Alegerea naşterii prin operaţie cezariană spre termen creşte riscul de complicaţii pentru copil şi mamă, avertizează şi un studiu al Clinicii Mayo

Pentru unele femei îndurarea ultimelor săptămâni de sarcină poate fi o provocare fizică şi emoţională. Durerile şi suferinţa, umflarea picioarelor şi anxietatea privind începutul travaliului sunt parte a procesului natural al sarcinii dar unor femei aceste lucruri li se par de nesuportat. Poate părea mai uşor să înlături aceste ultime simptome ale sarcinii alegând naşterea prin operaţie cezariană ceva mai devreme dar cercetătorii de la Clinica Mayo atenţionează că o astfel de alegere creşte riscul pentru complicaţii atât pentru mamă cât şi pentru nou-născut. Aceşti cercetători au publicat de curând, în Mayo Clinic Proceedings, un articol care revede acest subiect. 

În mod istoric, termenul sarcinii se calculează ca fiind la 40 de săptămâni de la ultimul ciclu menstrual. Sarcina la termen este sarcina dusă peste 37 de săptămâni împlinite iar sarcinile la termen precoce sunt sarcinile finalizate prin naştere între 37 de săptămâni şi 38 de săptămâni şi 6 zile. Conform cercetătorilor, aproximativ 10-15% din toate naşterile din SUA au loc înainte de 39 de săptămâni complete de sarcină fără o indicaţie medicală adevărată pentru naştere la termen precoce. „Morbiditatea şi mortalitatea au crescut atât la mame cât şi la copiii care sunt născuţi la termen precoce comparativ cu cei născuţi la sau după 39 de săptămâni”, spune Jani Jensen, obstetrician şi principal autor al studiului. „Trebuie să facem cunoscute riscurile asociate unei naşteri la termen precoce”. 

cezariana si riscurile pentru mama si copil

Riscurile crescute pentru nou-născut includ morbiditate mai mare, de exemplu prin dificultăţi de respiraţie, de alimentaţie şi probleme precum paralizia cerebrală. Aceste morbidităţi duc, de asemenea, la creşterea numărului de internări în terapia intensivă neonatală.

Alegerea unei naşteri la termen precoce presupune inducerea travaliului, deci medicaţie şi proceduri care să ajute la declanşarea travaliului. Acestea pot duce la prelungirea travaliului, nevoia aplicării de instrumente precum forcepsul sau vacuum-ul pentru naşterea copilului şi cresc riscul de infecţie şi hemoragie. De asemenea, creşte riscul pentru operaţie cezariană de urgenţă şi, pe termen lung, riscul de complicaţii chirurgicale la mamă. „Declanşarea naşterii nu este în totalitate o procedură benignă, despre asta vorbim”, spune dr. Jensen.

Dr. Jensen consideră că este absolut necesar ca pacientele şi publicul să fie informaţi despre sarcina la termen şi momentul în care naşterea copilului este sigură. Un alt studiu a inclus 650 de femei care născuseră recent. Jumătate din acestea au spus că credeau că sarcina la 37-38 de săptămâni este sarcină la termen şi 25% din aceste femei credeau că este sigur să naşti şi la 34-36 de săptămâni. 

Campaniile de conştientizare a publicului şi a serviciilor de sănătate pot ajuta la informarea tuturor despre complicaţiile unei astfel de naşteri. Unele spitale au luat deja măsuri pentru reducerea ratei naşterilor declanşate la termen precoce (înainte de 39 de săptămâni împlinite) precum interzicerea inducerii travaliului înainte de 39 de săptămâni de sarcină în absenţa unei indicaţii medicale din partea mamei sau a fătului. Asiguratorii şi mediile academice sunt şi ele atente la această practică medicală. Unele companii de asigurări refuză să plătească pentru naşterile induse electiv, fără o indicaţie medicală solidă.

Clinica Mayo Clinic este un lider mondial nonprofit în îngrijirea medicală, cercetare şi educaţie.

sursa BABY CARE SIBIU

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole