Cum stiu ca am intrat in travaliu? In general simptomele travaliului pot diferi mai mult sau mai putin de la femeie la femeie si de la caz la caz. De fapt nu discutam de un eveniment propriuzis ci de un intreg proces ce face trecerea de la sarcina propriuzisa la nastere, proces in cadrul caruia corpul tau va trece prin mai multe schimbari necesare pentru a putea sa iti aduci micutul pe lume.

Prima faza a travaliului

In aceasta prima etapa, cele mai multe femei aflate pe cale sa nasca, resimt dureri de burta sau de spate acompaniate deseori de crampe abdominale similare celor din perioada premenstruala.
De asemenea vor aparea contractii dureroase ce se vor resimti la intervale regulate, insa pe masura ce momentul nasterii se va apropia, aceste contractii vor deveni din ce in ce mai dese dar si mai intense.

urmatoarele simptome este si pierderea dopului de mucus care a blocat pe tot parcursul sarcinii cervixul. Totusi, pierderea acestui dop nu anunta inceperea travaliului, uneori existand un interval de cateva ore sau chiar zile.

Nu in ultimul rand, ruperea apei este poate cel mai cunoscut simptom de sfarsit de sarcina dupa contractii. insa, ruperea apei nu anunta travaliul decat daca survine odata cu aparitia primelor contractii.

Cum stiu ca a inceput travaliu

Este foarte important sa stii si faptul ca starea in care te vei afla pe intreaga perioada a travaliului depinde in egala masura de cat de bine te-ai pregatit pentru momentul nasterii, de cate nasteri ai mai avut inainte dar si de cat de bine raspunzi la durere.

Cand trebuie sa iau legatura cu medicul?

In general, pe tot parcursul sarcinii, femeia gravida trebuie sa urmeze un anume program de vizite la medicul de familie sau la cel specialist pentru a verifica evolutia sarcinii.

In general este bine sa iei legatura cu medicul imediat ce simti aparitia unei dintre simptomele de mai sus chiar daca nu esti sigura. In asemenea situatie medicul te va intreba cam cat de apropiate in timp sunt contractiile pe care le resimti, daca poti vorbi pe parcursul unei contractii dar si ce alte simptome mai ai.

Daca sarcina ta a fost una cu complicatii este destul de probabil ca medicul sa te cheme la spital pentru a-ti evalua simptomele si a vedea despre ce este vorba.
In alta ordine de idei, daca prezinti una din urmatoarele simptome este imperios necesar sa iti contactezi de urgenta medicul:

  • Ti s-a rupt apa sau banuiesti ca pierzi lichid amniotic.
  • Copilul se misca mai putin decat de obicei.
  • Ai sangerari vaginale.
  • Ai febra, dureri de cap, tulburari de vedere sau dureri abdominale.

Ce trebuie sa fac in acesta prima perioada a travaliului?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de perioada din zi in care te afli, de ceea ce iti place sa faci dar si de cum te simti.

In primul rand trebuie sa fi calma si cat mai relaxata deoarece in acest fel travaliul va progresa mult mai usor si tu vei putea sa te adaptezi mai bine la contractii. Din acest punct de vedere poti face orice vrei si care crezi ca te va ajuta sa te relaxezi, de exemplu, te poti uita la un film sau poti citi o carte dar si mai bine ar fi sa iti chemi o ruda sau o prietena sa iti tina companie si eventual sa te ajute daca ai nevoie.

Pe de alta parte, daca nu ai o sarcina cu complicatii, o baie calda (nu fierbinte) poate fi cea mai relaxanta experienta cu putinta in aceasta perioada deosebita. Iar daca poti incearca sa dormi pentru ca odihna iti va prinde bine ceva mai incolo.

Privit din alt punct de vedere, inceputul de travaliu este si cea mai buna perioada pentru a incerca cele mai eficiente pozitii de nastrere si exercitii de respiratie pentru a vedea care ti se potriveste cel mai bine.

Pot avea contractii chiar daca nu sunt in travaliu?

Da. Atunci cand te afli in perioada de travaliu, cervixul tau devine din ce in ce mai subtire si se dilata. unele femei sunt mai sensibile la durere si contractii chiar daca cervixul nu a inceput inca sa se dilate. Cea mai buna confirmare o poate da, insa, doar medicul in urma unui control.

Daca micutul se afla intr-o pozitie "posterioara" (cu capul in jos dar cu spatele pozitionat spre spatele tau) poate dura mai mult pana la inceperea travaliului. In aceste conditii, contractiile vor fi sporadice si de mica intensitate, insa vor exista multe dureri de spate.

Pot sa imi dau seama daca travaliul meu va incepe in curand?

Daca ai una sau mai multe din urmatoarele simptome, atunci te poti astepta oricand la debutul travaliului:

  • O senzatie de usurare data de schimbarea pozitiei copilului. Vei putea respira mai usor si mai provund insa va creste frecventa urinarilor.
  • Scurgerile vaginale devin mai frecvente si apar urme de mucus.
  • Contractiile Braxton Hicks vor deveni mai puternice si mai frecvente
  • Vei simti o relaxare a musculaturii abdominale.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole