Un partener de la cursurile Lamaze spune: “Cum Dumnezeu voi putea eu sa îi ofer ei suportul de care are nevoie în timpul travaliului? Voi avea vreun ajutor?”

Pâna nu de mult femeile învatau despre nastere de la mamele si surorile lor. Nasterea se desfasura în confortul familiar al casei.

Ritualurile familiei si traditiile asigurau femeile si le oferea încredere în abilitatea lor de a naste, înconjurate de membri familiei si de femei întelepte care ofereau suport si încurajare de-a lungul travaliului si nasterii. Moasele din comunitate participau la aproape toate nasterile.

Pe masura ce nasterea s-a mutat în spital, în secolul al XX-lea, femeile au pierdut suportul valoros si încurajarea femeilor din comunitatea lor. Asistentele au oferit suport, dar ele sunt responsabile de mai multe femei aflate în travaliu în acelasi timp si nu pot ramâne continuu numai lânga una dintre ele.

În timpul anilor 1960, Lamaze International si alte organizatii similare au pledat cu succes pentru a permite accesul tatilor în camera de travaliu. Tatii au oferit suport emotional special femeilor aflate în travaliu. Acum, în secolul XXI, femeile descopera o data în plus valoarea suportul suplimentar oferit de femei cu cunostiinte speciale despre nastere. În unele maternitati, moasele si asistentele sunt capabile sa ofere suport continuu femeii aflate în travaliu si familiei ei. Totusi, în majoritatea maternitatilor, realitatea este ca alte responsabilitati le tin pe moase si pe asistente departe de a putea sta cu femeia continuu. Chiar si atunci când o moasa se ocupa de femeia în travaliu, poate fi de ajutor sa existe o femeie experimentata în plus, care sa ofere support emotional si fizic.

Înainte de nasterea  bebelusului vostru, ar trebui sa decideti cine va va oferi suport continuu. Puteti alege o prietena, o ruda sau poate va veti decide sa angajati o doula, persoana de support pentru travaliu calificata.

De ce este important suportul continuu

Travaliul va poate surprinde (pe voi si pe partenerul vostru) cu forta lui. Având o femeie experimentata în ceea ce priveste nasterea, prezenta continuu pentru a va reasigura pe voi si pe partenerul vostru ca travaliul progreseaza normal, va va ajuta pe amândoi sa faceti fata mai usor. O femeie care are experienta în nastere va sti deasemenea cum sa va ofere atingerea reconfortanta care va trebuie, precum si sa sugereze pozitii care vor ajuta la progresia si confortul travaliului vostru. Puteti avea prieteni sau rude care au nascut si care sunt dornici sa va ofere un astfel de suport continuu. Daca nu aveti, puteti lua în consideratie angajarea unei doula.

Rolul unei Doula

sustinerea in timpul travaliuluiConform cu Cartea Doulei, o doula este „un însotitor de travaliu experimentat care ofera femeii si sotul sau partenerului ei atât suport emotional cât si fizic pe toata durata travaliului, nasterii si putin dupa nastere.”

O doula va ramâne cu voi si cu partenerul vostru continuu de-a lungul travaliului si nasterii, oferind suport fizic, emotional si informational. Doula voastra nu va pleca niciodata de lânga voi mai mult de câteva minute decât daca voi cereti sa va lase singura numai cu partenerul vostru. O doula va lucra cu voi si cu partenerii vostri pentru a va ajuta sa aveti tipul de nastere pe care o doriti. Va poate ajuta sa intrati în cada cu apa calda sau la dus, se va plimba cu voi si cu partenerii vostri, va va masa spatele, mâinile sau picioarele. O doula va va sustine atunci când luati decizii cu privire la medicatia pentru durere. Daca îi spuneti unei doula ca va doriti o nastere ne-medicata, ea va va ajuta sa va atingeti acest scop.

Dupa nastere, de obicei, doula sta cu voi înca 1 sau 2 ore pentru a va ajuta sa alaptati. Doulele nu sunt pregatite sa realizeze vreun tip de sarcini medicale si nu trebuie sa va ofere sfaturi medicale. Totusi, va pot ajuta sa întelegeti evenimentele medicale. Va pot totodata încuraja sa comunicati personalului medical preferintele voastre. Daca travaliul vostru porneste pe o cale diferita decât cea la care va asteptati, o doula va poate ajuta sa va clarificati sentimentele si sa va revizuiti optiunile.

Unul dintre cele mai importante roluri ale unei doula este sa va ajute sa aveti amintiri pozitive despre experienta nasterii. Dupa nastere, va veti reaminti împreuna aspectele pozitive ale nasterii, si ea va va raspunde la orice întrebare ati putea sa aveti. Daca nasterea nu a decurs asa cum ati planuit, doula voastra va fi acolo sa va asculte si sa va ofere sprijin.

Cercetarile cu privire la suportul continuu

Cercetarile cu privire la beneficiile suportului continuu acordat de doule în timpul travaliului este impresionant. Conform Grupului pentru Sarcina si Nastere Cochrane, o sursa de informatii bazata pe evidenta respectata la nivel mondial, studiile demonstreaza ca suportul continuu acordat femeilor în timpul travaliului si nasterii este în mod clar benefic.

Comparativ cu femeile care au primit îngrijire obisnuita, femeile cu suport continuu sunt mai putin predispuse sa: aiba o nastere cezariana, sa nasca ajutate de vacuum sau forceps, foloseasca analgezia regionala (ex. epidurala), foloseasca orice tip de analgezie (medicatie contra dureri) si raporteaza rate negative de lipsa de satisfactii despre experienta nasterii.

Autorii Cochrane au descoperit deasemenea ca rezultatele au fost mai bune atunci când suportul a fost oferit de persoane din exterior (cu sau fara pregatire speciala) care au fost prezente special pentru scopul de a oferi suport, decât atunci când suportul a fost oferit de catre personalul spitalulului, cum ar fi asistentele, moasele sau moasele studente. Recenzorii au comentat despre caracteristicile spitalelor moderne ca fiind organizate, si devenind o adevarata provocare pentru personalul spitalului sa ofere suport continuu în travaliu.

Doula si Partenerul de Travaliu

Cei mai multi parteneri doresc sa participe la nasterea copiilor lor si sa ofere suport pentru persoanele iubite. Totusi, cei mai multi barbati si unele femei au foarte putina experienta, sau chiar deloc, în ceea ce priveste nasterea. Pe masura ce contractiile cresc în intensitate si femeia în travaliu se lupta cu durerea, un partener se poate speria si intra in panica. El sau ea poate ca nu au experienta despre cum decurge în mod exact un travaliu. Devine din ce în ce mai dificil pentru partener sa ofere asigurari femeii în travaliu.

Cei mai multi parteneri respira usurati atunci când o femeie cu experienta este prezenta si poate oferi reasigurari cu privire la travaliu care se desfasoara asa cum ar trebui. O doula buna preia din sarcinile partenerului de travaliu. Daca partenerul vostru sta aproape de voi, va tine mâna si ofera contact vizual si cuvinte de încurajare, doula nu va interveni în relatia intima dintre voi doi. În loc de asta, ea va oferi suport de nepretuit si încurajare atât pentru voi cât si pentru partenerii vostri.

Totusi, daca aveti nevoie de suport aditional, doula va lucra alaturi de partenerul vostru pentru a va oferi masaj al spatelui, al picioarelor în timp ce partenerul pastreaza contactul vizual si ofera cuvinte încurajatoare. Sau doula poate sugera o schimbare de activitate, cum ar fi o baie calda sau un dus sau o plimbare pe coridoare. Doula îi poate arata partenerului cum sa faca o contrapresiune eficienta sau masaj. Doula poate totodata sa ofere suport în timp ce partenerul vostru ia o pauza pentru mers la baie sau ca sa manânce ceva. 

Planuri pentru Suport Continuu

doula in travaliuO prietena sau o ruda cu experienta în ceea ce priveste nasterea poate fi dornica sa va ofere support continuu pentru voi si partenerii vostri. Aceste femei nu au nevoie de pregatire speciala ca doule, atâta timp cât au încredere deplina în capacitatea voastra de a naste si sunt dornice sa stea cu voi continuu în timpul travaliului. Totusi, multe femei angajeaza astazi o doula pentru a se asigura ca primesc support emotional si fizic continuu în timpul travaliului si nasterii. Odata ce ati ales o doula, veti planifica cel putin o vizita prenatala pentru a discuta cu ea tipul de nastere pe care voi si partenerul vostru sperati sa îl aveti. Masurile de confort care sunt importante pentru voi, incluzând medicatia, trebuie împartasite doulei.

Unele spitale sau maternitati pot oferi servicii de doula tuturor sau unora dintre clientii lor. Daca exista o bariera lingvistica între femeia în travaliu si doula, amândoua considera ca daca vor mentine contactul vizual si o atingere blânda vor depasi bariera. Unele planuri de asigurari ramburseaza costul serviciilor unei doula. Puteti suna înainte pentru a afla ce servicii sunt rambursabile, si puteti cere acoperirea cheltuielilor de doula în cazul în care nu sunt. Companiile de asigurari si planuri medicale pot sa nu stie ca, oferind suport continuu, doulele descresc cheltuielile de îngrijire asociate cu interventii de tipul nasterilor cezariene.

Recomandari de la Lamaze International

Lamaze International se alatura Organizatiei Mondiale a Sanatatii în recunoasterea valorii suportului continuu ca fiind elementul cheie al nasterii normale. Lamaze crede ca toate femeile ar trebui sa aiba acces la suport continuu în travaliu, fara bariere financiare si culturale. Lamaze încurajeaza toate femeile sa planifice un mediu care sa includa suportul emotional continuu, suportul fizic continuu si suportul informational. O femeie care sa va sustina, experimentata în ceea ce priveste nasterea, poate avea o contributie unica la îngrijirea voastra în timpul travaliului si nasterii pentru ca ea este dedicata si va ramâne alaturi de voi si de familia voastra continuu, cunostiintele ei despre masurile de confort fizic si emotional si încrederea ei în abilitatea voastra de a naste va vor sustine cu adevarat.

Articol realizat de catre Lamaze International Consiliul de Educatie si face parte din proiectul Practici de Îngrijire care Promoveaza Nasterea Normala

Autori Principali:
Barbara Hotelling, RN, BSN, CD(DONA), LCCE, FACCE
Debby Amis, RN, BSN, CD(DONA), LCCE, FACCE
Jeanne Green, MT, CD(DONA), LCCE, FACCE

Bibliografie

1. Klaus, M., Kennell, J., & Klaus, P. (2002). The doula book. Cambridge, MA: Perseus Publishing.
2. Hodnett, E.D., Gates, S., Hofmeyr, G.J., & Sakala, C. (2003). Continuous support for women during childbirth (Cochrane Review). The Cochrane Library, 3. Oxford: Update Software. (Full text of this review available at no charge on the Maternity Center Association
3. Chalmers, B., & Porter, R. (2001). Assessing effective care in normal labor: The Bologna Score. Birth,

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole