1. La ce sa te astepti in cazul unei nasteri natuale

Fiecare nastere este unica asa cum sunt mama si bebelusul. In plus, o femeie poate avea experiente diferite la fiecare sarcina si travaliu. Nasterea reprezinta un eveniment crucial, care isi va lasa amprenta asupra personalitatii fiecarei femei. Evident, veti dori ca aceasta sa fie o experienta pozitiva si probabil vreti sa stiti la ce trebuie sa va asteptati. Acest articol va ofera unele idei despre diverse aspecte cu care va puteti confrunta in timpul nasterii.

2. Stabilirea planului de nastere

Pe masura ce se apropie ultima parte a sarcinii, s-ar putea sa doriti sa stabiliti un plan de nastere. Luati in considerare cu atentie ce lucruri sunt mai importante pentru dumneavoastra. Scopul general este ca atat mama cat si bebelusul sa fie sanatosi. Planul de nastere prezinta nasterea ideala in cazul dumneavoastra si poate fi necesar sa-l ajustati in functie de situatia dumneavoastra reala. Discutati cu partenerul si decideti impreuna cine vreti sa participe la nastere. Unele cupluri simt ca acesta este un moment intim si nu vor ca altcineva sa asiste la nastere.

3. Durerea si simptomele

Durerea pe care o femeie o simte in timpul travaliului si a nasterii este unica si speciala. Cele mai multe femei au dureri pe care le resimt puternic, dar exista si femei care nu au dureri. Probabil ca aveti macar o idee despre modul in care suportati durerea si cat de mult puteti tolera. Acest lucru ar trebui sa fie un punct de plecare ca sa va pregatiti pentru ceea ce urmeaza, dar iti recomand sa citesti si cartea Nasterea fara durere de Dumitru Motet.

Daca decideti sa nasteti natural (fara medicamente de reducere a durerii), veti simti toate durerile si senzatiile. In principal, veti simti durere si presiune. Cand veti incepe sa impingeti, o parte din presiune se va elibera. Pe masura ce bebelusul coboara spre canalul de nastere, veti incepe sa simtiti presiune doar in timpul contractiilor (constant si din ce in ce mai intens). Cand bebelusul apasa pe nervi, veti simti ca un indemn puternic de a elimina un scaun.

durerea in timpul nasterii si travaliu

Cand bebelusul intra in vagin, pielea si muschii dumneavoastra se vor intinde. Va aparea capul bebelusului. Cu fiecare impingere, capul bebelusului iese din ce in ce mai mult. Labiile si perineul (zona dintre vagin si rect) ajung la un punct maxim de intindere. In acest moment, puteti simti ca pielea arde. Unii specialisti numesc acest nivel "inelul de foc" din cauza senzatiei de arsura pe care o simtiti pe masura ce tesuturile se intind in jurul capului copilului. Intensitatea acestor senzatii depinde de pragul de durere si etanseitatea deschiderii vaginale. In acest moment, medicul poate decide sa efectueze o epiziotomie. Pentru ca pielea si muschii sunt intinsi foarte tare puteti simti sau nu aceasta taietura.

Daca vi s-a facut anestezie epidurala, ceea ce simtiti in timpul travaliului va depinde in mare masura de puterea blocului epidural. In cazul in care anestezia este puternica, puteti sa nu simtiti nimic. Daca este moderata, veti simti o micapresiune. Daca este usoara, veti simti o presiune mai puternica care poate ajunge sa fie chiar incomoda. Depinde de dumneavoastra cat de mult tolerati aceste senzatii. Puteti sa nu simtiti intinderea si nici epiziotomia.

4. Travaliul si nasterea. Cervixul si vaginul.

Cervixul este zona cea mai joasa a uterului care se deschide in vagin. Colul reprezinta o structura tubulara de aproximativ 3-4 cm lungime. E ca un pasaj care leaga cavitatea uterina de vagin. In timpul travaliului, rolul cervixului se schimba, de la sustinator al sarcinii incepe sa faciliteze nasterea propriu-zisa. Schimbarile fundamentale care au loc aproape de sfarsitul sarcinii duc la inmuierea tesutului cervical si subtierea cervixului. In cele din urma, canalul cervical trebuie sa se deschida pana cand colul uterin ajunge sa aiba dilatatie 10 cm, ca sa permite copilului sa treaca prin canalul de nastere. Desi nu sunt comune leziunile semnificative, adevarul este ca in timpul acestui proces colul uterin se poate rupe si necesita interventie chirurgicala ulterioara.

Asemenea colului uterin, deschiderea vaginala si vaginul trebuie sa se intinda si sa se deschida cel putin 10 cm, pentru a permite capului copilului sa treaca spre nastere. Desi tesuturile vaginale sunt moi si flexibile, cand nasterea are loc rapid, sau cu forta excesiva, tesuturile se pot rupe. In cele mai multe cazuri, este vorba despre ruperi minore care se pot coase usor. Rareori pot fi ruperi severi care pot cauza probleme in timp.

Stiati ca?

Travaliul si nasterea determina inevitabil schimbari la nivelul vaginului si a colului uterin. Pana la 70% din femeile aflate la prima nastere vor necesita epiziotomie sau vor avea ruperi vaginale (superficiale sau mai mari) ce se vor coase. Din fericire, vaginul si colul uterin sunt suficient de irigate cu sange. Prin urmare, aceste mici leziuni se vor vindeca rapid si cicatricile pot disparea.

Pana in 1920, rata mortalitatii materne din cauza complicatiilor depasea 1%. Din fericire, azi riscurile sunt mult mai mici pentru femeile gravide, desi inca exista anumite zone pe Glob unde inca se inregistraza o rata a mortalitatii materne la fel de mare.

Cum decurge nasterea naturala

5. Nasterea

Pe masura ce apare capul copilului, presiunea incepe sa dispara, desi inca mai exista semne de disconfort. Medicul sau moasa o sa va spuna sa nu mai impingeti. Gura si nasul bebelusului vor fi aspirate pentru indepartarea lichidului amniotic si a mucusului. Este important sa se faca aceasta operatiune inainte ca bebelusul sa inceapa sa respire si sa planga.

Apoi, medicul va roti cel mai probabil capul copilului pentru a-l alinia cu corpul sau, care inca se afla in canalul de nastere. Vi se va cere sa impingeti din nou pentru a permite iesirea umerilor bebelusului. Cu o ultima impingere, copilul va fi complet expulzat.

Dupa nastere, cel mai probabil va veti simti epuizata, dar usurata. Chiar daca veti fi foarte slabita, este posibil sa va cuprinda un val de adrenalina care va face sa fiti entuziasmata. Unele femei plang, rad sau sunt atat de obosite incat mai pot doar sa zambeasca. Medicul prinde apoi cordonul ombilical si il taie.

6. Expulzia placentei

Placenta si sacul amniotic care a sustinut si a protejat copilul timp de noua luni inca se afla in uter dupa nastere. Aceasta trebuie scoasa, poate sa iasa imediat sau poate dura pana la o jumatate de ora pana va fi expulzata. Moasa sau medicul va poate masa pe abdomen, mai jos de ombilic pentru a contracta uterul si a stimula iesirea placentei. Uterul are acum dimensiunea unui grapefruit mare. Este posibil sa fie nevoie sa impingeti din nou. Puteti simti o presiune atunci cand planceta este expulzata, dar nu la fel de intensa ca atunci cand a iesit copilul.

Medicul va verifica placenta ca sa se asigure ca a fost eliminata complet. Rareori, unele parti din placenta raman lipite de peretele uterului. In acest caz medicul va indeparta chirurgical aceste bucati de placenta rupte pentru a evita complicatiie.

Articol preluat si tradus de aici

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole