Uneori poate fi vorba de o falsa alarma, apar contractii care devin mai intense si dureroase dar care nu au un ritm anume. Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa recunoasteti mai bine primele semne ale nasterii.

Primele semne de apropiere a nasterii

Femeile sunt diferite intre ele, iar primele semne ale nasterii nu apar la toate in acelasi timp. De regula insa aproape de saptamana 38 (dar si mai devreme) e bine sa va ascultati corpul: el va da semnale care va vor avertiza ca nasterea se apropie. Primul semn este de regula o senzatie de greutate, dificultate crescuta in a va deplasa, insotita de cele mai multe ori de o senzatie de presiune in partea de jos a abdomenului si in articulatiile soldului. Este de fapt o schimbare hormonala care prevesteste nasterea. La aceasta senzatie se mai adauga si o oboseala intensa: urcatul scarilor, pregatirea mesei, sarcinile de zi cu zi, toate acestea devin greu de indeplinit. Nu va fortati! Luati o pauza, lungiti-va in pat, pasati sarcinile casnice altei persoane si asteptati linistita momentul in care trebuie sa plecati la spital.

Mai tarziu apar si alte semne ale nasterii: pierderea de sange, insotita de un mucus gros, pierderea de apa, diaree brusca, toate acestea anuntand debutul travaliului. Muschiul uterului, sub efectul hormonilor care vor declansa nasterea, incepe sa se contracte la intervale regulate, la inceput mai rare, apoi din ce in ce mai dese. Acest lucru permite deschiderea colului uterin si deplasarea bebelusului spre vagin. Contractiile vor provoca o durere din ce in ce mai intensa, insa este foarte posibil sa nu resimtiti nici o durere, doar o duritate in abdomen la atingere. Incet-incet durerea se va resimti din ce in ce mai mult in abdomen, dar si in zona rinichilor, chiar si in zona vulvei. De cele mai multe ori primele contractii sunt foarte scurte; la 15-30 minute vor fi resimite dureri usoare, asemanatoare cu cele din timpul menstruatiei. Daca va aflati acasa puteti face o baie calda care va va ajuta sa va relaxati, singura conditie fiind sa nu se fi "rupt apa".

De asemenea exista cateva pozitii care va pot ajuta in aceasta perioada:

  • ghemuita;
  • ingenunchiata, cu mainile asezate in fata;
  • spatele spre perete si genunchii flectati;
  • asezata in pozitia croitorului, pe o perna;

Pentru a fi sigura ca aceste contractii sunt cele care semnalizaeaza apropierea nasterii, luati un analgezic prescris de medic. Daca nu se linistesc, si o senzatie ciudata persista, atunci mai e un singur lucru de facut: mergeti la spital, momentul mult asteptat e aproape.

Notati-va timpul ce se scurge intre doua contractii! Regularitatea cu care se manifesta acestea este cea care va arata, cu exactitate, daca se apropie sau nu momentul nasterii. Usor-usor contractiile apar la 20 minute, apoi la 10 minute, la 5 minute si in final la 1 minut, ceea ce inseamna ca nasterea este aproape. Putin cate putin colul uterin se va largi, atingand 10 cm latime, in asa fel incat sa permita trecerea bebelusului in mod natural pana la expulzie.

Bebelusul provoaca nasterea

Bebelusul este cel care provoaca nasterea: hormonii glandei pituitare pe care ii secreta in acest moment scad nivelul progesteronului la mama; aceasta scadere brusca provoaca secretarea unui alt hormone, ovocitul, care declanseaza contractiile.

Cand "se rupe apa".

semne ce prevestesc travaliul

Bebelusul se dezvolta intr-un sac amniotic, numit placenta si umplut cu lichid amniotic. In momentul in care dopul gelatinos este expulzat, colul dispare iar sacul amniotic nu mai este protejat. Poate sa se fisureze in orice moment sub presiunea capului bebelusului sau in urma unui efort prea mare din partea mamei iar in acel moment lichidul amniotic se va raspandi ( se rupe apa). Este imposibil sa nu observati ruperea apei: se manifesta prin scurgerea unui lichid caldut, limpede, incolor, asemanator cu apa, fara miros si intr-o cantitate vizibila. Se poate sa aveti sau sa nu aveti contractii in momentul in care se rupe apa, nu exista o regula din acest punct de vedere. Unele femei simt ceva similar tasniturii unui jet, iar altele simt un lichid care se scurge si picura constant.

Daca apa vi se rupe acasa, nu intrati in panica si anuntati-va medicul care va va spune ce anume trebuie sa faceti. Veti fi intrebata despre culoarea fluidului si daca acesta degaja sau nu vreun miros. Daca nu are nici una din caracteristicile enumerate mai sus este posibil sa fie vorba doar despre "o alarma falsa", dar pentru certitudine este recomandat un control. Daca insa are caracteristicile de mai sus trebuie sa plecati imediat la maternitate pentru ca din momentul in care " s-a rupt apa " bebelusul nu mai este protejat ca pana acum. Se poate produce o infectie iar cordonul ombilical poate fi tras in jos, provocand complicatii in momentul nasterii. Daca contractile uterine se declanseaza destul de repede dupa ce s-a " rupt apa " veti fi dusa imediat in sala de nastere. In caz contrar o sa mai ramaneti in salon pana la aparitia contractiilor.

Ajunsa la maternitate veti fi examinata de medicul la care v-ati inscris inca de la inceputul sarcinii sau, in caz contrar, de medicul de garda. Vor fi evaluate dilatatia colului, pozitia bebelusului, tensiunea si temperatura mamei, bataile inimii bebelusului. Apoi zona pubiana va fi rasa, asta daca nu ati facut-o deja acasa. Cand aveti contractii este important sa se stabileasca daca ele determina sau nu o dilatare a colului uterin, daca sunt " eficace" sau nu. In cazul in care contractiile nu sunt eficace veti astepta cateva ore in sala de travaliu sau intr-un salon. Veti observa ca fiecare contractie se accentueaza si incep realmente sa-si joace rolul de motor sau, din contra, se estompeaza.

Ce sunt de fapt contractile?

In timpul celor 8 luni care preced nasterea, colul uterin, situat inapoia vaginului, are o lungime de aproximativ 3 cm. Orificiul sau extern este inchis, la fel si orificiul intern. Sub efectul contractiilor colul uterin se va scurta, se va intari si va incepe sa se dilate: se deschide progresiv, exact ca un guler rulat pe care l-am intinde. In urma acestor manevre capul bebelusului va putea sa treaca in bazin.

Pregatirea pentru nastere

Este posibil sa vi se injecteze, la nevoie, glucoza pentru a va hidrata sau pentru a evita hipoglicemia, calciu, magneziu in caz de crispare musculara, un tranchilizant daca sunteti anxioasa sau prea stresata, o solutie pentru a accelera dilatarea colului, etc. Nu aveti de ce sa va ingrijorati: este absolut normal.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole