Colicile abdominale
Cateodata mamele nu pot intelege plansul copilului si ajung sa fie obosite...
O femeie gravida de la cursul Lamaze întreaba educatorul prenatal „La televizor arata ca majoritatea femeilor în travaliu sunt în pat. Ele sunt conectate la masini, cum este cea care monitorizeaza inima bebelusului. Nu este nasterea mai sanatoasa cu tehnologia din ziua de astazi?"
Dezvolatea îngrijirii medicale a facut nasterea mai sigura, în special pentru femeile cu sarcini având risc crescut sau pentru bebelusii prematuri. Interventiile obstetrice cum ar fi liniile intravenoase (IV), monitorizarea electronica fetala (MEF), augmentarea (grabirea nasterii) si anestezia epidurala sunt rutina în multe dintre spitale. Totusi, cercetarile nu au indicat ca aceste interventii îmbunatatesc rezultatele nasterii pentru toate femeile. De fapt, cercetarile sugereaza ca daca nu exista o indicatie medicala clara (un motiv) pentru o interventie, interferarea cu procesul natural al travaliului si nasterii este putin probabil sa fie benefica, putând fi chiar daunatoare. Interventiile pot fi simple, cum ar fi separarea mamelor si a nou nascutilor dupa nastere, sau complexe, cum ar fi utilizarea monitorizarii electronice fetale continue pentru un travaliu normal.
Restrictionarea lichidelor si alimentelor în timpul travaliului este o traditie obstetrica larg raspândita. A început cu aproximativ 50 de ani în urma, atunci când femeile nasteau sub anestezie generala, fara protectia cailor respiratorii. Traditia este bazata pe consideratia ca reducerea rapida a continutului stomacal va face ca posibilitatea aparitiei aspiratiei gastrice (intrarea continutului stomacului în plamâni), în cazul în care o femeie vomita în timpul anesteziei generale, sa fie mult redusa. Totusi, tehnicile de anestezie s-au îmbunatatit considerabil în ultimii 50 de ani.
Anestezia generala este rara în obstetrica moderna; aspiratia este rara în anestezia moderna; nici o perioada de accelerare nu garanteaza un stomac gol; si lichidele clare parasesc stomacul aproape imediat. Din aceste motive, multi furnizori de servicii de sanatate nu mai restrictioneaza mâncatul si bautul în timpul travaliului normal.
Societatea Americana a Anestezistilor (SAA) si Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie (CAOG) recomanda ca femeile cu travalii fara risc sa consume lichide clare în timpul travaliului. Moasele recomanda frecvent consumul snacksurilor si al fluidelor care ofera energie pentru un travaliu lung. Societatea Obstetricienilor si Ginecologilor din Canada declara ca „o femeie în travaliu activ ar trebui sa primeasca o dieta lichida si usoara". Grupul de Sarcina si Nastere Cochrane, o sursa de informatii bazate pe evidente respectata la nivel mondial, recomanda utilizarea unei diete sarace în grasimi si cu putine reziduuri pentru travaliu. Anestezistii au realizat studii despre siguranta alimentarii în travaliu. Traditia restrictionarii mâncatului si bautului în timpul travaliului s-a schimbat pe masura ce au aparut cercetari si descoperiri noi.
Terapia intravenoasa a fost folosita de rutina pentru a preveni deshidratarea femeilor restrictionate, sa manânce si sa bea si pentru a oferi acces rapid la vena în caz de urgenta. Totusi, necesitatea perfuziei intravenoase la toate femeile aflate în travaliu a fost pusa la îndoiala. Urgentele cu amenitarea vietii sunt foarte rare la femeile cu travalii fara risc; perfuzia intravenoasa nu ofera nutritie sau energie asemanatoarea cu cea oferita de hrana si fluide; unele femei percep perfuzia intravenoasa ca fiind dureroasa, neplacuta si stresanta; si face ca femeile sa gaseasca dificila schimbarea pozitiilor si miscarea libera de jur împrejur in timpul travaliului. Conform Grupului pentru Sarcina si Nastere Cochrane, utilizarea de rutina a perfuziei intravenoase nu pare sa fie benefica.
Daca travaliul va este indus sau grabit, daca aveti o epidurala, sau daca nu puteti sa beti si sa mâncati, atunci poate veti avea nevoie de o perfuzie intravenoasa.
Bataile cordului fetal pot fi monitorizate fie prin auscultatie (ascultând cu un aparat Doppler sau cu un stetoscop) fie prin monitorizare electronica fetala (MEF). MEF poate fi facuta continuu (constant) sau intermitent (din când în când). Un exemplu de monitorizare electronica intermitenta este atunci când monitorul este lasat pe femeia în travaliu timp de 20 minute în fiecare ora, si scos restul timpului de 40 minute. În timp ce monitorul este scos, femeia în travaliu este libera sa se miste si sa foloseasca masuri de confort, de tipul baii în cada sau a dusului. Monitorizare electronica fetala Continua restrictioneaza si limiteaza abilitatea unei femei de a se misca si de a schimba pozitiile, de obicei acest lucru însemnând ca femeia sta în pat.
Accesul ei la o varietate mare de masuri de confort, cum ar fi utilizarea dusului, cazii, a mingiei de travaliu, poate fi restrictionata total sau partial. Recomandarile pentru monitorizarea prin auscultatie depinde daca femeia este considerat ca având un travaliu cu sau fara risc. Pentru travaliile fara risc, expertii recomanda ca asistenta sa asculte bataile cordului fetal la fiecare 30 minute în timpul travaliului activ (faza în care cervixul se deschide pâna la 10 cm) si la fiecare 15 minute în timpul stadiului al doilea (când femeia împinge). Pentru travaliile cu risc crescut, asistenta trebuie sa asculte bataile cordului fetal la fiecare 15 minute în timpul travaliului activ si la fiecare 5 minute în timpul celui de-al doilea stadiu.
Conform Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie (CAOG) si Asociatiei pentru Sanatatea Femeii, Obstetrica si Asistente Neo-natologie (ASFOAN), femeile sanatoase care nu au complicatii pot fi monitorizate fie prin auscultatie intermintenta, fie prin monitorizare electronica fetala. Studiile care au comparat auscultatia cu monitorizare electronica fetala au dezvaluit ca nu exista nici odiferenta în ceea ce priveste rezultatele pentru bebelus. Totusi, mamele cu monitorizare electronica fetala au mai multe nasteri cezariene. CAOG sugereaza utilizarea auscultatiei în locul monitorizare electronica fetala ca modalitate de reducere a ratei cezarienei. Discutati cu medicul vostru curant despre utilizarea auscultatiei si a monitorizare electronica fetala intermitente în locul monitorizare electronica fetala continue. Totusi, daca aveti complicatii medicale, daca travaliul va este indus sau grabit artificial, daca aveti o epidurala, sau daca exista o problema în timpul travaliului, veti avea nevoie de monitorizare electronica fetala continua.
Limitarea travaliului în timp pare sa sune promitator, dar intervenirea în ritmul si durata travaliului fara o indicatie medicala este putin probabil sa fie benefic. Fiecare travaliu este unic si este influentat de un numar de factori, inclusiv marimea si pozitionarea bebelusului, abilitatea gravidei de a se misca liber, încrederea pe care ea o simte si suportul pe care îl primeste în travaliu.
Ruperea pungii de apa (ruperea membranelor) poate scurta travaliul, dar exista o serie de repercusiuni. Punga de apa care înconjoara bebelusul îl protejeaza de infectii si de presiune pe masura ce se misca înspre canalul de nastere. Cercetarile sugereaza ca atunci când membranele sunt rupte timpuriu în timpul travaliului, rata de operatii cezariene creste. Din cauza faptului ca ruperea prelungita a membranelor este asociata cu un risc crescut de infectie atât pentru mama cât si pentru fat, timpul începe sa se scurga întrun mod cât se poate de realist odata ce membranele s-au rupt.
Daca travaliul nu progreseaza, un medic curant poate sugera utilizarea oxitocinei artificiale (Pitocina) pentru a accelera travaliul. În travaliul normal, oxitocina este eliberata de creier. Atunci când oxitocina este eliberata în canitate mare, sunt eliberate si endorfinele. Endorfinele, hormoni de anihilare a durerii naturali, ajuta femeia sa faca fata travaliului, reducâd perceptia durerii. Pitocina, oxitocina artificiala, furnizata prin perfuzie IV, nu ajunge la creier; de aceea, nu declanseaza eliberarea endorfinelor. Pitocina schimba travaliul si în alte moduri.
Contractiile femeilor care au primit Pitocina sunt mai puternice, mai lungi, si adesea mai dureroase. Daca Pitocina a fost oferita, femeile au nevoie de alte interventii, de tipul perfuziei intravenoase sau monitorizare electronica fetala continue. Atunci când au primit Pitocina, femeile sunt, de obicei, restrictionate la pat, fara confortul miscarii libere sau utilizarii baii calde sau a dusului. Contractii mai puternice, pierderea endorfinelor si inabilitatea de a utiliza masurile de confort cresc probabilitatea ca femeile sa aiba nevoie de analgezie epidurala.
Conform Grupului pentru Sarcina si Nastere Cochrane, „Permitând femeii sa se miste de jur împrejur si sa manânce si sa bea dupa cum doreste poate fi cel putin la fel de eficient si cu siguranta mai placut pentru un numar considerabil de femei care se presupune ca ar avea nevoie de augmentare". Cercetarile sugereaza ca amniotomia (ruperea membranelor) si augmentarea cu Pitocina ar trebui sa fie rezervata pentru femeile care au cu adevarat o progresie anormala a travaliului. Nici una dintre ele nu ar trebui sa fie folosita pe principii de rutina.
Cele mai multe femei se tem de durerea travaliului si a nasterii si sunt nerabdatoare sa utilizeze medicatia împotriva durerii, în special atunci când medicatia este atât de eficienta ca epidurala în ceea ce priveste ameliorarea durerii. În unele spitale mai multe de 90% dintre femei beneficiaza de anestezie epidurala în timpul travaliului. 60% dintre femeile dintr-un sondaj realizat în Statele Unite au raportat ca au facut anestezie epidurala. Totusi, 26% pâna la 41% dintre aceste femei nu cunosteau efectele secundare ale anesteziilor epiduralelor. Cu o epidurala, din cauza relaxarii muschilor pelvieni, poate dura mai mult pâna când bebelusul se va roti si va coborâ prin canalul de nastere. Absenta durerii poate interfera cu eliberarea naturala de oxitocina si poate duce la nevoia de a stimula travaliul cu Pitocina.
Deoarece medicatia epidurala poate determina o scadere a tensiunii arteriale, utilizarea fluidelor intravenoase atât înainte cât si dupa epidurala este recomandata. Pentru medicamentele utilizate în epidurale pot scadea tensiunea arteriala a mamei, ritmul batailor cordului fetal trebuie monitorizat continuu cu monitorizare electronica fetala. Unele femei cu epidurale nu simt nevoia sa urineze, si de aceea poate fi necesara instalarea unui cateter vezical pentru a goli vezica urinara.
Schimbarile în fiziologia travaliului si nasterii si interventiile necesare pentru a asigura siguranta mamei si a copilului în timpul unei anestezii epidurale, pregatesc terenul pentru un numar de posibile efecte si complicatii nedorite. Studiile au indicat faptul ca anesteziile epidurale sunt asociate cu o rata scazuta de nasteri spontane vaginale, o rata crescuta de nasteri instrumentale (vacuum sau forceps), si travalii mai lungi, în special pentru femeile aflate la prima nastere. Studiile au indicat deasemenea ca femeile cu anestezie epidurala au rate crescute de febra în timpul travaliului. Ca rezultat, bebelusii lor pot avea nevoie sa fie testati si tratati de posibile infectii, ceea ce duce la separarea lor de mame. Dovezile demonstreaza ca utilizarea anesteziilor epidurale, în special la mamele aflate la prima nastere, poate creste rata de operatii cezariene.
Este normal sa cântariti cu atentie riscurile si beneficiile anesteiei epiduraler înainte de a lua o decizie personala. Fiecare travaliu este unic. Daca travaliul tau este deosebit de lung si tu esti foarte obosita, utilizarea anesteziei epidurale poate oferi o pauza benefica. Pot fi si indicatii medicale pentru anestezii epidurale - de exemplu, daca este nevoie de o operatie cezariana. Daca esti foarte activa pe durata travaliului, si esti libera sa te misti si gasesti confort într-o varietate de moduri, este mai putin probabil sa ai nevoie de anestezie epidurala, sa ai nevoie sa fie instalata în timpuriu în travaliu, sau sa ai nevoie de atât de multe medicamente. Utilizând o doza mica de medicament pentru anestezia epidurala, care este folosit mai târziu în timpul travaliului, si permitândui sa se epuizeze înainte de a împinge, poti reduce rata efectelor nedorite.
Lamaze International recomanda sa evitati restrictiile cu privire la mâncare si lichide, si sa discutati cu medicul vostru despre utilizarea perfuziilor intravenoase, monitorizare electronica fetala continue, ruperea artificiala a membranelor, augmentarea travaliului si anesteziilor epidurale pentru ca ele sa va fie administrate numai daca exista o indicatie si necesitate medicala. Lamaze International va încurajeaza sa aveti încredere în abilitatea voastra de a naste natural fara interventii de rutina, si sa alegeti un medic si un spital care utilizeaza interventiile numai daca sunt necesare medical.
Articol realizat de catre Lamaze International Consiliul de Educatie si face parte din proiectul Practici de Îngrijire care Promoveaza Nasterea Normala
Autori Principali:
Judy Lothian, RN, PhD, LCCE, FACCE
Debby Amis, RN, BSN, CD(DONA), LCCE, FACCE
Jeannette Crenshaw, RN, MSN, IBCLC, LCCE, FACCE
1. American Society of Anesthesiologists Task Force. (1999). Practice guidelines for reoperative fasting and the use of pharmacologic agents to reduce the risk of pulmonary aspiration: Application to healthy patients undergoing elective procedures. Anesthesiology,
2. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). (2002). ACOG practice bulletin: Obstetric analgesia and anesthesia. Obstetrics & Gynecology,
3. Society of Obstetricians and Gynecologists of Canada (SOGC). (1998). Healthy beginnings: Guidelines for care during pregnancy and childbirth.
4. Enkin, M., Kierse, M.J., Neilson, J., Crowther, C., Duley, L., Hodnett, E., et al. (2000). A guide to effective care in pregnancy and childbirth. New York: Oxford University Press.
5. Kubli, M., Scrutton, M.J., Seed, P.T., & O'Sullivan, G. (2002). An evaluation of isotonic "sports drinks" during labor. Anesthesia & Analgesi.
6. Begum, M. (1999). In B. Sengupta et al. (Eds.), Obstetrics for Postgraduates and Practitioners. New Delhi: BI Churchill Livingstone.
7. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). (1995). Fetal heart rate patterns: Monitoring, interpretation, and management. ACOG Technical Bulletin (No. 207). Washington, DC: ACOG.
8. Feinstein, N.F., Sprague, A., & Trépanier, M.J. (2000). Fetal heart rate auscultation. Washington, DC: Association of Women's Health, Obstetric and Neonatal Nurses (AWHONN).
9. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). (2000). Evaluation of cesarean delivery. Washington, DC: ACOG.
10. Fraser, W., Turcot, L., Krauss, I., & Brisson-Carrol, G. (2003). Amniotomy for shortening spontaneous labour (Cochrane Review). In The Cochrane Library (Issue 2).
11. Declerq, E., Sakala, C., Corry, M., et al. (2002). Listening to mothers: Report of the First National U.S. Survey of Women's Childbearing Experiences. New York: Maternity Center Association.
12. Lieberman, E., & O'Donoghue, C. (2002). Unintended effects of epidural analgesia during labor: A systematic review. Supplement to American Journal of Obstetrics and Gynecology.
13. Howell, C.J. (2003). Epidural versus non-epidural analgesia for pain relief in labor. (Cochrane Review). In The Cochrane Library (Issue 3). Oxford: Update Software.