Travaliul difera de la o femeie la alta. Travaliu poate dura si 20 de ore. Afla totul despre etapele unui travaliu si cum sa eviti anumite complicatii.  Chiar daca esti la prima nastere sau deja ai trecut prin cel putin o nastere, tot ai emotii si ti se strange inima cand te gandesti la momentul nasterii si la travaliul. Cea mai buna metoda de a-ti combate teama este sa te informezi permanent, de multe ori teama este rezultatul lipsei de informare.

Prin ce etape trec pe parcursul travaliului?

Travaliul ca si proces este impartit in trei mari parti:

Prima parte a travaliului debuteaza cu aparitia contractiilor care determina schimbari progresive la nivelul cervixului. La randul sau, prima parte a travaliului se imparte in doua faze: prima, latenta si a doua activa.

Pe parcursul fazei latente cervixul tau se va subtia si dilata gradual.

In perioada de fazei activa insa, cervixul va incepe sa se dilate mult mai rapid iar contractiile vor dura mai mult, vor fi mai puternice si mai apropiate intre ele ca durata de timp. De altfel, aceasta este cunoscuta si ca o zona de tranzitie la a doua parte a travaliului.

Aceasta a doua parte a travalilui incepe din momentul in care cervixul a ajuns la dilatatia maxima si se termina odata cu nasterea micutului. Aceasta este uneori numita si etapa de "impingere".

Ultima parte a travaliului incepe imediat dupa nastere si se termina odata cu taierea cordonului ombilical si evacuarea placentei.

1. Prima etapa: inceputul travaliului

Odata ce contractiile au inceput sa vina la intervale regulate si cervixul tau incepe sa se dilate si subtieze progresiv ai intrat oficial in prima etapa a travaliului. Evident insa ca aceasta prima etapa variaza de la femeie la femeie si nu este intotdeauna usor sa iti dai seama cand ai intrat in travaliu. Aici insa contribuie si faptul ca la inceputul primei etape, contractiile initiale seamana destul de mult cu contractiile de tip Braxton Hicks si de multe ori poti fi indusa in eroare.

Daca nu ai ajuns inca in a 37-a saptamana gestationala insa ai parte de contractii, suna-ti imediat medicul.
Pe parcursul primei etape de travaliu, contractiile vor incepe sa devina din ce in ce mai lungi, puternice si mai apropiate in timp. Si cu toate ca experienta travaliului este una ce difera de la femeie la femeie, in general, contractiile de inceput vor veni la un interval de cate 10 minute si vor dura in medie cate 30 de secunde. Spre finalul primei etape de travaliu insa, ele vor veni la fiecare cinci minute si vor dura intre 40 si 60 de secunde. In anumite cazuri, chiar din prima faza, unele femei vor avea contractii mult mai frecvente si mai puternice, insa in general este vorba de exceptii sau de cazuri medicale aparte.

etapele travaliuluiIn alta ordine de idei, desi inca la inceput, unele contractii ce apar in prima faza a travaliului pot fi destul de dureroase chiar daca nu vor avea ca efect o dilatare mai accentuata a cervixului, asa cum poate ai fi tentata sa crezi.

In general, in prima faza a travaliului vei putea sa faci ce faci de obicei prin casa, ba chiar in functie de caz, va fi posibil sa iesi si la o scurta plimbare. Ideal ar fi sa te relaxezi si sa incerci sa iti aduni energie pentru urmatoarea etapa a travaliului.

Este posibil sa descoperi si niste scurgeri de mucus cu putin sange. Nu te speria, atata timp cat nu este vorba decat de putin sange nu ai de ce sa iti faci griji deoarece este o chestie cat se poate de normala, insa daca in scurgeri apare din ce in ce mai mult sange atunci suna-ti imediat medicul. La fel si daca ti se rupe apa, chiar daca nu ai inca nici un fel de contractii, este recomandat sa iti suni medicul.

Intr-un final prima etapa a travaliului se incheie cand deja cervixul tau a ajuns la o dilatatie de 4 cm si incepe sa se dilate din ce in ce mai repede.

Oricum, daca deja ai ajuns la 37 de saptamani gestationale si nu ai avut nici un fel de complicatii si nici medicul nu ti-a indicat altceva, atunci asteapta-te sa iti petreci prima etapa a travaliului acasa.

- Cat de mult dureaza prima faza a travaliului?

Aceasta este o intrebare a carui raspuns este foarte dificil de dat deoarece evolutia travaliului difera de la femeie la femeie. De fapt durate primei faze a travaliului depinde in mod direct de starea cervixului dar si de intensitatea si durata contractiilor.

Atunci cand nu ai mai nascut inainte, cervixul tau nu are nici un fel de dilatare prealabila iar durata primei etape a travaliului poate sa varieze oriunde intre 6 si 12 ore. Pe de alta parte, daca ai mai nascut inainte, prima faza va dura semnificativ mai putin.

- Sfaturi pentru a trece mai usor peste aceasta faza

In primul rand nu sta tot timpul cu ochii pe ceas, este nu numai stresant dar si epuizant sa inregistrezi fiecare contractie de-a lungul intregului travaliu. Mai degraba ar fi bine sa faci o inregistrare periodica a duratei contractiilor pentru a vedea care este situatia.

  • important este si sa stai relaxata si sa te odihnesti pentru a doua faza a travaliului. O idee ar fi sa atipesti intre contractii insa daca nu reusesti atunci incearca sa faci ceva ce te relaxeaza cum ar fi sa te uiti la un film sau sa faci o baie calda (nu fierbinte).
  • ai grija sa fii cat mai bine hidratata si pentru asta bea cat mai multe lichide.
  • nu uita nici sa urinezi cat mai des chiar daca nu simti neaparat nevoia. Nu uita ca o vezi plina va ingreuna contractiile si le va scade eficienta. De asemenea,o vezica goala va insemna si o nastere mai usoara.

- Prima faza, travaliul activ

In timpul travaliului activ, lucrurile chiar incep sa se "miste". De acum contractiile nu vor mai fi atat de usoare iar cervixul ti se va dilata de la 4 la 10 cm. Ca o mentiune, ultima parte a travaliului activ, atunci cand cervixul se dilata de la 8 la 10 cm dar despre asta vom vorbi mai tarziu. Acum este suficient sa spunem faptul ca spre sfarsitul fazei active, copilul va incepe sa coboare, pregatindu-se de iesirea in lume.

In alta ordine de idei, desi, asa cum am mai mentionat, travaliul este o experienta ce variaza de la femeie la femeie, exista o regula general aplicabila conform careia, in momentul in care observi ca ai contractii timp de cel putin o ora la intervale de maxim 5 minute iar fiecare contractie dureaza cel putin 60 de secunde fiind si dureroasa, trebuie sa iei legatura cu medicul si sa te indrepti spre spitalul unde ai planificat nasterea.

In final, spre sfarsitul fazei de travaliu activ, contractiile vor surveni la fiecare 2-3 minute.

- Cat dureaza faza de travaliu activ

In medie, aceasta faza dureaza intre 4 si 8 ore in functie de caz. Mai mult in cazul femeilor care nu au mai nascut pana acum si mai putin in cazul celor care au mai avut un copil. Acest interval, insa poate scadea in cazul unei injectii cu pitocina sau in cazul efectuarii unei epidurale.

- Sfaturi pentru a trece peste acesta perioada

Multe din metodele de calmare a durerii folosite in nasterile naturale (cum ar fi exercitiile de respiratie si vizualizare) pot sa ta ajute pe perioada travaliului, indiferent daca ti-ai planificat sau nu sa primesti medicatie.

In alta ordine de idei, un antrenor de travaliu poate fi o idee foarte buna, iar cel mai bun antrenor poate fi chiar partenerul tau, daca ati urmat unul sau mai multe cursuri in acest sens.

Pe de alta parte, inca poti merge, iar mersul de multe ori ajuta, insa, de fiecare dagta cand vei avea o contractie va trebui sa te opresti si sa te sprijini de ceva.

Daca te simti obosita nu evita odihna pentru ca vei avea nevoie de cat mai multa. Aseaza-te in pat pe partea stanga, iar daca se poate cere-i partenerului tau sa-ti faca un masaj pe spate.

In cazul in care deja te-ai hotarat ca vrei sa primesti medicatie pentru durere, este momentul sa vorbesti cu medicul tau pentru a-ti face o epidurala sau pentru a incepe medicatia sistemica.

- Tranzitia

Tranzitia este ultima parte a travaliului activ - moment in care cervixul tau are o dilatatie de 8-10 cm - si se numeste asa deoarece marcheaza trecerea la a doua parte a travaliului.
Acesta este de altfel si cea mai intensa parte. Acum contractiile sunt foarte puternice survenind la fiecare 2-3 minute si durand cel putin un minut. In anumite cazuri, datorita efortului depus, unele femei incep chiar sa tremure. In general, atunci cand cervixul tau este complet dilatat, deja copilul a inceput sa coboare in zona pelviana si tu vei incepe sa resimti o presiune pe organele interne.

In cazul in care ti-a fost montata o epidurala, presiunea pe care o vei resimti va fi mai mica, insa, daca vei dori sa te implici mai mult in partea de impingere, pentru ca micutul sa vina mai repede pe lume, atunci este bine sa ii ceri medicului sa iti scada doza de medicatie la sfarsitul perioadei de tranzitie.

- Sfaturi pentru a trece mai usor peste aceasta perioada

Unele femei simt nevoia unui contact fizic cu partenerul, o tinere de mana sau chiar o imbratisare, insa altele nu suporta nici un fel de atingere.
Daca pana acum nu ai avut nevoie de calmante,vestea buna este ca probabil nici de acum incolo nu vei avea nevoie. Insa vei avea nevoie din plin de incurajari din partea partenerului.

Etapele travaliului

2. Etapa a doua : impinsul

Odata ce cervixul a ajuns la dilatatie maxima incepe si etapa a doua a travaliului. Ca o diferenta notabila, la inceputul celei de-a doua parti, contractiile vor aparea la intervale putin mai mari, oferindu-ti sansa de a prinde cateva momente de respiro. De altfel, multe femei ajung sa considere contractiile din etapa a doua ceva mai usoare decat cele de pana acum.

Daca micutul tau a ajuns deja foarte jos in pelvis, vei simti o nevoie instinctuala de a impinge. Altfel, pe masura ce uterul se contracta, el exercita o anume presiune pe copil, obligandu-l sa coboare. Asa ca daca nu exista complicatii tu va trebui doar sa lasi uterul sa isi faca treaba pana cand vei incepe sa simti nevoia de a impinge.

Totusi, in multe spitale se practica inca indemnarea femeii de a impinge cat mai mult pentru a accelera nasterea. In alta ordine de idei, daca ai facut o epidurala, lipsa durerii si a senzatiilor te va lasa putin derutata si nu vei mai simti acea nevoie instinctiva de a impinge.

- Coborarea copilului

Aceasta poate fi rapida sau, in special daca este primul tau copil, graduala.
Cu fiecare contractie pe care o ai, forta uterului, combinata cu forta muschilor abdominali exercita o anumita presiune asupra copilului, presiune care il ajuta sa mai parcurga o mica distanta in canalul de nastere. Totusi ,atunci cand contractia s-a terminat, copilul va da putin inapoi intr-o miscare de genul " doi pasi inainte - unul inapoi". Incearca diferite pozitii pentru impins pentru a vedea care ti se potriveste cel mai bine.

- Prima intalnire

Nu dupa mult timp, perineul, adica tesutul dintre vagin si rect, va incepe sa se umfle iar dupa inca putin timp, scalpul copilului tau va deveni vizibil.

Acum, nevoia de a impinge va deveni si mai mare. Cu fiecare contractie, din ce in ce mai mult din capul copilului tau va deveni vizibil. La un moment dat este posibil ca medicul sa iti ceara sa impingi mai putin sau sa nu mai impingi deloc pentru a da posiilitate perineului sa se intinda, evitand astvel o dureroasa si problematica ruptura a acestui tesut.

- Cum iese capul

Capul copilului tau va continua sa iasa, pe rand devenind vizibile fruntea, nasul, gura si intr-un final barbia. Dupa ce va iesi capul, medicul va verifica daca nu cumva cordonul ombilical este infasurat in jurul gatului micutului si la nevoie chiar il va taia. Acum capul i se va intoarce pe o parte in timp ce umeri se vor intoarce si ei in pelvisul tau pentru a avea o iesire mai facila.

La urmatoarea contractie, medicul iti va spune sa impingi cu toata puterea, micutului aparandu-i pe rand un umar si apoi celalalt, urmat de restul corpului.

- Afara, in sfarsit

Odata iesit, micutul trebuie sters si incalzit, operatiuni de care se vor ocupa asistentele. Daca totul merge bine, copilul va fi sters, controlat si apoi pus in bratele tale pentru prima intalnire (din pacate in romania asta se intampla in putine maternitati). Acum este momentul in care vei simti o gama larga de trairi: euforie, mandrie, mirare, bucurie fara masura si nu in ultimul rand o uriasa usurare ca totul s-a terminat.

In mod ciudat pentru tine, desi epuizata, faptul ca iti vei tine copilul in brate va reprezenta o infuzie de energie pentru tine.

3. Etapa a treia : evacuarea placentei

La cateva minute dupa ce ai nascut, uterul tau va incepe sa se contracte din nou. Astfel, din cateva contractii, placenta se va dezlipi de peretele uterin, moment in care medicul iti va cere sa impingi usor pentru a elimina placenta. In general, aceasta a treia etapa de travaliu dureaza intre cinci si 10 minute.

- Dupa nastere: ce urmeaza?

Dupa ce ai eliminat placenta, uterul va incepe sa se contracte si sa devina din ce in ce mai ferm. Mai intai medicul si mai apoi asistenta vor verifica periodic daca uterul ramane ferm si il vor masa daca va fi cazul. Acest pas este important deoarece contractia uterului va inchide toate vasele de sange deschise din zona unde a fost atasata placenta pe perioda sarcinii.

Daca vrei sa alaptezi poti incepe de acum. Tine cont ca nu toti copii sunt dornici de alaptat din prima clipa dar totusi incearca sa ii tii buzele in apropierea sanului. Cei mai multi copii vor incepe sa suga in prima ora de dupa nastere.

Alaptarea timpurie nu este buna numai pentru bebe ci si pentru tine deoarece ea declanseaza eliberarea de oxitocina, acelasi hormon care cauzeaza contractiile, ceea ce iti va ajuta uterul sa ramana ferm si bine contractat. Daca totusi nu alaptezi sau daca uterul nu ti se contracta cum ar trebui, medicul va decide sa iti administreze oxitocina.

In alta ordine de idei, medicul va verifica si placenta pentru a se asigura ca a iesit toata si de asemenea va verifica daca exista semne de ruptura in zona perineului tau.

Daca exista rupturi, vei primi o anestezie locala si apoi vei fi cusuta. De asemenea, daca ai avut o epidurala, un anestezist va veni pentru a-ti scoate acul din spate. Este o operatiune nedureroasa care nu tine mai mult de o secunda.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole