi, sefii din orice domeniu.

Educatorul prenatal este acolo langa dvs sa va indrume in acest ultim trimestru de sarcina, sa depasiti situatiile de criza neprevazute ce pot apare.

 

Articol de educator certificat Lamaze Tudose Liliana

Tudose Liliana organizeaza cursuri Lamaze pentru gravide

poate fi contactata la numarul de telefon 0746587456 sau la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4