Aleasa de catre viitoarele mame pentru reducerea disconfortului din timpul travaliului, nasterea in apa este o metoda tot mai intalnita la proaspetele mame, care este recomandata si de catre medicii specialisti.

In timpul nasterii in apa, durerile din timpul travaliului sunt reduse, iar tot procesul nasterii este mai usor de suportat pentru pacienta si mult mai rapid. De asemenea, aceasta metoda, care poarta numele de metoda Odent, asigura si trecerea facila a fatului din mediul intrauterin si lichidul amniotic spre mediul exterior prin intermediul apei.

De ce sa alegi nasterea in apa?

Nasterea in apa prezinta avantaje atat pentru mama, cat si pentru copil. Foarte multe mame evita aceasta metoda din pricina fricii de a nu isi ineca fatul sau de a nu suferi complicatii in ceea ce priveste igiena corporala, consecinte ale igienii mediului in care are loc nasterea. De aceea, este important sa stim ca nasterea in apa presupune o serie de avantaje pentru ambii pacienti: mama si nou-nascutul.

Apa este un factor ce detensioneaza musculatura corpului si starea mentala pe care o femeie o are inainte de a naste. Stresul si grija provocate de acest nou proces ce sta sa se desfasoare, precum si modificarile biologice la nivelul inimii, presiunii intra-craniene si respiratiei sunt puse astfel sub control prin efectul apei. Ca o consecinta pozitiva a detensionarii musculaturii si stabilizarii tensiunii arteriale intervine dilatarea facila a colului uterin, favorizandu-se expulzarea rapida a fatului.

Intrucat apa contribuie la cresterea elasticitatii tesuturilor perineului, sunt evitate desele rupturi vaginale, ce survin adesea in urma unei nasteri normale.

O nastere poate fi uneori o trauma pentru viitoarele mamici, din cauza durerilor si schimbarilor fiziologice. Nasterea in apa, insa, datorita eliberarii endorfinelor si ameliorarii circulatiei sanguine, determina un echilibru favorabil starii de bine, asadar trauma nu exista. Recuperarea post-natala este si ea mult mai rapida, iar afectiunile psihice precum depresia sunt evitate inca de la inceput.

Frica de a nu isi ineca fatul in apa este total nefondata. Din contra, faptul ca fatul se naste in apa, face trecerea acestuia de la un mediu la altul mult mai naturala si usor de perceput pentru acesta, mediul acvatic fiind asemanator din punct de vedere perceptiv cu mediul intrauterin.

nasterea in apa

Care sunt principalii pasi de respectat in procesul nasterii in apa?

Pasii esentiali in nasterea in apa sunt temperatura apei, dar si atmosfera creata in jurul mamei. Temperatura apei trebuie sa fie intre 35-40 grade C, fara a depasi cele 40 de grade pentru a nu accelera bataile inimii copilului. Este indicat ca mama sa poata bea si sa isi poata racori fata cu apa rece, atunci cand simte nevoia. Atmosfera trebuie sa fie una reconfortanta, calma si lipsita de prezenta unor persoane agitate din exterior.

Oricine poate alege nasterea in apa?

Cu toate ca prezinta avantaje pentru ambele parti si este o metoda inovativa, nasterea in apa nu este o metoda permisa la toate pacientele. Aceasta este nerecomandata atunci cand:

  • exista pericolul iminent de nastere prematura;
  • mama are boli contagioase precum hepatita sau HIV/SIDA;
  • placenta blocheaza cervixul;
  • exista o disproportie intre capul si pelvisul fatului;
  • mama are afectiuni cardiace;
  • batai ale cordului fetal modificate;
  • fatul este asezat in pozitie transversala.

Nasterea in apa ramane o metoda ce incepe sa fie sustinuta de un numar cat mai mare de specialisti. Cu o documentatie necesara, cu sfaturile primite de la medicii din domeniu, cu un program preparatoriu privind implicatiile si desfasurarea acestui proces, nasterea in apa poate reprezenta un adevarat succes.

Articol trimis de Alice wwww.imidoresccopii.ro 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole