Hipnoza poate diminua durerile nasterii
Inca din vremuri foarte indepartate s-au cautat metode naturale pentru a diminua...
Esti in ultimele saptamani de sarcina si la ultimul ecograf, ti sa spus ca fatul nu este pozitionat corect? Medicul a pomenit de prezentatia pelviana si nu stii ce ai de facut? Daca fatul inainte de nastere in loc sa fie pozitionat cu capul in jos, are picioarele sau fundul pozitionate spre colul uterin, ceea ce determina ca in momentul nasterii sa iasa cu fundul sau picioarele inainte, in aceasta situatie vorbim prezentatia pelvina a fatului. O nastere in asemenea conditii determina un travaliu lung si mai neplacut, pentru ca sezutul sau picioarele nu reusesc sa dilate colul uterin la fel de usor si repede asemenea capului.
Exista anumite riscuri in ultimele saptamani de sarcina si mai ales in timpul nasterii in cazul unei prezentatii pelviana, cum ar fi: deprivarea de oxigen, colapsul cordonului ombilical, cand capul copilului se blocheaza in canal, deoarece fundul moale nu poate sa dilate suficient cervixul, sau copilul poate suferi leziuni la nivelul craniului si al creierului.
Intoarcerea fatului prin manevre de externe este o operatiune simpla si nu are caracter obligatoriu, dar se face pentru a evita complicatiile pe timpul nasterii.
ECV este o manevra, care ajuta copilul sa se aseze in uter, astfel incat capul sau sa fie in jos. Aceasta manevra se recomanda atunci cand copilul este in pozitie pelviana, adica este cu capul in sus. Aceasta se face de obicei in jurul lunii a opta, pentru ca daca se face inainte copilul poate sa se intoarca iar cu capul in sus.
Intoarcerea prin manevre externe evita complicatiile care sunt legate de nasteri pelviene, deoarece de foarte multe ori, acest tip de pozitionare necesita o operatie de cezariana. Aceasta metoda se dovedeste eficienta in jumatate din cazuri. Astfel printr-o manevra simpla pot fi evitate probleme grave pe timpul nasterii.
Mama este asezata in pozitia de litotomie. Pentru inceput ii este administrat un medicament ca sa se relaxeze uterul si sa fie mai usor de manipulat. Dupa aceea se monitorizeaza pozitia copilului si frecventa cardiaca cu ultrasunete. Medicul pune mainile pe burta si incepe sa miste usor copil, conducandu-i capul in jos si il aseaza in pozitia dorita. Intoarcerea dureaza doar cateva minute si, de obicei, nu se simte decat un disconfort, dar nimic dureros. Bataile inimii copilului sunt verificata din nou inainte ca mama sa paraseasca maternitate si revine si dupa cateva zile. Daca totul decurge bine si intoarcerea a fost un succes, atunci mama poate avea parte de o nastere naturala vaginala.
sursa: http://www.enceinte.com
Articol de Antoneta Barbu