Un studiu recent arată că copilul este responsabil de iniţierea travaliului spontan. Publicat în Journal of Clinical Investigation şi sprijinit de un grant al National Instituted of Health and a Prematurity Research Initiative de la March of Dimes, studiul a evaluat cercetările anterioare care au sugerat că semnale din partea fătului sunt responsabile de iniţierea naşterii.

Cercetătorii de la UT Southwestern Medical Center au identificat în plămânii feţilor de şoareci două proteine care iniţiază travaliul. Proteinele SRC-1 şi SRC-2 activează gene din interiorul plămânilor fătului aproape de termen ceea ce duce la „creşterea producţiei componentelor surfactantului, proteina A a surfactantului (SP-A) şi factor activator plachetar (PAF). Ambele componente – SP-A şi PAF – sunt apoi secretate de către plămânii fetali în lichidul amniotic ceea ce duce la apariţia unui răspuns inflamator din partea uterului matern care iniţiază travaliul. Aceasta înseamnă că de îndată ce aceste proteine apar la făt, plămânii încep să producă substanţe esenţiale care ajută la respiraţia normală în afara uterului iar substanţele secretate ajung în uterul mamei prin lichidul amniotic iar uterul matern reacţionează prin iniţierea contracţiilor. „Studiul nostru dovedeşte că fătul reglează momentul naşterii şi că acest control apare după ce două proteine reglatoare genice – SRC-1 şi SRC-2 – determină creşterea producţiei componentelor surfactantului (SP-A şi PAF)”, spune Dr. Carole Mendelson, profesor de biochimie şi obstetrică-ginecologie la UT Southwestern.

nastere graba

Deşi acest studiu a fost creat mai ales pentru a cerceta travaliu prematur la şoareci, predicţia şi prevenirea travaliului prematur, rezultatele au deschis ochii asupra altei idei: aceea că într-o sarcină naturală şi sănătoasă la termen copilul decide când trebuie să înceapă travaliul. Studiul arată că vălul care a acoperit misterul debutului travaliului poate fi înlăturat iar profesioniştii din sănătate ar trebui să fie mai atenţi când fac recomandări.

Există o sumedenie de presiuni asupra mamelor pentru iniţierea travaliului, preferabil înainte de 40 de săptămâni, prin intermediul numeroaselor întrebări de genul „NU ai născut încă?” din partea prietenilor, colegilor, familiei şi chiar a medicilor. Aceste presiuni au dus la numeroase sfaturi pentru iniţierea travaliului precum: ruperea membranelor, inducerea travaliului cu oxitocină sau alte medicamente, introducerea de catetere în vagin, săritul pe o minge, consumul de alimente condimentate sau ananas, sex, stimularea mameloanelor, mers prelungit, dans sau, din contră, relaxare, educaţie şi hipnoză ori acupunctură, ingestia de ulei de castor sau alte remedii din plante sau homeopate, etc.

Deşi unele din aceste metode nu fac rău şi nu determină iniţierea travaliului, altele precum ruptura artificială a membranelor se asociază cu riscuri. De asemenea, chiar dacă aceste metode de inducţie a travaliului sunt eficiente şi travaliul începe aceasta nu înseamnă că fătul e pregătit să iasă din uter.

cand incepe travaliul

Aceasta înseamnă că, probabil proteinele SRC-1 şi SRC-2 nu au apărut în plămâni deci copilul nu e pregătit să respire aer, în afara uterului. De aceea este foarte important să înţelegem diferenţa dintre travaliul natural şi cel indus.

Travaliul natural dă fătului oportunitatea de acreşte deplin, de a se matura şi de a se pregăti să iasă din uter. Travaliul indus ia controlul de la făt pentru că impune acestuia un moment în care să fie iasă din uter. Fătul ştie care este momentul în care să iasă din uter.

Tot mai multe cercetări efectuate pe sarcină, travaliu şi naştere au rezultate care sugerează o abordare mai naturală a naşterii. Conceperea şi creşterea unui copil în uter este un miracol în sine. Ar trebui să lăsăm travaliul spontan să adauge tuşa finală la această minunată chiflă care se coace încet în cuptor. Datorită datelor oferite de ştiinţă există momente în care putem afla că fătul trebuie scos din uter pentru că nu mai poate supravieţui acolo până la declanşarea travaliului spontan. Alteori copiii trebuie scoşi din uter pentru sănătatea mamei. Dar rezultatele acestui studiu pot încuraja mamele sănătoase care au sarcini cu risc scăzut şi care ajung la termen şi sunt presate pentru inducerea travaliului. 

După Lillian Sediles; 2016
Sursa: http://yournaturalbirth.co.uk/2016/01/07/who-starts-labour-mum-baby-or-other/
Articol preluat de pe BABY CARE SIBIU

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole