Puericultura se ocupa de ansamblul mijloacelor prin care se asigura cresterea si dezvoltarea normala somatica si psihica a copilului, precum si ocrotirea, ingrijirea si cresterea acestuia de la nastere pana la varsta adulta. Pe scurt puericultura este aceea stiinta care analizeaza, studiaza, cresterea copiilor.

De asemenea nu se stie decat de putini este ca Cursul de puericultura este inclus in Cursul Lamaze de pregatire a nasterii, in consecinta si absolvirea Cursului Lamaze da tatalui dreptul la 10 zile de concediu suplimentare, pentru participarea acestuia la ingrijirea copilului.

Mama are nevoie in perioada imediat urmatoare nasterii de foarte mult ajutor si sustinere, si cele 10 zile suplimentare de concediu obtinute de tata sunt foarte necesare. Acum ai inca un motiv in plus pentru a participa la un Curs Lamaze de pregatire a nasterii. Prezenta tatalui la naştere, precum si in primele zile dupa venirea pe lume a copilului, langa mama si copil, ajuta la devoltarea unei relatii familiale mai puternice si mai stabile intre toti membrii familiei si creeaza o legatura afectiva mai profunda intre tata si copilul sau.

Cele de mai sus sunt prevazute in Legea concediului paternal nr. 210/1999, aprobată prin H.G. nr. 244/2000 in articolele 6 si 7.

ARTICOLUL 6
(1) Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.
(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile alin. (1) se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.
ARTICOLUL 7
(1) Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.
(2) Cursul de puericultura va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului.
(3) In urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura.
(4) In cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile prevazute la alin. (3).
(5) Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor prevazute la alin. (1) si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie.

In urma absovirii Cursului Lamaze de pregatire a nasterii, tatal primeste un atestat de participare la Cursul Lamaze si va beneficia de 10 zile suplimentare de concediu pentru ingrijirea propriului nou nascut, chiar daca parintii nu sunt casatoriti. Dar este necesar ca tatal sa fie trecut in certificatul de nastere a nou nascutului.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole