Isis, o nastere prietenoasa
Din dorinta de a seta noi standarde calitative in implementarea actului medical in...
Contractiile sunt un real motiv de ingrijorare pentru majoritatea viitoarelor mamici si asta pentru ca daca apar in ultimile luni de sarcina sunt asociate cu nasterea, iar daca apar la inceputul sarcinii cu un avort spontan. Exista insa si contractii absolut normale, inofensive, care se declanseaza pe tot parcursul sarcinii. Cum putem sa facem insa diferenta intre contractile care prevestesc o complicatie si contractiile normale?
Acest tip de contractii sunt de regula nedureroase si apar la anumite interval de timp, fiind frecvent simtite de femeile insarcinate. Li se spune contractii false tocmai pentru ca nu sunt decat manifestarile uterului care trebuie sa se adapteze evolutiei bebelusului, si nu determina dilatarea colului uterin. Asadar nu implica nici un risc.
Contractiile Braxton-Hicks nu dureaza de obicei mai mult de 30 secunde si nu au loc de mai mult 15 ori pe zi.
In sfarsit se stie ca stresul si oboseala favorizeaza aceste contractii. Asadar ori de cate ori simtiti ca una din starile mentionate se accentueaza, opriti-va din orice activitate ati face, ridicati picioarele si oferiti-va cateva ore de odihna, bucurandu-va de exemplu de o baie relaxanta. Respiratia profunda si regulata va poate ajuta la fel de bine sa depasiti aceste stari.
Contractiile care arata ca travaliul a inceput sunt cu totul si cu totul diferite de celelalte, in primul rand pentru ca sunt dureroase si regulate. Evolutia lor permite stabilirea cauzei lor, daca sunt provocate de travaliu, caz in care devin din ce in ce mai frecvente (intai la 10 minute, apoi la 7,5...) si dureaza din ce in ce mai mult timp ( la inceput 30 secunde, apoi 40, 50...).
Asadar daca simtiti contractii din ce in ce mai dureroase si regulate, dar si o evolutie in acest sens, fara indoiala travaliul a inceput! Stapaniti-va temerile, nu intrati in panica si pregatiti-va sa va indreptati spre maternitate.