Pe parcursul inceputului de travaliu, cervixul tau se subtiaza treptat, in acelasi timp si dilatandu-se.

In faza de travaliu activ, cervixul incepe sa se dilate mai repede si contractiile dureaza mai mult sunt mai puternice iar durata de timp dintre ele scade din ce in ce mai mult.

- a doua etapa de travaliu incepe atunci cand cervixul este dilatat in intregime si se termina odata cu nasterea copilului. Aceasta etapa este cunoscuta uneori si ca etapa de "impingere".

- a treia etapa si ultima incepe imediat dupa nasterea copilului si se termina odata cu taierea cordonului ombilical si eliminarea placentei.

Fiecare sarcina este diferita si exista multe variatiuni in ceea ce priveste durata travaliului. Spre exemplu, pentru mamele aflate la prima sarcina, dupa 37 de saptamani, travaliul dureaza intre 10 si 20 de ore. Pentru alte femei, insa, dureaza mult mai mult, in timp ce pentru altele durata travaliului este mai mica. Practic, durata travaliului scade pentru femeile care au mai nascut in trecut pe cale vaginala.

Prima etapa: inceputul de travaliu

Odata ce au inceput contractiile si aceastea au ajuns la un interval regulat de timp, cervixul tau incepe progresiv sa se subtieze si dilate. Acum ai intrat oficial in travaliu. Este interesant de retinut aici ca primele contractii ale inceputului de travaliu seamana foarte mult cu contractiile Braxton Hicks fiind foarte greu de diferentiat.

In aceste conditii, daca nu ai ajuns inca cu sarcina la 37 de saptamani si incepi sa simti contractii, trebuie sa iei legatura cu medicul tau pentru a vedea daca este vorba de un travaliu prematur sau doar despre o alarma falsa.

Pe parcursul inceputului de travaliu, contractiile vor deveni din ce in ce mai puternice fiind si mai apropiate una de cealalta. Si cum experienta travaliului variaza destul de mult de la persoana la persoana, nu exista o durata fixa intre contractii insa de obicei acestea apar la fiecare 10 minute si tin in medie circa 30 de secunde.

Spre finalul aceste etape, contractiile vor veni la fiecare cinci minute si vor dupa intre 40 si 60 de secunde fiecare. Exista insa si femei care vor avea contractii mai frecvente, insa acestea vor continua sa dureze mai putin de un minut.

Uneori contractiile de inceput de travaliu sunt destul de dureroase chair daca ele nu iti vor dilata prea mult cervixul. In general insa, aceste contractii nu necesita atat de multa atentie ca cele de la finalul travaliului. In aceasta perioada de inceput de travaliu trebuie sa incerci sa treci peste contractii si sa te relaxezi. Plimba-te putin prin casa, uita-te la un film sau pur si simplu incearca sa motai intre contractii.

Inceputul de travaliu se termina atunci cand cervixul a ajuns la o dilatare de 4 centimetri iar rata de dilatatie incepe sa creasca.

Este bine de retinut ca, in afara de cazul in care medicul ti-a indicat altfel, inceputul de travaliu il poti avea acasa fara sa te deplasezi la spital, insa daca ti se rupe apa, contacteaza-ti imediat medicul si fii pregatita sa pleci de urgenta la spital.

Cat de mult dureaza inceputul de travaliu?

Este dificil de estimat cu exactitate pentru ca acesta variaza de la o persoana la alta. Insa, in general totul tine de cervix si de cat de dese sunt contractiile.

Aflata la primul copil, daca cervixul tau nu este subtiat sau dilatat inca de la inceput, aceasta faza poate dura intre sase si 12 ore, desi poate fi si mai lunga sau, semnificativ mai scurta.

Pe de alta parte, daca ai mai avut nasteri vaginale pana acum, inceputul de travaliu va dura mult mai putin, cervixul fiind mai bine adaptat la ceea ce urmeaza.

Sfaturi despre cum sa treci peste aceasta perioada

In primul rand, nu sta sa cronometrezi inca durata si ritmicitatea contractiilor, este o munca stresanta, obositoare si momentan inutila. Mult mai bine este ca periodic sa vezi cat dureaza o contractie ca sa poti sa iti dai seama ce se intampla. In cele mai multe cazuri, contractiile se vor face simtite mai puternic atunci cand va trebui sa le iei in serios.

Intre timp insa, este important sa faci tot posibilul sa te odihnesti, cu atat mai mult cu cat te asteapta o zi/noapte lunga in fata. Daca esti obosita incearca sa dormi intre contractii.

Ai grija sa bei suficient de multe lichide pentru a ramane bine hidratata. De asemenea nu uita sa urinezi des, chiar daca nu simti neaparat nevoia. O vezica plina poate crea dificultati uterului in a se contracta corect si in plus, o vezica goala lasa mai mult loc liber pentru iesirea copilului.

Daca te simti nelinistita, poti incerca niste exercitii de relaxare sau sa faci ceva care sa te distreze cum ar fi urmaritul unui film sau cititul unei carti.

Prima etapa: travaliul activ

Trecerea la faza de travaliu activ se face atunci cand lucrurile incep cu adevarat sa se puna in miscare. Contractiile vor deveni mai frecvente, mai lungi si mai puternice si nu vei mai putea sa le ignori asa usor. Cervixul va incepe sa se dilate mult mai puternic, trecand de la 4 la 8 cm.

Spre sfarsitul travaliului activ, in general, copilul va incepe sa coboare.

Ca o regula generala, odata ce ai contractii regulate si dureroase (fiecare contractie avand cel putin 60 de secunde) la fiecare cinci minute pentru cel putin o ora este timpul sa iti iei bagajul si sa te indrepti spre spital.

In cele mai multe cazuri contractiile devin mult mai dese si in final ajung sa apara la fiecare 2,5 - 3 minute, chiar si pe perioada tranzitiei.

Cat de mult dureaza travaliul activ?

In medie, durata sa ajunge intre patru si opt ore la o femeie care este la prima nastere. Asta insa doar in conditiile in care nu i se administreaza oxitocina sau nu are parte de o epidurala. Oxitocina in general accelereaza faza activa, in timp ce epidurala are tendinta de a o lungi.

Pentru femeile care au mai nascut, faza activa va dura mult mai putin.

Sfaturi despre cum sa treci peste aceasta perioada

Multe din tehnicile de control a durerii folosite in metodele naturale de nastere, cum ar fi exercitiile de respiratie sau vizualizare pot ajuta indiferent daca primesti sau nu medicatie pentru durere.

De asemenea te va ajuta daca vei incerca sa mergi prin salon putin, insa este foarte probabil ca la fiecare contractie sa fie nevoie sa te sprijini de cineva sau ceva.

Daca esti obosita, stai in pat asezata pe partea stanga. Acesta ar fi un moment foarte potrivit pentru a-i cere partenerului tau un masaj.

Daca deja te-ai decis ca doresti medicatie impotriva durerii sau daca ai dificultati in a face fata contractiilor ar fi momentul sa discuti cu medicul tau despre o epidurala sau despre medicatia sistemica.

Tranzitia

Aceasta este ultima parte a travaliului activ - cand cervixul se dilata de la 8 la 10 cm - aceasta etapa este denumita tranzitie deoarece marcheaza trecerea la a doua etapa a travaliului.

Aceasta este cea mai intensa parte a travaliului. Contractiile sunt de obicei foarte puternice, aparand la fiecare 2-3 minute si putand dura peste un minut. De asemenea pot aparea frisoane.

La momentul in care cervixul iti este complet dilatat si tranzitia se termina, copilul a coborat deja in regiunea pelviana. In acest moment este posibil sa incepi sa simti o presiune rectala. La acest moment unele femei incep sa "impinga" spontan.

De asemenea va aprea o descarcare de sange destul de mare. S-ar putea sa te simti ingretosata sau chiar sa vomiti.

Unii copii coboara mai repede iar mamele simt nevoia sa impinga inainte ca cervixul sa fie complet dilatat. Pe de alta parte exista si copii care coboara mult mai tarziu, caz in care mama va putea atinge dilatatie maxima fara sa simta nici un fel de presiune rectala. Totul difera la fiecare femeie in parte si la fiecare nastere in parte.

Daca ti s-a facut o epidurala, presiunea pe care o mai resimti va fi diferita in functie de medicatia care ti-a fost administrata dar si de cat de jos este copilul in pelvis. Daca vrei sa fii mai activa in ceea ce priveste impinsul, roaga medicul sa iti reduca medicatia spre sfarsitul etapei de tranzitie.

Cat dureaza tranzitia?

Aceasta poate dura de la cateva minute pana la cateva ore. Daca pana acum ai mai avut o nastere vaginala este foarte probabil sa fie mai rapida.

Sfaturi despre cum sa treci peste aceasta perioada

Daca treci prin travaliu fara a fi avut o epidurala, atunci cam pe acum vei incepe sa iti pierzi increderea in abilitatea ta de a suporta durerea asa ca vei avea nevoie de toate incurajarile si suportul din partea partenerului tau si a tuturor celor ce iti sunt alaturi.

S-ar putea sa iti fie util sa privesti lucrurile dintr-un punct de vedere pozitiv. Contractiile care acum sunt atat de dificil de suportat iti ajuta copilul sa iasa mai usor. Incearca sa iti imaginezi cum micutul tau avanseaza de fiecare data cand tu ai o contractie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole