Odata ce cervixul iti este complet dilatat, incepe si a doua etapa a travaliului: coborarea finala si nasterea copilului tau. Astfel, la inceputul celei de-a doua etape, contractiile vor aparea la intervale mai mari de timp, dandu-ti putin mai mult timp pentru a te odihni.

De altfel, multe femei descopera ca contractiile din aceasta a doua etapa sunt mult mai suportabile. Insa altele descopera ca fiind foarte neplacuta senzatia de impingere.

Daca micutul tau se afla foarte jos in zona pelvica, vei simti aproape sigur o nevoie prematura de a impinge. insa daca micutul se afla intr-o pozitie normala nu vei avea nici o problema.

Pe masura ce uterul tau se contracta, acesta exercita presiune asupra copilului facandu-l sa coboare din ce in ce mai mult pe canalul de nastere. Asa ca, daca toate merg bine s-ar putea sa vrei sa iti lasi uterul sa faca toata treaba pana cand chiar va veni momentul sa impingi. De altfel, aceasta asteptare s-ar putea sa te ajute sa ramai ceva mai odihnita pentru momentele ce urmeaza.

In multe spitale insa, exista inca rutina de a indemna femeia sa impinga la fiecare contractie pentru a accelera venirea pe lume a copilului - asa ca cel mai bine este sa iti informezi medicul daca vrei sa astepti pana vei simti nevoia spontana de a impinge.

Daca ai o epidurala facuta, anestezierea zonei iti va anula orice senzatie ce te-ar face sa impingi din reflex. Asta nu este rau insa in momentul in care va trebui sa impingi, vei avea nevoie de indicatii precise din partea medicului.

stagii travaliu

Coborarea copilului

In functie de la a cata sarcina esti coborarea poate sa fie rapida sau graduala. Cu alte cuvinte, daca ai mai nascut pe cale vaginala, copilul tau va cobora mai repede in timp ce, daca esti la prima nastere de acest fel, micutului ii va lua ceva mai mult timp.

Cu fiecare contractie, forta de impingere a uterului - combinata cu forta muschilor abdominali, daca impingi si tu - exercita presiune asupra copilului facandu-l sa se miste si sa coboare din ce in ce mai mult prin canalul de nastere. Atunci cand o contractie se termina si uterul este relaxat capul copilului va da putin inapoi intr-o progresie de genul "doi pasi inainte, unul inapoi".

Incearca diferite pozitii de impind pana o gasesti pe cea care te ajuta sa te simti cat mai bine si care observi ca este si eficienta. Nu este iesit din comun sa folosesti mai multe pozitii in cursul celei de-a doua perioade.

Primul contact

Dupa un timp, perineumul (tesutul dintre vagin si rect) va incepe sa se umfle cu fiecare impingere, si nu dupa foarte mult timp, scalpul copilului va deveni vizibil - un moment foarte incitant dar si un semn ca nu mai este mult pana cand o sa iti tii micutul in brate.

Acum, nevoia de a impinge devine din ce in ce mai mare. Cu fiecare contractie, din ce in ce mai mult din capul copilului devine vizibil. Presiunea capului sau asupra perineumului tau devine din ce in ce mai intensa si vei simti o senzatie puternica asemanatoare unei arsuri sau unei intepaturi pe masura ce tesutul incepe sa se intinda.

La un momentdat, medicul tau s-ar putea sa iti ceara sa impingi mai usor sau chiar sa nu mai impingi deloc pentru ca vaginul si perineumul tau sa aiba timp sa se adapteze la dimensiunile capului copilului. In caz contrar perineumul se poate rupe.

Se vede capul

Capul copilului avanseaza in continuare, cu fiecare impingere pana cand, in final, incep sa i se vada fruntea, nasul, gura si, in final, barbia.

Dupa ce capul copilului a iesit, medicul sau moasa ii vor aspira nasul si gura si ii vor verifica gatul pentru a nu avea infasurat in jurul lui cordonul ombilical. Nu te ingrijora insa, daca cordonul este infasurat in jurul gatului, medicul fie il va desface fie in va pensa si taia.

In continuare, copul copilul se intoarce pe o parte pe masura ce umerii se rotesc si ei pentru a ajunge in pozitia de iesire. De acum poti impinge in continuare si incetul cu incetul intregul sau corp va iesi.

Odata iesit insa, micutul va avea nevoie sa fie uscat si incalzit.

Daca nu exista nici un fel de complicatii, copilul iti va fi pus in brate pentru a lua primul contact cu tine.

In continuare medicul va pensa si taia cordonul ombilical.

Acum este momentul in care vei simti o intreaga gama de emotii: euforie, mandrie, incantare si bineinteles o imensa usurare acum ca totul s-a terminat.Si totusi, oricat de epuizata vei fi, sentimentul ca iti tii copilul in brate iti va da un plus de energie pentru a te bucura de aceste momente speciale.

Cat va dura a doua etapa?

Ei bine, durata variaza de la cateva minute la cateva ore. Fara o epidurala, durata medie este aproape de o ora pentru o mamica aflata la prima nastere si circa 20 de minute pentru una care a mai nascut inainte. Cu epidurala insa, etapa a doua dureaza de obicei mai mult.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole